Ga naar de inhoud

Jeugdarts KNMG (eerste fase M+G)

Over deze opleiding

Solliciteren

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je solliciteren via Arts M+G. De sollicitatierondes starten jaarlijks op 1 februari en 1 augustus.

Jeugdartsen zijn bezig met de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en leefomgeving van kinderen, jeugdigen en hun ouders. Ook spelen ze een grote rol in (collectieve) preventie. Regelmatig werk je als jeugdarts op individueel niveau, maar je weet ook wat er breder speelt – in de gemeente bijvoorbeeld of regionaal/landelijk.   

Blik op het specialisme

De jeugdarts heeft zich gespecialiseerd in de jeugdgezondheidszorg (kinderen van 0 tot 19 jaar). Jeugdartsen zijn bezig met de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling en leefomgeving van kinderen, jeugdigen en hun ouders. Ook spelen ze een grote rol in (collectieve) preventie. Je hebt een dynamisch vak waarin allerlei thema’s voorbij komen: van taalproblemen, medische problemen en overgewicht tot ontwikkelingsachterstand en kindermishandeling. Regelmatig werk je op individueel niveau, maar je weet ook wat er breder speelt – in de gemeente bijvoorbeeld of regionaal/landelijk.   

Dit breng je mee

Je werkt op het consultatiebureau en/of op school, en doet dit vanuit de GGD, een 0-4 organisatie of de gemeente. Je hebt brede sociaal-medische kennis van het opgroeiende kind in huis. Je kijkt over de grenzen van je eigen vakgebied heen. En je kunt goed samenwerken, onder meer met huisartsen en (para)medici, beleidsmakers van gemeenten en vertegenwoordigers van kinderopvang en scholen.

Ieder kind dezelfde kansen

De jeugdarts is een echte verbinder die midden in de maatschappij staat. Die maatschappelijke ontwikkelingen signaleert en duidt. En die zich inzet voor kwetsbare groepen in de samenleving. De jeugdarts maakt zich sterk om gezondheidsverschillen te verkleinen, zodat ieder kind zoveel mogelijk dezelfde kansen krijgt op een gezond leven. De opleiding tot jeugdarts biedt een stevige basis om je voor te bereiden.

De opleiding: dit kun je verwachten

De opleiding tot jeugdarts is één van de profielopleidingen binnen de eerste fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid. De opleiding duurt twee jaar bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH. Praktijkleren staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Er zijn twee opleidingsperiodes:

Eerste opleidingsperiode

Je start met een opleidingsperiode van negen maanden praktijkleren binnen een opleidingsinstelling, zoals een GGD of een instelling voor de jeugdgezondheidszorg.

Tweede opleidingsperiode

Later in de opleiding volgt een tweede opleidingsperiode van zes maanden praktijkleren. Dit is meestal bij dezelfde opleidingsinstelling, soms bij een andere instelling – dit gebeurt in overleg. 

Op je opleidingsplek word je opgeleid door een praktijkopleider. Bij NSPOH door een instituutsopleider jeugdgezondheidszorg. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk, met ruime ervaring op het gebied van de jeugdgezondheidszorg. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

Onderwerpen die aan bod komen

  • Ontwikkeling van het kind en opvoeding 
  • Leefstijl 
  • Communicatiemethoden 
  • Medisch-inhoudelijke onderwerpen zoals cardiologie, orthopedie, visus, dermatologie
  • Samenwerking binnen de publieke gezondheid en met het medisch domein 
  • Juridische aspecten binnen de jeugdgezondheidszorg 

Daarnaast volg je een aantal basismodules sociale geneeskunde. Ook volg je keuzeonderwijs. Aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) kies je tien dagen keuzeonderwijs.

Verspreid over de opleiding volg je drie stages:

Stage M+G

In deze stage van drie maanden zoek je de verbreding in de M+G.

Stage interdisciplinaire klinische samenwerking

Vanuit een JGZ-instelling ga je via het uitvoeren van een opdracht aan de slag met een onderwerp. Denk aan verbetering van de samenwerking met de kinderarts rondom prematuren.

Keuzestage

Aan het eind van de opleiding volg je een keuzestage van drie maanden op basis van je individuele opleidingsplan.

Na afloop van deze tweejarige opleiding kun je werken in de volle breedte van de jeugdgezondheidszorg. Je hebt een heldere visie op public health en de plaats van de jeugdgezondheidszorg daarin. En je weet hoe je samen met andere professionals de zorg organiseert vanuit het belang van ouders en jeugdigen.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je inschrijven in het profielregister als Jeugdarts KNMG. Wil je leren hoe je als medisch leider impact kunt maken en duurzame verandering teweeg kunt brengen binnen de publieke gezondheid? Of wil je je meer richten op beleid en wetenschappelijk onderzoek? Volg dan ook de tweede fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid bij NSPOH. Hiermee kun je je inschrijven in het specialistenregister van de RGS als arts maatschappij + gezondheid.

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die zich willen specialiseren in de jeugdgezondheidszorg. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben kunnen de opleiding volgen.

Praktisch

Selectieprocedure

Om in opleiding te komen, moet je solliciteren naar een opleidingsplaats. Er is een landelijke selectieprocedure, gecoördineerd door de stichting SOGEON. Na de sollicitatie word je geplaatst binnen een landelijk opleidingsnetwerk. Meer informatie over de sollicitatieprocedure en opleidingsnetwerken vind je op www.artsmg.nl (opent in nieuw tabblad).

Dienstverband

Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH (opent in nieuw tabblad)

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot jeugdarts KNMG? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Ellen Reurslag.

Bekijk ook

Jeugdverpleegkundige – M+G

  • Utrecht
  • 15 september 2025
  • 1,5 jaar