030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Oproep professionals publieke gezondheid: ‘Ben zichtbaar, jouw verhaal inspireert studenten geneeskunde’

Datum: 17 mei '24

Er is een tekort aan artsen in de publieke gezondheidszorg dus extra aandacht voor dit vakgebied komt als geroepen tijdens deze European Public Health Week. Aios maatschappij en gezondheid (M+G) Karin Apperloo-Swiersema deed onderzoek naar de keuze van studenten geneeskunde voor dit specialisme en roept professionals op om van zich te laten horen. “Ga in op een uitnodiging voor een podcast, artikel of deel zelf je verhaal, want zo komen studenten in aanraking met de publieke gezondheidszorg.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Jeugdarts Karin Apperloo-Swiersema doet tijdens haar opleiding tot Arts M+G kwalitatief onderzoek naar de keuze van studenten geneeskunde voor dit vakgebied. Daarbij kijkt ze naar welke elementen een rol spelen bij studenten die de opleiding overwegen te kiezen. Een opvallend resultaat is dat die keuze vaak berust op toevalligheden. “Respondenten uit dit onderzoek vinden dat het aanbod sociale geneeskunde in het curriculum erg beperkt is. Hun interesse wordt uiteindelijk gewekt door bijvoorbeeld een gesprek met een arts, een verhaal of een podcast.”

Zo werd een aflevering van de podcast KoffieCo meerdere keren genoemd als startpunt voor de verdieping in de publieke gezondheid. “Ik had zelf wel van de podcast gehoord, maar de invloed daarvan heb ik onderschat. Hiermee zie je dus hoe belangrijk het is om op een uitnodiging in te gaan.”

Onbekend maakt onbemind

Het werk van een arts M+G spreekt volgens Apperloo-Swiersema niet altijd tot de verbeelding. Deze artsen kunnen namelijk binnen verschillende organisaties werken en de inhoud van het werk kan per professional verschillen. Dit maakt het voor studenten soms lastig om een beeld te vormen van wat het vak precies inhoudt.

Zelf vindt ze juist die afwisseling in het werk interessant. “Ik zie mensen als jeugdarts in mijn spreekkamer één op één, maar ben daarnaast ook met het collectieve belang bezig.” Zo zit Apperloo-Swiersema met gemeenten aan tafel om het belang van preventie en de rol van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) daarin te benadrukken. Maar ook om bepaalde cijfers en trends te duiden en dit voor gemeenten sprekender te maken aan de hand van een voorbeeld uit de praktijk. “Soms signaleer je iets in de spreekkamer, waarna je ziet dat een bepaald risico voor een hele wijk geldt. Dan kun je samen impact maken.”

Jeugdarts en aios (M+G) Karin Apperloo-Swiersema

Belang van de publieke gezondheid

De publieke gezondheidszorg is in beweging en wordt volgens de jeugdarts alleen maar belangrijker door de kanteling in de zorg die steeds meer richting preventie zal moeten gaan. Dat is ook te lezen in het Gezond en Actief Leven Akkoord dat o.a. gemeenten en GGD’en samen opstelden.

Als arts M+G houd je je bezig met dilemma’s die nu in de maatschappij spelen zoals bijvoorbeeld de dalende vaccinatiegraad, gezonde leefstijl en klimaatverandering en de daarbij komende problemen. “Ontzettend belangrijke en interessante thema’s en de rol die artsen M+G hierin spelen mag veel bekender worden bij studenten Geneeskunde.”

Heb jij interesse om te gaan werken in de publieke gezondheidszorg? Neem een kijkje bij de opleidingen van NSPOH.