030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleidingstraject verpleegkundige seksuele gezondheid Print

De regionale centra voor seksuele gezondheid bieden laagdrempelige zorg aan doelgroepen met hoog risicogedrag en aan sociaal kwetsbare groepen. Voor deze doelgroepen bieden zij spreekuren voor de preventie en behandeling van soa. Voor jongeren onder de 25 jaar bieden zij seksualiteitshulpverlening. Soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening kunnen hierbij niet los van elkaar gezien worden. Dit vraagt om professionals die competenties bezitten, behorend bij zowel de curatieve soa-bestrijding als bij de aanvullende seksualiteitshulpverlening.

Het opleidingstraject verpleegkundige seksuele gezondheid sluit aan bij deze behoefte

Het opleidingstraject wordt georganiseerd door de NSPOH, Soa Aids Nederland, Rino Amsterdam, Rino Groep Utrecht en GGD Amsterdam en bestaat uit drie verplichte modulen en een optionele stage. Volgens het Kwaliteitsprofiel Aanvullende seksuele gezondheidszorg dienen verpleegkundigen werkzaam op een CSG de drie verplichte onderdelen gevolgd te hebben om te kunnen voldoen aan de opleidingseisen.

Verplichte onderdelen:

Optioneel:

Aanmelding en informatie

Het is op dit moment nog niet mogelijk om je in een keer in te schrijven voor het gehele opleidingstraject. Voor onderdelen 1, 2 en 4 schrijf je je in via de website van de NSPOH. Voor onderdeel 3 schrijf je je in bij de desbetreffende aanbieder (Rino Amsterdam of Rino groep Utrecht). Je ontvangt per module een certificaat.

  • Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen

In deze module wordt seksuele gezondheid als een integraal vraagstuk benaderd. Je krijgt inzicht in de samenhang tussen soa- en seksualiteitshulpverlening vanuit een breder public health perspectief. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op de medische theorie over soa, consultvoering en partnerwaarschuwing. De driedaagse training Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding van SANL is volledig geïntegreerd in deze module. Je sluit de module af met een kennistoets en een moduleopdracht. Daarnaast maakt een kleine praktijkopleiding onderdeel uit van deze module.

Deze module wordt georganiseerd door de NSPOH en Soa Aids Nederland. Je meldt je aan via de website van de NSPOH. Klik op Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen.

Ben je al in het bezit van een certificaat van de training Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding of een andere driedaagse training motiverende gespreksvoering, neem dan contact met ons op.

  • Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH)

In deze module leer je seksualiteit bij jongeren bespreekbaar maken. Hiervoor krijg je veel achtergrondkennis over veel voorkomende vragen en problemen over seksualiteit in brede zin.

Tijdens de praktijkopleiding voer je diverse praktijkopdrachten uit en bouw je een portfolio op. Je sluit de module af met een openboekexamen. De thema’s van de 6 modules van deze scholing zijn:

  • Seks als bio-psycho-sociaal fenomeen.
  • Seksuele problemen en disfuncties.
  • Seksuele en genderdiversiteit.
  • Anticonceptie en soa.
  • Seksueel geweld en traumatisering.
  • Seksuologisch educatief lichamelijk onderzoek.

Deze module wordt afwisselend georganiseerd door Rino Amsterdam en Rino groep Utrecht.  Je meldt je aan via de betreffende aanbieder.

  • Optioneel: Stage soa-poli GGD Amsterdam

soa-poli GGD Amsterdam - stage NSPOHDeze stage is bedoeld voor verpleegkundigen die recent zijn ingewerkt op de eigen werkplek en graag meer ervaring willen opdoen met intakes en behandelconsulten.

Je meldt je aan via de website van de NSPOH. Klik op Stage soa-poli GGD Amsterdam voor meer informatie.

Na afloop van dit opleidingstraject kun je:

  • uitleggen hoe de ASG in Nederland is georganiseerd en welke betekenis dit heeft voor het triage- en testbeleid m.b.t. soa en seksualiteitshulpverlening.
  • populatiegerichte risico’s en trends op het gebied van soa en seksualiteit signaleren.
  • deze in het bredere perspectief van de public health plaatsen.
  • de ziektebeelden, diagnostiek, preventie en behandeling van de meest voorkomende soa benoemen;.
  • veel voorkomende problemen en vragen over seksualiteit beschrijven en kun je die bespreekbaar maken bij jongeren.
  • cliënten via ‘counseling op maat’ motiveren voor gedragsverandering.
  • het verpleegkundig consult op het CSG zelfstandig uitvoeren.

Voor wie

Verpleegkundigen die werkzaam zijn op een Centrum seksuele gezondheid van de GGD. Deze module is ook interessant voor andere verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening. Zij werken bijvoorbeeld binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Toelatingseisen

Hbo verpleegkunde (niveau 5 of Bachelor of nursing) met bij voorkeur post-hbo verpleegkundige M&G of sociaal verpleegkundige.