‘Alleen samen komen we de crisis door.’ Je hoort en leest het overal op dit moment. En het is zo waar. Ook voor ons als opleidingsinstituut. Goed onderwijs komt nooit van één kant; het is altijd een samenspel met onze deelnemers. Wat dat betreft voel ik veel trots op hoe we het voor elkaar krijgen, met elkaar.
Corona is in principe ‘gewoon’ een infectieziekte. Alleen valt bij deze variant de hele wereld om! De impact die dat heeft, is bijna niet te bevatten. Dierbaren niet kunnen zien, niet kunnen uitgaan, je zorgen maken om de economie en je eigen bedrijf, je zieke moeder niet mogen bezoeken… Juist deze crisis maakt het werkveld waarvoor wij professionals opleiden een stuk tastbaarder. Waar een term als ‘volksgezondheid’ normaal gesproken behoorlijk abstract is, komt het ineens wel heel dichtbij. Corona is een direct gevaar voor de volksgezondheid en raakt alles en iedereen, thuis én op het werk. Nu merk je eigenlijk pas wat er zou gebeuren als de specialisten die wij opleiden er niet zijn – van de arts infectieziektebestrijding tot de verzekerings- of bedrijfsarts.
Goed onderwijs verzorgen is onze missie. Ook nu, juíst nu. Voor ons als opleidingsinstituut betekende deze crisis: snel schakelen, in rap tempo afstandsonderwijs vormgeven en zowel docenten als deelnemers daarin meenemen. Werken via Zoom, Skype en Microsoft Teams. Ik vind het verrassend om te zien hoe snel mensen in staat zijn om het anders te doen. Het grootste deel van ons onderwijs gaat gewoon door, zeker de langer durende opleidingen. En het werkt! Ik hoor veel positieve geluiden, naast de hick-ups die er natuurlijk ook altijd zijn. Maar daar zitten we bovenop met het crisisteam dat we in sneltreinvaart geformeerd hebben. Met dit team overleggen we over alles wat op ons pad komt in deze periode: van zaken als privacy tot de eisen die we willen stellen aan het afstandsonderwijs en de vraag of dit type onderwijs in aanmerking komt voor accreditaties.
Onder druk wordt heel veel vloeibaar. Dat bewijst deze crisistijd wel weer. Veranderingen waar je anders meer tijd voor zou uittrekken, vinden nu in een oogwenk plaats. Dat vraagt van iedereen veel flexibiliteit en creativiteit. Tot op heden lukt dat toch maar mooi. Petje af dus voor al onze docenten én deelnemers! Natuurlijk mis je soms de non-verbale communicatie. Dat zal ook voor onze deelnemers gelden. Een hand schudden. Een glimlach. Intern proberen we die connectie en het plezier er toch zoveel mogelijk in te houden. Bijvoorbeeld met een gezamenlijke online dagstart met medewerkers van de NSPOH.
Wat betekent deze crisis nu voor de beroepen waarvoor wij opleiden – en dus ook voor onze opleidingen? Persoonlijk denk ik dat we nog minder strak in specialismen of ‘hokjes’ gaan denken dankzij dit soort tijden. De bedrijfsarts in spé heeft ook baat bij kennis over infectieziektebestrijding. En voor de infectieziektebestrijder is het waardevol om kennis op te doen over de impact van een dergelijke uitbraak op de hele economie. Er vindt al een kruisbestuiving plaats. Zo spelen bedrijfsartsen een rol bij de vraag welke mensen al dan niet getest moesten worden. En bij de GGD, bijvoorbeeld, worden mensen uit andere disciplines razendsnel opgeleid en bijgeschakeld in de infectieziektebestrijding. Ik vind het een heel positieve ontwikkeling dat we in staat zijn om snel te handelen als die noodzaak daar is.
Terug naar waar ik mee begon: alleen samen kunnen we deze crisis aan. We zijn één Nederland, één wereld die met corona heeft te dealen. Die lijn kan ik ook doortrekken naar de NSPOH. Onze organisatie wordt gevormd door twee poten: Public & Occupational Health. Tegelijk kun je ze niet los zien van elkaar. Alles hangt met alles samen, en zeker in crisistijd wordt dat zichtbaar. Ik ben blij dat we als NSPOH mogen bijdragen aan kennisoverdracht op onderwerpen die er zo toe doen. Nu helemaal.
Henriëtte Treurniet, algemeen directeur NSPOH
Meldingen