De praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB’er) werkt in opdracht van de bedrijfsarts, en werkt in taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsarts. Als POB’er ondersteun je de bedrijfsarts op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid. Zeker nu de focus van gezond werken steeds meer op preventie ligt – conform de Arbowet – is een ‘extra paar handen’ heel waardevol.
Blik op het vak
Als POB’er voer je zelfstandig gesprekken met werknemers die zijn uitgevallen. Onderwerpen die tijdens spreekuren voorbijkomen zijn psychische problematiek zoals burn-out klachten of pesten op de werkvloer. Maar ook werkgerelateerde problematiek zoals een hoge werkdruk, het ervaren van veel stress, of zich niet gehoord voelen door de leidinggevende. De praktijkondersteuner bedrijfsarts luistert, vraagt door, kijkt waar iemand zelf mogelijkheden of obstakels ziet en overlegt met de bedrijfsarts, collega’s en werkgever over een passende aanpak.
Als POB’er ben je er zowel voor de werknemer als de werkgever. Je kunt dus goed schakelen tussen verschillende partijen. De opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts bereidt je voor op dit alles.
Meer lezen?
De opleiding: dit kun je verwachten
De opleiding tot praktijkondersteuner bedrijfsarts duurt tien maanden: twintig lesdagen en een praktijkdeel. De opleiding is als volgt opgebouwd:
- De eerste tien tot twaalf weken volg je een dag per week cursorisch onderwijs (inclusief openboektoets en masterclass verzuimgespreksvoering).
- Daarna doorloop je, onder begeleiding van een bedrijfsarts, een praktijkleerperiode van zes maanden. Minimaal een dag per week werk je in taakdelegatie van een bedrijfsarts. Om de twee tot drie weken is er een terugkomdag.
De praktijk staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. De inhoud van de opleiding is gebaseerd op herkenbare activiteiten in de praktijk, ofwel entrusted professional activities (EPA’s). Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit het werkveld van de arbopraktijk: bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, ervaren POB’ers en arboverpleegkundigen. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.
Onderwerpen die aan bod komen
- Consultvoering (gesprekken voeren met werknemers die zijn ziekgemeld) over verzuim en re-integratie
- Motiverende gespreksvoering, schriftelijke terugkoppeling en dossiervorming
- Verzuimbegeleiding volgens diverse NVAB-richtlijnen zoals rond psychische problemen, lage rugklachten en Klachten Arm, Nek en/of Schouder (KANS)
- Werkwijzers werkaanpassing en problematisch verzuim
- Wettelijk kader: taakdelegatie, Wet verbetering Poortwachter, WIA, Arbowet, privacywetgeving, conflicthantering
- Preventie en signalering: Preventief Medisch Onderzoek, beroepsziekten, preventief spreekuur, werkplekbezoek
- Professionele identiteit volgens het model van Manon Ruijters
Na afloop van deze opleiding kun je met werknemers in gesprek op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid. Je past de relevante wet- en regelgeving, richtlijnen en werkwijzers toe. En je levert vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rond toenemende werkdruk, vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de werkende bevolking.
Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je aanmelden voor registratie in het kwaliteitsregister voor POB’ers via de beroepsvereniging NVPOB (opent in nieuw tabblad). De opleiding is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals voor 120 punten. Deelnemers met een hbo-v-achtergrond ontvangen na afronding van de opleiding accreditatiepunten.
Voor wie?
Deze opleiding is er voor professionals die als praktijkondersteuner bedrijfsarts willen gaan werken. Je hebt een achtergrond in de verpleegkundige of maatschappelijke zorg, psychologie, fysiotherapie, re-integratie, coaching of anders.
Je kunt de opleiding doen als je hbo-werk-en-denkniveau hebt, en een relevante werkplek onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts voor minimaal één dag en bij voorkeur twee dagen per week. Kun je het hbo-werk en denkniveau niet met een erkend diploma aantonen? Dan kun je via ons een assessment doen. Neem gerust contact op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.
Ben je verpleegkundige en wil jij de bedrijfsarts op een breder gebied gaan ondersteunen? Volg dan na afloop van deze opleiding ook de aanvullende opleiding arboverpleegkundige (zes maanden).
Praktisch
De opleidingsdagen vinden plaats bij NSPOH in Utrecht. Enkele dagen vinden online plaats. De lesdagen duren van 9.30 tot 16.30 uur.
We vragen je bij aanmelding om je cv en kopieën van diploma’s. In een online intake maak je nader kennis met de opleider.
Heb je vragen?
Heb je nog vragen over de opleiding tot praktijkondersteuner bedrijfsarts? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Laura de Kubber.