NSPOH

Basismodule reizigersadvisering en -immunisatie voor artsen

 • Print
 • Send a friend
 • De wereld is een global village.
  Leer hoe u uw patiënten moet adviseren en vaccineren voor een verre reis. Verdiep u in de epidemiologie van gezondheidsrisico's en het gedrag van reizigers.

  Wat u leert

  U leert over de epidemiologie van de belangrijkste gezondheidsrisico’s op reis en het gedrag van reizigers. U kunt daardoor een inschatting maken van het risico dat een individuele reiziger loopt op een bepaalde bestemming. En kunt vervolgens op basis van de LCR protocollen een advies op maat maken voor deze reiziger. U frist uw kennis over de werking van vaccins op het immuunsysteem op en leert wanneer vaccinaties tegen diverse infectieziekten geïndiceerd zijn volgens de LCR protocollen. U leert deze en andere niet-vaccineerbare aandoeningen beter kennen en weet daardoor welke preventieve maatregelen mogelijk zijn. Uiteraard besteden we veel aandacht aan malaria. U leert hoe u een reizigersadviesspreekuur kunt opzetten en houden. Daarnaast leert u onderscheid te maken in adviezen die u zélf kunt geven en die door specialistische centra gegeven moeten worden. Ook krijgt u inzicht in kwaliteitsbewaking – zowel professioneel als klantgericht. Bij dit al maakt u kennis met de rol en functie van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR ) en de LCR protocollen.

  Voor wie

  Artsen werkzaam in de reizigersadvisering, bijvoorbeeld als uitvoerder/supervisor bij een reizigersadviesbureau van een GGD, arbodienst, travel clinic of een huisartsenpraktijk. Als u nog niet in dit veld werkt, wordt sterk aanbevolen om vóór of tijdens de module ervaring op te doen via een stage bij een organisatie die is aangesloten bij het LCR.

  Soort scholing

  De module is een onderdeel van de profielopleiding infectieziektebestrijding. U kunt de module ook volgen als open bij- en nascholing. De module is bovendien geschikt om in-company uit te voeren.

  Op maat gesneden

  Deze basismodule is op maat gesneden voor artsen die zich willen specialiseren in de reizigersadvisering. De protocollen reizigersadvisering van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) vormen het uitgangspunt van het onderwijs.

  Extra bagage

  In de praktijk kunnen bij reizigers echter vragen ontstaan waarop de protocollen geen eenduidig antwoord geven. Dankzij deze module verwerft u de benodigde bagage om in individuele gevallen voor- en nadelen van chemoprofylaxe, vaccins en andere medicatie tegen elkaar af te kunnen wegen om tot een individueel advies te komen. Welke verantwoordelijkheid ligt bij de reiziger, het reisbureau, de adviserend arts en de behandelend arts? En wie moet u wanneer inschakelen? Ook de epidemiologie van gezondheidsrisico's en het gedrag van reizigers komen tijdens de module aan bod. Speciale aandacht is er voor malaria, vaccinbeheer en voor bijzondere reizigersgroepen (kinderen, zwangeren, ouderen, chronisch zieken en patiënten met een verzwakt immuunsysteem).

  Erkend reizigersadviseur

  U ontvangt een certificaat van de NSPOH zodra u deze module succesvol heeft afgerond. Voor uw registratie als erkend reizigersgeneeskundige bij het LCR heeft u behalve dit certificaat ook voldoende praktijkervaring nodig. Meer informatie over de exacte voorwaarden voor registratie kunt u krijgen via het LCR.

  Praktijk en casuïstiek centraal

  Het onderwijs bestaat uit voordrachten, oefeningen en discussies, met een prominente plaats voor praktijkvoorbeelden en casuïstiek. Op de laatste dag sluit u de module af met een toets.

  Docenten

  Specialisten uit het veld.

  Verplichte literatuur

  De LCR protocollenklapper dient u voor aanvang van de module in zijn geheel door te nemen. U kunt de klapper bestellen bij het LCR. Mocht u de klapper niet op tijd in bezit hebben, neem dan contact op met de NSPOH.

  Waar

  De module vindt plaats in Utrecht. Voor aanvang is de definitieve locatie bekend en verschijnt in het rooster hieronder de oranje pin Google Maps. Door in het rooster op de pin te klikken, kunt u eenvoudig met Google Maps een eigen routebeschrijving naar de locatie maken.

  Rooster

  Datum Tijd Omschrijving Docent(en)
  05/09/2017 09:15 - 12:00 Churchilllaan 11, UTRECHT Malaria Mevrouw M. van Vugt
  05/09/2017 13:30 - 16:00 Churchilllaan 11, UTRECHT Het LCR Structuur van de reizigerszorg in Nederland Mevrouw F.S.T. Suryapranata
  12/09/2017 09:30 - 12:30 Churchilllaan 11, UTRECHT Immunologie en de werking van vaccins in het algemeen De heer L.G. Visser
  12/09/2017 13:15 - 16:15 Churchilllaan 11, UTRECHT Amoeben en andere parasitaire eencelligen De heer J. van Hellemond
  26/09/2017 09:30 - 12:30 Churchilllaan 11, UTRECHT Niet vaccineerbare aandoeningen De heer A. Goorhuis
  26/09/2017 13:15 - 16:15 Churchilllaan 11, UTRECHT Bijzondere reizigers De heer P.J.J. van Genderen
  03/10/2017 09:30 - 11:00 Churchilllaan 11, UTRECHT Hoogteziekte Mevrouw R.D.C. van der Spek
  03/10/2017 11:00 - 12:30 Cold chain en vaccinbeheer De heer E.P.J. Janssens
  03/10/2017 13:15 - 16:15 Churchilllaan 11, UTRECHT Bijzondere vaccinaties deel II & Casuďstiekbespreking Mevrouw F.S.T. Suryapranata
  10/10/2017 09:30 - 12:30 Churchilllaan 11, UTRECHT Technische aspecten van voorlichting: het motiveren van reizigers De heer F.J.M. Vlek
  10/10/2017 13:15 - 14:45 Medische aspecten van het reizen per vliegtuig Mevrouw D.K. Aaftink
  10/10/2017 14:45 - 16:15 Churchilllaan 11, UTRECHT Rabiës De heer R.P.M. van Kessel
  01/11/2017 09:30 - 12:30 TOETS ( Afstandsonderwijs)

  Maximaal aantal deelnemers

  Het maximaal aantal deelnemers voor deze module is: 27.

  Kosten

  De kosten voor deze module bedragen € 2145.
  Klik hier voor een toelichting op de prijs.

  Omvang

  • 6 dagen / 12 dagdelen
  • 18 uur zelfstudie

  Accreditatie LCR

  De module is voor 30 uur geaccrediteerd door het LCR voor reizigersgeneeskundig (huis)arts.

  Accreditatie

  De module is voor 36 uur  geaccrediteerd voor (her)registratie in het kader van:

  • ABC1 voor huisartsen
  • AbSg voor de categorie arbeid en gezondheid - bedrijfsgeneeskunde
  • AbSg voor de categorie infectieziektebestrijding
  • LCR (aangevraagd)

  Score in eerdere evaluatie

  Een 8,0 als eindcijfer kreeg deze module in 2016 tijdens de evaluatie. 100% van de deelnemers zou hem aanbevelen aan anderen.
  Uitspraak van een eerdere deelnemer:

  "In de module reizigersadvisering en -immunisatie kwamen veel onderwerpen aan bod die voor de dagelijkse praktijk informatief en nuttig zijn."