NSPOH

Summer course epidemiologie: wat kan ik ermee?

 • Print
 • Send a friend
 • Het wordt al weer de 9e uitvoering van de summercourse epidemiologie in samenwerking met STIP. Een intensief programma op een prachtige locatie in Drenthe waar uw kennis van epidemiologie en biostatistiek wordt opgefrist en bijgespijkerd. 

  Wat u leert

  Allereerst wordt uw basiskennis van de epidemiologie en de biostatistiek opgefrist en bijgespijkerd. Vervolgens verdiept u zich in het gebruik van epidemiologie en biostatistiek in uw eigen praktijk. U leert medisch wetenschappelijke vakliteratuur kritischer te lezen, niet alleen op de methodologische waarde maar vooral op de inhoudelijke betekenis ervan voor uw eigen praktijk en professioneel beleid.

  Voor wie

  Sociaal geneeskundigen (artsen Maatschappij en Gezondheid, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen), beleidsmedewerkers, gezondheidswetenschappers, professionals en projectcoördinatoren werkzaam in het brede veld van de volksgezondheid. Bijvoorbeeld bij GGD, gemeente, universiteit, ministerie, (koepel) van zorgverzekeraar(s), zorginstelling of een ander soort instituut dat zich bezighoudt met volksgezondheid en beleid.

  Soort scholing

  U kunt de module volgen als open bij- en nascholing. Artsen in opleiding in de medische vervolgopleiding maatschappij & gezondheid (M&G), bedrijfsgeneeskundeverzekeringsgeneeskunde en deelnemers aan de Master Public Health volgen deze module regelmatig als keuzeonderwijs voordat zij starten met hun onderzoekstraject.

  Kennis op peil

  Als professional in de openbare gezondheidszorg is het belangrijk uw kennis op peil te houden. Dat kan door het lezen van wetenschappelijke artikelen, u te verdiepen in achtergronden van de nieuwste ontwikkeling en door (zijdelingse) betrokkenheid bij onderzoek.

  Nuttig en nodig

  U haalt meer uit de beoordeling van dit onderzoek als ook uw kennis van epidemiologie en biostatistiek regelmatig wordt opgefrist en bijgespijkerd. Dat is nuttig en nodig om de opzet en uitkomsten van een onderzoek goed te kunnen beoordelen, interpreteren en toepassen zodat u de juiste beslissingen kunt nemen. Deze Summercourse is de gelegenheid bij uitstek om u (opnieuw) te verdiepen in het gebruik en de mogelijkheden van epidemiologisch en kwantitatief onderzoek.

  Actieve deelname

  Tijdens deze zeer intensieve Summercourse wordt u actief betrokken bij plenaire sessies, oefeningen, casuïstiek en groepsdiscussies.

  Docent

  De module wordt verzorgd door STIP.
  De docent is dr. Willy-Anne van Stiphout, arts M&G, epidemioloog B
  trainer in praktijk en theorie van epidemiologie
  STIP, Zweeloo.

  Waar

  De module vindt plaats in Zweeloo. Voor aanvang is de definitieve locatie bekend en verschijnt in het rooster hieronder de oranje pin Google Maps. Door in het rooster op de pin te klikken, kunt u eenvoudig met Google Maps een eigen routebeschrijving naar de locatie maken.

  Rooster

  Datum Tijd Omschrijving Docent(en)
  23/08/2017 09:30 - 12:30 Inleiding epidemiologie en maten van frequentie Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  23/08/2017 14:00 - 17:00 Maten van verband Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  23/08/2017 19:00 - 21:00 Determinantenanalyse, risicogroepen en preventiestrategieën Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  24/08/2017 09:30 - 12:30 Vormen van onderzoek Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  24/08/2017 14:00 - 17:00 Vormen van onderzoek en introductie precisie en validiteit Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  24/08/2017 19:00 - 21:00 Vervolg precisie en validiteit Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  25/08/2017 09:30 - 12:30 Bevorderen van validiteit: correctie voor confounding Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout
  25/08/2017 14:00 - 17:00 Interpretatie en conclusies Mevrouw W.A.H.J. van Stiphout

  Maximaal aantal deelnemers

  Het maximaal aantal deelnemers voor deze module is: 10.

  Kosten

  De kosten voor deze module bedragen € 1345.
  Klik hier voor een toelichting op de prijs.

  De prijs is exclusief hotelovernachting. Indien gewenst kan de NSPOH u adviseren over de hotelovernachting. In de studiehandleiding is een lijst met mogelijkheden opgenomen die door de docent worden aanbevolen.

  Hoe lang

  De module duurt 3 dagen (8 dagdelen) en vergt circa 18 uur zelfstudie.

  Accreditatie

  De module is voor 18 uur  geaccrediteerd voor (her)registratie in het kader van:

  • AbSg voor de categorie sociale geneeskunde algemeen / algemeen medisch

  Uitspraken van eerdere deelnemers:

  • Zou voor iedereen een verplicht onderwerp moeten zijn.
  • Docente kan de stof helder en levendig brengen. Epidemiologie is niet saai!
  • Ik ben er van overtuigd dat ik nu beter in staat ben artikelen te doorgronden.
  • Het is ongelofelijk knap hoe de docent zulke lastige materie begrijpelijk en boeiend kan overbrengen. Ik heb er ontzettend veel aan gehad!

  Score in eerdere evaluatie

  Van de deelnemers aan een eerdere uitvoering van deze module, zou 100% deze module aanbevelen aan anderen. Een 8 als eindcijfer kreeg deze module in 2016 tijdens de evaluatie.