Ga naar de inhoud

Opleidingstraject verpleegkundige seksuele gezondheid

Over deze opleiding

De verpleegkundige seksuele gezondheid houdt zich bezig met de preventie en behandeling van soa’s en met het bevorderen van seksuele gezondheid via counseling op maat. Je werkt bijvoorbeeld op een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD, waar mensen met een hogere kans op een soa langskomen voor een test, een gesprek en eventueel behandeling. Maar je kunt ook werken binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Blik op het vak

De nadruk in je werk ligt op het verzorgen van spreekuren voor individuele cliënten. Daarnaast kun je betrokken zijn bij het geven van voorlichting aan diverse doelgroepen. Je gaat zonder oordeel in gesprek over seksuele onderwerpen en weet snel een vertrouwensband te creëren.

Met de opleiding tot verpleegkundige seksuele gezondheid versterk je jouw vaardigheden om cliënten te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes.

De opleiding: dit kun je verwachten

Je volgt de opleiding tot verpleegkundige seksuele gezondheid bij NSPOH en Rino Amsterdam of Rino groep Utrecht. De opleiding bestaat in totaal uit 22 onderwijsdagen. Je kunt de modulen zelf inplannen. Als je de modulen achter elkaar volgt, duurt de opleiding circa een tot anderhalf jaar, inclusief het afronden van de praktijkopdrachten.

De praktijk staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit het werkveld van de seksuele gezondheid. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

De opleiding bestaat uit drie verplichte modules:

Vanuit het perspectief van de public health kunnen de preventie en behandeling van soa’s niet los gezien worden van seksualiteitshulpverlening. Achter een soa-vraag gaat vaak een andere vraag rondom seksueel gedrag of seksualiteit schuil. Je leert dan ook met een brede blik te kijken. We gaan uitgebreid in op de medische theorie over soa’s, consultvoering en partnernotificatie. De module heeft acht onderwijsdagen. Je voert een moduleopdracht uit en maakt een kennistoets. Ook volg je gedurende de looptijd van de module een kleine praktijkopleiding op je werkplek. NSPOH organiseert deze module samen met Soa Aids Nederland.

Motiverende gespreksvoering vergroot de kans op blijvende verandering bij cliënten. Deze gespreksstijl bevordert de autonomie en eigen regie van de cliënt. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Dat leer je in deze driedaagse training, die volledig geïntegreerd is in de module hierboven. Heb je al een certificaat van deze training of een andere driedaagse training motiverende gespreksvoering? Neem dan contact met ons op; je komt misschien in aanmerking voor een vrijstelling.

Hoe maak je seksualiteit bij jongeren bespreekbaar? We reiken je achtergrondkennis aan over veelvoorkomende vragen en problemen. Tijdens veertien onderwijsdagen komen de volgende onderwerpen voorbij:

  • Seks als bio-psycho-sociaal fenomeen
  • Seksuele problemen en disfuncties
  • Seksuele en genderdiversiteit
  • Anticonceptie en soa
  • Seksueel geweld en traumatisering
  • Seksuologisch educatief lichamelijk onderzoek

Je voert een aantal praktijkopdrachten uit en sluit af met een openboekexamen. Deze module wordt afwisselend georganiseerd door Rino Amsterdam en Rino groep Utrecht

Na afloop van deze opleiding kun je zelfstandig verpleegkundige consulten uitvoeren op het Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD. Via ‘counseling op maat’ motiveer je cliënten voor gedragsverandering. Je kunt de ziektebeelden, diagnostiek, preventie en behandeling van de meest voorkomende soa benoemen. Je weet hoe je veel voorkomende problemen en vragen over seksualiteit beschrijft en bespreekbaar maakt bij jongeren. Je weet hoe de Algemene Seksuele Gezondheidszorg in Nederland is georganiseerd en wat dit betekent voor het triage- en testbeleid rondom soa’s en seksualiteitshulpverlening. Je signaleert populatiegerichte risico’s en trends op het gebied van soa en seksualiteit – en plaatst deze in het bredere perspectief van de public health.

Heb je de opleiding afgerond? Je ontvangt een certificaat per module.

Voor wie

Deze opleiding is er voor verpleegkundigen die werkzaam zijn op een Centrum Seksuele Gezondheid van de GGD. Volgens het Kwaliteitsprofiel Aanvullende seksuele gezondheidszorg moeten zij de drie verplichte modules gevolgd hebben. De opleiding is ook interessant voor andere verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening. Bijvoorbeeld binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Je hebt hbo verpleegkunde afgerond (niveau 5 of Bachelor of nursing), bij voorkeur aangevuld met een post-hbo verpleegkundige M+G of sociaal verpleegkundige opleiding.

Praktisch

Wil je je aanmelden voor de opleiding? Je kunt je bij NSPOH aanmelden voor de volgende modules:

Voor de Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening meld je je rechtstreeks aan bij de aanbieder: Rino Amsterdam of Rino groep Utrecht

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot verpleegkundige seksuele gezondheid? Stel ze gerust! Neem contact op met Tamara van Keulen

Bekijk ook

Jeugdarts KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Jeugdverpleegkundige – M+G

  • Utrecht
  • 15 september 2025
  • 1,5 jaar

Arts Maatschappij + Gezondheid (tweede fase)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar