030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleidingsprogramma voor bron- en contactonderzoekers (BCO)

Datum: 23 dec '20

In hoog tempo ontwikkeld, in groten getale uitgevoerd

Toen de hele wereld op z’n kop stond, werd de NSPOH door GGD GHOR Nederland gevraagd om in sneltreinvaart een opleidingsprogramma te ontwikkelen voor een landelijke pool van bron- en contactonderzoekers. Een kwalitatief hoogstaand opleidingsprogramma met e-learnings en trainingen voor duizenden professionals die GGD’en moeten ondersteunen of zelf bij een GGD werken. Vier dagen hadden we om dit opleidingsprogramma op te zetten. Daarna moest het per direct gaan draaien.

We kregen het voor elkaar. Mét elkaar. En wat zijn we trots op hoe de opleidingen nog steeds lopen. Drie medewerkers uit het kernteam vertellen er meer over in deze gezamenlijke blog: Jeannette de Boer (hoofd opleiding arts maatschappij & gezondheid), Manja Coppens (opleider/adviseur) en Madeleine Noman (projectmanager opleiding BCO).

Waar begin je?

Vanaf de start van de coronacrisis hebben we de 8.000 unieke deelnemers opgeleid. Een grandioos aantal natuurlijk! In eerste instantie dachten we echter ook: ‘We zijn gevraagd op basis van de expertise die de NSPOH in huis heeft, maar zeker gezien de enorme tijdsdruk; hoe gaan we dit aanpakken?’ In hoog tempo formeerden we een kernteam van tien experts: een arts infectieziektebestrijding, onderwijskundigen, opleiders en een trainer  gespreksvaardigheden. In het Pinksterweekend ontwikkelden we een complete opleiding. Samen met diverse experts uit het veld; we haalden input op binnen ons netwerk van verpleegkundigen en artsen uit de praktijk. Direct na het Pinksterweekend gingen de eerste deelnemers van start.

E-learnings en online live sessies

Corona was én is een gegeven. Gelukkig kunnen we de BCO-trainingen geheel online aanbieden, zowel de individuele e-learnings als gezamenlijke live trainingen. In de live sessies laten we deelnemers in 3 uur tijd ervaren hoe je goed contact maakt met de mensen die zij telefonisch benaderen. We leggen online uit hoe je goed doorvraagt, wat je kunt doen bij weerstand en hoe je de regie houdt in een gesprek. Om de uitleg echt te laten landen, zetten we professionele rollenspelacteurs in. kleine groepjes oefenen de deelnemers in break-out rooms gesprekken met deze acteurs. Zo leren ze direct van en met elkaar.

 

Succesfactor: samen in de wedstrijd

Nu lijkt het soms al gewoon dat er 1.000 BCO’ers per week door de opleidingsstraat heen gaan. Maar toen we de eerste 400 deelnemers hadden opgeleid, ging de vlag uit! Een belangrijke succesfactor in dit traject? Er is maar één manier om deze wedstrijd te spelen, en te kunnen voldoen aan de grote vraag: samenwerken – niet voor niets een cliché. Naast ons eigen kernteam kunnen wij terugvallen op een pool van 25 assistenten die het BCO-traject en ons reguliere onderwijs ondersteunen, onder meer gemotiveerde studenten. We werken samen met een externe pool van 18 ervaren docenten gespreksvoering. En per BCO-training zetten we twee rollenspelacteurs in; in totaal zijn dat er ook heel veel. Tot slot werken we nauw samen met allerlei andere partijen die een belangrijke rol spelen, zoals de alarmcentrales en het Rode Kruis. De gemene deler, merken we: alle betrokkenen zetten hun schouders eronder!

Morgen kan alles anders zijn

Wat we ook hebben gemerkt: wendbaarheid is nog een cruciale factor. We maken e-learnings voor een product dat mórgen alweer anders kan zijn, maar wel continu moet kloppen. Gaat de quarantaine terug naar 5 dagen? Dan moeten we dit direct verwerken in het opleidingsprogramma. Zo zijn we continu aan het actualiseren en verbeteren, terwijl onze acties maatschappelijk onder een vergrootglas liggen. We zitten dan ook met z’n allen in een enorme dynamische bubbel. Daar energie van krijgen en je niet uit het veld laten slaan bij snelle veranderingen, zijn nog twee andere onmisbare factoren. Gelukkig zitten deze eigenschappen in het DNA van iedereen die meedoet.

Radar in het geheel

We beseffen dat wij slechts een radartje zijn in het geheel van alle hulpverlening die is ontstaan rondom COVID-19. Tegelijk mag het succes van de opleiding (bescheiden) gevierd worden. Zeker als we vooruit kijken naar de uitdagingen die ons nog te wachten staan.

Wij gaan ervoor!

Jeannette de Boer, arts maatschappij & gezondheid / Hoofd opleidingen M+G – NSPOH
Madeleine Noman, projectmanager opleiding BCO – NSPOH
Manja Coppens, opleider/adviseur – NSPOH