POB (Praktijkondersteuner bedrijfsarts) is een relatief nieuw beroep in arbodienstverlening. De opleiding bestaat sinds 2017.
Wil jij de bedrijfsarts ondersteunen op het gebied van verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid, en vanuit je eigen expertise een bijdrage leveren? Volg dan de opleiding Praktijkondersteuner bedrijfsarts.
De opleiding POB (Praktijkondersteuner bedrijfsarts) is op hbo-niveau.
De opleiding POB sluit aan op actuele maatschappelijke ontwikkelingen. De focus van gezond werken ligt steeds meer op preventie, conform de nieuwe Arbowet. Daardoor is er meer capaciteit nodig om bedrijfsartsen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen en faciliteren.
Als POB’er werk je in taakdelegatie nauw samen met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts kan zich daardoor meer richten op zijn/haar kerntaken. De opleiding is gericht op verantwoord (leren) samenwerken met de bedrijfsarts. De vereisten en richtlijnen voor taakdelegatie zijn vastgelegd in de wet BIG, in het standpunt Taakdelegatie en in de leidraad Casemanagement bij ziekteverzuimbegeleiding van de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB).
Vanuit jouw eigen expertise lever je een zelfstandige bijdrage aan vraagstukken rondom toenemende werkdruk, het vergroten van de (lichamelijke en psychische) belastbaarheid en duurzame inzetbaarheid van de vergrijzende beroepsbevolking.
Je voert de gesprekken met de werknemer die is uitgevallen. Hierbij luister je naar het verhaal van de persoon voor je en vraagt door naar zijn/ haar ervaring, waar iemand zelf mogelijkheden en obstakels ziet en begeleid je iemand weer richting werk. Je overlegt daarnaast met de bedrijfsarts, collega’s en de werkgever over wat een passende aanpak is. Hierin breng je je eigen visie op arbeid & gezondheid en expertise in en draagt zo bij aan vraagstukken rond toenemende werkdruk, de ouder wordende beroepsbevolking en duurzame inzetbaarheid.
Onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen zijn onder andere:
De inhoud van de opleiding tot POB is daarnaast recentelijk herzien en nu gebaseerd op herkenbare activiteiten in de praktijk, ofwel entrusted professional activities (EPA’s). Deze EPA’s zijn ontwikkeld samen met POB’ers en docenten in de praktijk.
De opleiding POB duurt 10 maanden en bestaat uit 20 lesdagen en een praktijkleerdeel.
De inhoud van de opleiding is nadrukkelijk bedrijfsgeneeskundig. Het programma volgt de dagelijkse praktijk van de POB. De eerste 10-12 weken is er cursorisch onderwijs (een dag per week, inclusief openboektoets en masterclass verzuimgespreksvoering). Daarna is er onder begeleiding van een bedrijfsarts 6 maanden een praktijkleerperiode (minimaal een dag per week werken in taakdelegatie van een bedrijfsarts), waarbij 1x per 2-3 weken een terugkomdag is. De groepen bestaan uit maximaal 15 deelnemers.
Wil je meer informatie over de opbouw en inhoud van de opleiding? Bijvoorbeeld over de verschillende modules of de praktijkperiode? Neem dan contact met ons op.
Na succesvolle afronding ligt de weg open naar registratie in het register voor POB’s. Aanmelden hiervoor kan via de beroepsvereniging NVPOB (Nederlandse Vereniging voor Praktijkondersteuners Bedrijfsarts).
Deze opleiding is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN en Register Zorgprofessionals voor 120 punten.
Deelnemers die met de opleiding zijn gestart met een hbo-v-achtergrond ontvangen na afronding van de opleiding accreditatiepunten.
Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren docenten uit het werkveld van de arbopraktijk. Dit zijn bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, ervaren POB’ers en arboverpleegkundigen. Daarnaast word je in de praktijk gecoacht door een bedrijfsarts.
De opleiding is bedoeld voor professionals die als praktijkondersteuner bedrijfsarts willen gaan werken. Je hebt een achtergrond in de verpleegkundige of maatschappelijke zorg, psychologie, fysiotherapie, re-integratie, coaching of anders. POB worden is voor jou een logische vervolgstap in je carrière. Je wil meer het verdiepende gesprek aan gaan met de persoon tegenover je of wil een switch maken van carrièrepad. Het kan zijn dat je zelf langdurig bent uitgevallen van werk en iets wil doen met je opgedane inzichten.
Ben je verpleegkundige en wil jij de bedrijfsarts op een breder gebied gaan ondersteunen bij verzuimbegeleiding, preventie en duurzame inzetbaarheid? Volg dan na afloop van deze opleiding ook de aanvullende opleiding arboverpleegkundige (6 maanden).
Je kunt de opleiding POB doen, als je hbo-werk-en-denkniveau hebt en een relevante werkplek onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts voor minimaal 1 dag en bij voorkeur 2 dagen per week (in ieder geval na drie maanden, als de praktijkleerperiode begint). De bedrijfsarts volgt dan een dagdeel gratis bijscholing over coaching van de POB (2 accreditatiepunten ABSG). En we vragen 1-2 uur per week vrij te maken voor casuïstiekbespreking met de POB en 6-7 coachingsgesprekken te voeren met de POB’er in opleiding.
Kun je het hbo-werk en denkniveau niet met een erkend hbo-diploma (in het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs) of een erkend mbo-niveau 4 diploma plus een diploma van een casemanagement opleiding (in het Register beroepsvereniging Nederlandse Vereniging Case- en caremanagers of in het Register Specialistisch Casemanagement) aantonen? Dan kun je via ons een assessment doen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.
Heb je belangstelling voor de opleiding?
Meld je dan aan via de aanmeldknop. NSPOH neemt na het verwerken van de aanmelding contact met je op om de inschrijving te voltooien. We vragen je bij aanmelding om je cv en kopieën van diploma’s. Mocht je in aanmerking willen komen voor een vrijstelling, dan kun je dat aangeven op het intakeformulier. Een online intake wordt gepland om kennis te maken met de opleider. Als vastgesteld is dat je aan de toelatingseisen voldoet ontvang je een plaatsingsbrief.
Neem bij twijfel over je toelating contact met ons op om je vooropleiding(en) te bespreken.
De opleidingsdagen vinden plaats op ons kantoor in Utrecht. Enkele dagen vinden online plaats. De lesdagen duren van 9.30 tot 16.30 uur.
Volgende groepen start op:
Wil jij op een ander moment beginnen dan de eerstgenoemde startdatum, neem dan even contact met ons op of geef dat aan bij de ‘opmerkingen’ als je je aanmeldt.
Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Klik op opleidings- en moduleprijzen.
Score in eerdere evaluatie: in 2021 kreeg een incompany uitvoering van deze opleiding van de deelnemers een 8,0.
Uitspraken van deelnemers:
Suzanne Vercouteren,
praktijkondersteuner bedrijfsarts
Suzanne volgde deze opleiding en vertelt er meer over in een uitgebreid interview: ‘Jouw plezier in het leven, energie en stabiliteit draag je over in gesprekken. […] Aandachtig luisteren en motiverende gespreksvoering waren voor mij de essentie.’
Voor meer informatie over deze opleiding kun je op maandag tot en met donderdag contact opnemen met:
Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!