Ga naar de inhoud

Verpleegkundige M+G – AGZ

Over deze opleiding

Als verpleegkundige in de publieke gezondheid wordt je werkveld steeds dynamischer en complexer. Burgers zijn assertiever. Je werkt samen met verschillende partijen, met soms uiteenlopende belangen. Hoe kun je beter samenwerken met netwerkpartners? En hoe stimuleer je mensen om gezonder te leven? De verpleegkundige Maatschappij + Gezondheid – algemene gezondheidszorg (AGZ) is een stevige gesprekspartner die weet hoe voorlichting en advies gegeven wordt.

Blik op het vak

Als verpleegkundige AGZ durf je positie te nemen en sta je sterk in je schoenen. Je beweegt mee met veranderingen in je vakgebied: van infectieziekte- en tbc-bestrijding tot seksuele gezondheid en soa-bestrijding. En van technische hygiënezorg tot medische milieukunde en de openbare geestelijke gezondheidszorg. De vervolgopleiding tot verpleegkundige M+G – AGZ bereidt je erop voor.

De opleiding: dit kun je verwachten

De vervolgopleiding tot verpleegkundige AGZ duurt ruim anderhalf jaar. Je volgt circa zes uur per week onderwijs en besteedt gemiddeld vier uur per week aan zelfstudie. Bij voldoende deelnemers is de opleiding incompany of in jouw regio uit te voeren. Tijdens de opleiding staat jouw werkpraktijk centraal: je brengt cases in, waar je gezamenlijk aan werkt. Naast cursorisch onderwijs en praktijkopdrachten volg je e-onderwijs en is er een meeloopdag.

Een groot deel van de opleiding volg je samen met deelnemers van de opleiding tot jeugdverpleegkundige. In de praktijk hebben jullie namelijk veel met elkaar te maken en moet je deels hetzelfde weten en kunnen.

Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste experts uit het werkveld met ruime ervaring in de publieke gezondheid. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

De opleiding bestaat uit volgende modules:

Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met elkaar, de medewerkers en de opleiders. Ook krijg je toelichting over de opbouw en verschillende onderdelen van de opleiding. 

Je leert hoe je aansluit bij de beleving van een cliënt, zodat je hem kunt stimuleren om gezonder te leven. Je maakt kennis met recente modellen en concepten van gedragsbeïnvloeding en leert die gebruiken in de wijk of in de spreekkamer. 

Je maakt kennis met de werkwijze van en de ontwikkelingen in de infectieziektebestrijding, tbc-bestrijding, seksuele gezondheid en soa-bestrijding, technische hygiënezorg, medische milieukunde en openbare geestelijke gezondheidszorg. Er is ook een meeloopdag. 

Je leert zelf kleinschalig onderzoek te doen en onderzoek van anderen op waarde te schatten. Van goede onderzoekbare vragen formuleren tot (wetenschappelijke) literatuur vinden en beoordelen en richtlijnen gebruiken. We besteden ook aandacht aan klinische besluitvorming. 

Als verpleegkundige AGZ werk je aan het voorkómen, bestrijden en de curatie van infectieziekten: soa, tbc of andere infectieziekten. Hierbij heb je kennis nodig over het ontstaan, de diagnose en de monitoring van infectieziekten. In vier dagen leer je meer over de celbiologie en microbiologie, de transmissieketen en de systematiek van infectieziektebestrijding en meldingsplicht, de bron- en contactopsporing tot en met de surveillance en de immunologie. 

Bij het onder controle krijgen van een uitbraak van een infectieziekte zijn verschillende disciplines en organisaties betrokken. Daardoor is een gestructureerde aanpak noodzakelijk, net als oog voor de juiste maatregelen op de juiste tijd en plaats. Je krijgt de handvatten en je bereidt je voor op goed management bij een outbreak. 

Dit is een zogenaamde lintmodule die door de hele opleiding verweven zit. Je krijgt meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en je houding en vaardigheden als professional. Je leert hoe je die kwaliteiten verder ontwikkelt. Ook leer je hoe je cliënten, collega’s en samenwerkingspartners overtuigt. 

Je richt je blik naar buiten en leert hoe je nog beter kunt samenwerken met anderen om een doel te bereiken. Wat is jouw rol en die van jouw organisatie in relatie tot andere partijen? Hoe werk je samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken? 

Gedurende de hele opleiding voer je praktijkopdrachten uit én werk je aan een eindopdracht: in een groepje van circa vier deelnemers werk je aan een actueel probleem/onderwerp uit de praktijk en maak je een implementatieplan. Het onderwerp kan inhoudelijk zijn (zoals de preventie van scabiës), maar ook een positioneringsvraagstuk. Op verschillende momenten in de opleiding zijn er onderwijsdagen ingepland voor opstart en uitleg over de eindopdracht.

Na afloop van deze opleiding ben je gespecialiseerd in de public health. Je hebt extra expertise opgedaan op het gebied van pandemieën. Je hebt vaardigheden ontwikkeld op het gebied van communicatie, voorlichting en advisering. Je weet hoe je je duidelijk positioneert als verpleegkundige in het complexe veld van de publieke gezondheid en hoe je samenwerkt met verschillende partijen. Nieuwe wetenschappelijke inzichten kun je vertalen naar beleid en advies. Je kent je rol in vernieuwing en onderbouwing van het beroep. 

Heb je de opleiding afgerond? Dan ontvang je een diploma verpleegkundige M+G – AGZ. De opleiding is geaccrediteerd voor (her)registratie door het Accreditatie Kwaliteitsregister V&V. 

Voor wie?

Deze opleiding is er voor hbo-verpleegkundigen die werkzaam zijn in de public health of daar graag willen werken, en zich verder willen verdiepen in de algemene gezondheidszorg. Mbo-verpleegkundigen die op hbo-niveau werken komen soms ook in aanmerking. Deelnemers aan de opleiding moeten minimaal achttien uur werkzaam zijn in de public health om de opdrachten uit te kunnen voeren. Dit mag ook een stage zijn. 

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot verpleegkundige M+G – AGZ? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Viola Crooijmans.

Bekijk ook