Als verzekeringsarts ben je dé specialist op het gebied van arbeid en gezondheid. Op basis van jouw medische kennis, juridische en sociale expertise stel je vast in hoeverre iemand nog mogelijkheden heeft om te functioneren in arbeid en te participeren.
Blik op het specialisme
Als verzekeringsarts ben je werkzaam:
- in het publieke domein (sociale zekerheid WIA/ZW/WAJONG bij UWV)
- in het kader van maatschappelijke participatie (WMO voor gemeenten)
- in het private domein (AOV/letselschade bij verzekeringsmaatschappijen)
Communicatieve vaardigheden zijn cruciaal, zowel mondeling als schriftelijk. Daar word je tijdens de opleiding tot verzekeringsarts dan ook uitgebreid in getraind. Gesprekken voeren met cliënten en informatie duiden over cliënten zijn voor jou belangrijke instrumenten om tot een beoordeling te komen. Ook van belang zijn goed argumenteren en evidence based onderbouwen van je argumenten in de verzekeringsgeneeskundige rapportages die je oplevert.
Regelmatig zul je ingewikkelde gesprekken voeren in de spreekkamer. Bijvoorbeeld wanneer iemand het niet eens is met jouw oordeel. Betrokkenheid en tact zijn gewenst, maar ook besluitvaardigheid en standvastigheid. De opleiding tot verzekeringsarts biedt een stevige basis om je hierop voor te bereiden.
De opleiding: dit kun je verwachten
De medische vervolgopleiding tot verzekeringsarts duurt vier jaar bij een fulltime dienstverband. Werk je parttime, dan doe je er langer over. Het is een duale opleiding waarbij je ongeveer 20% bezig bent met instituutsonderwijs – contactdagen, opdrachten en stages – en 80% met praktijkleren. Reken globaal op een dag per week aan studiebelasting over de vier jaar heen. Op je werk word je begeleid door een praktijkopleider. Bij NSPOH door een instituutsopleider. Onze instituutsopleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk, met ruime ervaring op het gebied van de verzekeringsgeneeskunde. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.
De opleiding bestaat uit deze volgende modules:
Je krijgt inzicht in sociale wetgeving en werkt aan je basisvaardigheden voor het goed beoordelen van cliënten en het vaststellen van hun mogelijkheden. Ook ga je aan de slag met schriftelijk argumenteren en omgaan met weerstand.
Je formuleert een te onderzoeken vraag en gaat aan de slag met zoekstrategieën. Je werkt een EBM-casus uit en presenteert deze.
In deze praktische module ligt de focus op spreekuurcontact, schriftelijke vaardigheden en argumenteren. Ook maak je kennis met onderzoek doen.
We besteden aandacht aan effectieve verzuimbegeleiding en -technieken, arbodienstverlening, verzuimpreventie, bepaling functiebelasting en re-integratiemogelijkheden.
Dit is een verdieping in verzekeringsgeneeskundige werkzaamheden verzekeringen in de private sector (particuliere arbeidsongeschiktheid, levensverzekeringen, letselschade). Je krijgt inzicht in risicomanagement en nieuwe ontwikkelingen.
Je verdiept je verder in beargumenteren, zowel mondeling als schriftelijk.
Je leert omgaan met veranderingen in organisaties, krijgt inzicht in de dynamiek in organisaties en leert effectief vergaderen en overleggen.
Je verdiept je in evidence based werken en kritisch lezen en beoordelen van vakliteratuur. Ook leer je hoe je zelfstandig een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek opzet en uitvoert. Daarbij ontvang je intensieve begeleiding vanuit het instituut. Het onderzoeksproject leidt tot een conceptartikel (en mogelijk een publicatie in een vakblad) en een presentatie op een afsluitend symposium.
We besteden aandacht aan jouw rol als professional en het vervullen van deze rol binnen organisaties. Ook gaan we in op kwaliteit, moreel beraad en je eigen visie op het beroep.
Tijdens je opleiding loop je verschillende stages: van een vijfdaagse Arbo-stage tot een tiendaagse stage in de private of publieke sector, en van een oriënterende stage in je eigen organisatie tot een keuzestage. Daarnaast volg je keuzeonderwijs (90 uur). Daarvoor kies je aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) een aantal keuzemodules.
Na afloop van deze vierjarige opleiding ben je in staat om adequaat te handelen in complexe beoordelingen, om constructief samen te werken in multidisciplinair verband en effectief te communiceren. Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je worden ingeschreven in het register van verzekeringsartsen in het domein Arbeid en Gezondheid.
Voor wie?
Deze opleiding is er voor artsen die zich willen specialiseren in verzekeringsgeneeskunde. Je kunt worden toegelaten als je werkt bij een erkende opleidingsinstelling en als deze toestemming geeft om deel te nemen. Erkende opleidingsinstellingen zijn: UWV, Lechner consult, Movir, a.s.r, Argonaut, Ergatis, Bureau bijzondere medische beoordelingen Defensie.
Praktisch
Ben je werkzaam bij een erkende opleidingsinstellingen en wil je je specialiseren tot verzekeringsarts? Meld je dan na overleg en met de toestemming van je werkgever aan voor de medische vervolgopleiding verzekeringsgeneeskunde:
- Werk je bij het UWV? Dan zal het UWV je aanmelden en volgt er een intake.
- Werk je niet bij het UWV? Dan kun je je in de zijbalk rechtstreeks aanmelden.
De opleiding heeft meerdere startmomenten in het jaar (onder voorbehoud van voldoende aanmeldingen). De aftrap is een tweedaagse introductie.
Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).
Heb je vragen?
Heb je nog vragen over de opleiding tot verzekeringsarts? Stel ze gerust! Neem contact op met het team Verzekeringsgeneeskunde.