030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Up to speed dankzij stoomcursus

Datum: 26 nov '21

Wendy de Bruin is Manager team Veiligheid bij GGD GHOR Nederland. Begin 2021 volgde zij de stoomcursus ‘Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus’. In deze blog blikt zij terug en deelt zij haar ervaringen. 

Welkom

Toen ik op 1 januari 2021 als manager bij GGD GHOR Nederland startte, had ik nog geen feeling met de zorg of het gezondheidsdomein. Ik heb een economische en financiële achtergrond en werkte lang in de energiesector – commercieel, HR, verandermanagement. De overstap naar een maatschappelijk relevante organisatie was een bewuste, maar het speelveld van de publieke gezondheidszorg was voor mij onbekend. Up to speed komen, basiskennis opdoen; een stoomcursus was welkom. Lang hoefde ik niet te wachten. Vers aan boord startte ik al binnen twee weken met ‘Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus’.

Volop vragen. Veel facetten

Natuurlijk had ik, zeker door Covid, een beeld bij het werk van de GGD. Maar welke andere spelers zijn er in het veld van de public health? Hoe verhouden zij zich tot elkaar binnen het zorgstelsel? Waaróm zijn zaken georganiseerd zoals ze georganiseerd zijn? En wat zijn de voor- en nadelen daarvan? In de stoomcursus kwamen alle facetten voorbij, van historie tot de actualiteit. Binnen onze organisatie heb ik een vrij brede, algemene rol, dus de hoog-over insteek van de cursus matchte. Tegelijk denk ik dat managers of directeuren met een smaller werkveld, of de focus op één specifiek dossier, ook veel kunnen leren door te horen wat er bij de buren speelt. Het is goed om uit je eigen ‘bubbel’ te komen.

Tastbare praktijkvoorbeelden

Van de straatarts die daklozen helpt tot de forensisch arts: allemaal wisten ze heel boeiend te vertellen over hun vak. Die praktijkvoorbeelden zijn mij echt bijgebleven. Steeds werd de koppeling gelegd van praktijk naar stelsel, bijvoorbeeld wat financiering of subsidies betreft en de knelpunten waar je zoal tegenaan kunt lopen. En dan was er de blik op de toekomst, waarin we gezondheid veel breder moeten trekken. Zo zal de economische kant ervan steeds belangrijker worden. Hoe stimuleer je dat mensen gezonder gaan leven? En hoe zoek je daarin de juiste coalities? Ook krijgt preventie, niet voor niets een van de topics, steeds meer aandacht. 

Gemêleerd gezelschap

Live sessies waren begin dit jaar helaas niet mogelijk. Alle bijeenkomsten waren online. Soms pittig, na je werkdag een behoorlijk inhoudelijke avondsessie volgen achter het scherm. Daar stond tegenover dat alle docenten enorm bevlogen en enthousiast zijn, artsen en onderzoekers met hart voor hun vak. Ze brengen veel ervaring mee, zowel vanuit de praktijk als de wetenschap. In de gemêleerde deelnemersgroep waren verschillende disciplines en achtergronden vertegenwoordigd. Van de JGZ tot Veilig Thuis. Iedereen kent de ontwikkelingen in de eigen sector. In break-outrooms deelden we best practices, discussieerden we aan de hand van stellingen en reflecteerden we met elkaar. Hoe zouden dingen wellicht beter kunnen?

Netwerk benutten

Het bekende praatje bij de koffieautomaat mis je online. Zelf heb ik alle deelnemers op LinkedIn opgezocht en sommigen trof ik later weer in een stuurgroep of commissie. Dankzij de stoomcursus krijg je er een netwerk bij dat je kunt benutten. Dat je al een lijntje hebt met elkaar, werkt drempelverlagend om elkaar te benaderen. Inhoudelijk merk ik dat ik het speelveld beter heb leren inschatten; de organisaties om ons heen, de ontwikkelingen die er spelen. Tip voor toekomstige deelnemers: kijk eens of je je eigen team kunt betrekken. Relevante topics, informatieve en ludieke filmpjes deelde ik met iedereen. Een leuke manier om wat je leert letterlijk naar je eigen praktijk te brengen.

Wendy de Bruin, Manager team Veiligheid, GGD GHOR Nederland

Meer weten?

Klik dan op Managers verkennen publieke gezondheidszorg: een stoomcursus.