030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Informatie voor praktijkopleiders

Hoe wij praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde ondersteunen

Als praktijkopleider van een aios Sociale Geneeskunde (SG) ben je een ervaren bedrijfsarts, verzekeringsarts of arts maatschappij + gezondheid. Je hebt een sociaalgeneeskundige registratie en kent de beroepspraktijk van binnenuit. Bovendien ben je goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de opleidingsinstelling waar je werkt.
Wat betreft vakinhoudelijk en praktische kennis heb je dus alles in huis om de aios te begeleiden bij de ontwikkeling van zijn competenties. Maar om dat optimaal te kunnen doen, heb je ook didactische kennis nodig. Lees hier hoe wij je daarin ondersteunen.

Wat biedt NSPOH aan ondersteuning?

Didactische kwaliteiten zijn enorm belangrijk in de begeleiding van een aios. Hoe breng je je kennis en vaardigheden over? Hoe help je hem om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven? Hoe toets je kennis of vaardigheden?
Wij verzorgen een aantal activiteiten om je te ondersteunen in de ontwikkeling van je didactische vaardigheden.

Basisopleiding

  • Om praktijkopleider van aios sociale geneeskunde te worden, volg je een basisopleiding die bestaat uit zes dagen. Wij bieden deze aan in twee delen. Tijdens deel 1, een tweedaagse startmodule, leg je de basis. Je kunt deze module volgen als je nog geen aios begeleidt. Met het certificaat van deel 1 kun je erkenning als opleider aanvragen bij de RGS. Gedurende de maanden daarna ga je een aios begeleiden. Daarna begin je aan deel 2, de vierdaagse vervolgmodule. In combinatie met de ervaringen die je opdoet in de praktijk verwerf je de competenties van een praktijkopleider.

Naar Basisopleiding voor praktijkopleiders van aios sociale geneeskunde

Didactische scholing

  • Ben je al erkend als praktijkopleider? Maak dan in de kalender via onderstaande knop je keuze uit een of meer dagen didactische scholing over uiteenlopende onderwerpen.
  • Soms zijn er didactische scholingen die niet in de kalender worden opgenomen maar waarvoor specifieke groepen worden uitgenodigd.

Naar Didactische scholing voor praktijkopleiders

Daarnaast nodigen we je van tijd tot tijd uit:

  • Om aanwezig te zijn bij opleidingsonderdelen van je aios
  • Voor inhoudelijke scholing gerelateerd aan de opleiding van je aios
  • Voor bijeenkomsten van het Educatief Partnerschap.

Het Educatief Partnerschap wordt gevormd door NSPOH en de opleidingsinstelling waar de aios zijn praktijktraining krijgt. Het doel: kwaliteitsbevordering van de aios-opleiding.

Meer informatie

De basisopleiding praktijkopleider is opgezet op basis van het door de wetenschappelijke verenigingen NVVG, NVAB en KAMG vastgestelde Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders (LPP). De meest actuele versie van het LPP vind je op de website van de verenigingen.
Wil je meer informatie over het opleiden van een aios Sociale Geneeskunde? Neem dan contact op met onze opleider/adviseur Jelle Jan de Schipper.

Portret Jelle Jan de Schipper NSPOHDrs. Jelle Jan de Schipper

opleidingskundige en opleider/adviseur NSPOH

“Ervaren praktijkopleiders vinden het boeiend om opleider te zijn. Ik citeer enkele uitspraken aan het eind van een scholingsdag:

    • Mooi om te zien hoe mijn aios zich ontwikkelt en een eigen stijl vindt.
    • De vragen en uitdagingen van mijn aios houden mijzelf scherp.
    • Ik wil mijn aios graag enthousiast maken voor het vak!”