Heb je TEDxNSPOH gemist? Vanaf nu kun je de TED Talks hieronder terugzien of via ons YouTube kanaal. Alle sprekers zijn verbonden aan de NSPOH, ofwel als (ex-)deelnemer, ofwel als docent. Op 15 november 2018 deelden zij hun ideeën met ons in TivoliVredenburg. Veel kijkplezier!
Op drukke werkdagen zien artsen veel patiënten. Een uitzondering op de routine wordt alleen met moeite waargenomen, zeker tijdens een druk spreekuur. Eén kleine vergissing kan hele nare gevolgen hebben voor de patiënt. Als artsen meer zouden weten over denkfouten, zouden werkprocessen daarop aangepast kunnen worden. Hoe kan kennis over denkfouten onze gezondheidszorg veiliger maken? En hoe kunnen we de kennis toepassen in de publieke gezondheid? Leer meer hierover in de TED Talk van Karine van ’t Land.
Verlies van gezondheid betekent veel veelal ook een verlies van zelfvertrouwen, van een sociaal leven en van financiële zekerheid. De oplossing lijkt simpel: een gezonde leefstijl. Het verbaast Tessa dan ook dat het aantal mensen met obesitas en bewegingsarmoede toeneemt. Het verbaast Tessa dan ook dat het aantal mensen met obesitas en bewegingsarmoede toeneemt. Dus met alleen constateren van risico en oplossing zijn we er nog niet. Hoe zouden we dit wél kunnen doen? En welke rol spelen zorgprofessionals hier bij? Benieuwd hoe Tessa volwassenen van de bank kreeg en het plezier van bewegen liet inzien? Bekijk Tessa’s TED Talk.
Veel chronische ziektes waar onze moderne maatschappij mee kampt, vinden hun oorsprong in de baarmoeder. De leefstijl van onze ouders rond de conceptie is belangrijker voor onze gezondheid dan de meeste pogingen om gezond te leven op volwassen leeftijd. Deze informatie is in wetenschappelijke kringen wijdverspreid en zou makkelijker beschikbaar moeten zijn voor de algemene bevolking. Vooral de doelgroep- aanstaande ouders – is voor beleidsmakers en de preventieve gezondheidszorg lastig te bereiken. Want hoe bereik je wensouders? In deze Talk deelt Sheda haar innovatieve aanpak om maatschappelijk bewustzijn te verhogen.
Kunstmatige intelligentie in de vorm van seksrobots biedt kansen voor preventie in de publieke gezondheidszorg. Maar vormen seksrobots een toekomst zonder gevaren? Volgens Iwona moeten wij in het bedrijfsleven, als wetenschappers en wetgevers, als samenleving, het gesprek aan durven gaan. Dus de vraag is: durf jij dat?
Jaarlijks sterven 600 vrouwen in Nederland aan de gevolgen van baarmoederhalskanker. Met de HPV-vaccinatie is dat aantal terug te dringen tot 200 vrouwen. Op één voorwaarde: voldoende vrouwen moeten gevaccineerd worden. Op dit moment is de vaccinatiegraad laag. Deze dalende vacccinatiegraad wordt aangemoedigd door de verspreiding van complottheorieën van de anti-vaxxer beweging. Het is hoog tijd doelgerichte aanvallen op levensreddende vaccinatiecampagnes een halt toe te roepen. Ontdek hoe in Henry’s TED Talk.
Alle ouders willen dat hun kinderen gezond en gelukkig opgroeien. Helaas is dat niet voor alle kinderen weggelegd. Kinderen die opgroeien in een eenoudergezin vanwege het verlies van één van de ouders, ervaren vaker mogelijkheden in gezond opgroeien. Angela deelt haar verhaal, dat startte toen haar man overleed en daarmee haar en haar puberdochter achterliet. Dat dit gebeurde is erg verdrietig. Toch bestempelt Angela zichzelf ook als iemand die geluk heeft. Hoe komt het dat zij veerkracht bezit? Wat betekent dit voor de manier waarop ze omgaat met deze levensuitdaging? Wat kan de gemeente en GGD doen voor ouders die plotseling alleen komen te staan? Leer meer hierover in Angela’s TED Talk.
In de afgelopen decennia zijn talloze boeken verschenen over hoe je effectief kan samenwerken. Toch is samenwerken voor veel mensen ook vaak een langdradig proces. Waarom? De voornaamste reden is dat we te veel de confrontatie uit de weg gaan. Als teamcoach heeft Evi talloze teams begeleid bij het effectiever samenwerken. In deze Talk leer je hoe je conflicten in kunt zetten om effectiever samen te werken.
Filmproductie: Studio21K