‘600 miljoen voor herstel en versterking van de publieke gezondheid’. Deze oproep deed GGD GHOR Nederland vorig jaar aan het kabinet. De VNG ondersteunt deze oproep om fors te investeren in de publieke gezondheid. Dit is nodig om beter voorbereid te zijn op toekomstige gezondheidscrises en om te zorgen voor een gezonde en weerbare samenleving.
Onderdeel van de gewenste versterking is de regionale infrastructuur: hoe maak je stevig verbindingen, gebruik je ieders kracht en positie en ontwikkel je samen een goed proces om complexe problemen aan te pakken? Dat vraagt om strategische en programmatische samenwerkingen. Dat is uitdagend, maar niet altijd gemakkelijk.
Wij jij je rol in de regio versterken en samen met anderen complexe problemen en processen hanteerbaar maken? Doe dan mee aan de zevendaagse leergang Toekomstgerichte publieke gezondheid. In deze leergang ga je met andere deelnemers aan de slag om complexe (wicked) problemen te ontrafelen, partijen te betrekken en samenwerken te versterken. Je gaat met andere deelnemers op zoek naar oplossingsrichtingen aan de hand van beproefde theorieën en modellen en inspirerende sprekers. Je gaat ook aan de slag met het versterken van jouw persoonlijk leiderschap: wie ben je, wat zijn jouw drijfveren en wat draag jij bij aan de ontwikkeling van het werkveld?
Voorbeelden van de complexe problemen waarmee je aan de slag zou kunnen zijn: het terugdringen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen, vitaal ouder worden, (kinder)armoede en volksgezondheid, de zorg voor vluchtelingen en nieuwkomers, de gevolgen voor de volksgezondheid van de corona-epidemie en gezondheidsbescherming post-covid.