Ronja Bruijns-Shoblak groeide op in armoede en werd op haar twintigste dakloos. Nu deelt ze haar ervaringen om bewustzijn te vergroten bij professionals en beleidsmakers in de sociale geneeskunde.
“Ik zag er vroeger arm uit, met te korte, tweedehands, soms derde of vierdehands kleding. Als ik zorg nodig had, werd er vaak vóór mij gedacht, terwijl ik dat prima zelf kon”, vertelt Bruijns-Shoblak. “Nu merk ik pas hoe anders je behandeld wordt door zorgprofessionals. Ik hoef nu minder om hulp te vragen om het te krijgen. Terwijl ik het vroeger veel harder nodig had.”
Inmiddels heeft Bruijns-Shoblak het haar missie gemaakt om beleidsmakers en professionals bij te scholen over de realiteit van armoede en dakloosheid. “Medisch specialisten komen vaak uit een familie van medisch specialisten of zijn met geld opgegroeid. Zij staan ver af van de leefwereld van iemand in armoede.” Dit leidt volgens haar tot aannames en onbewuste stigmatisering. “Het gebeurt niet met kwade bedoelingen, maar ik wil nu laten zien wat ik toen nodig had.”
Tijdens de Avondacademie over armoede van NSPOH deelt Bruijns-Shoblak haar verhaal. “Als je er arm uitziet, word je in de spreekkamer sneller afgerekend op ongezonde keuzes. Het gesprek gaat dan eerder over een gezonde leefstijl bij een paar kilo’s te veel. Nu ik met een ‘dure’ jas binnenkom, heb ik dat gesprek niet. Mensen luisteren naar wat ik nodig denk te hebben en zien dat als assertief, niet als gezeur. Het is een verschil van dag en nacht.”
Bruijns-Shoblak benadrukt dat de mensen die het het moeilijkst hebben, vaak de hoogste verwachtingen moeten waarmaken. “Er lijkt minder ruimte voor fouten bij iemand in een kwetsbare positie. Een glas alcohol wordt door een dokter anders beoordeeld bij iemand in armoede dan bij iemand die rijk is.”
Wil jij meer weten over hoe je het gesprek over armoede aan kan gaan en leren van de ervaringen van Ronja? Tijdens de Avondacademie over armoede in de spreekkamer gaan Bruijns-Shoblak, straatarts Igor van Laere en verzekeringsarts Kiki Blok hierover met elkaar in gesprek.