Als forensisch arts werk je op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Je werkt samen met gemeenten, politie, justitie en medisch experts en zorgt voor een objectieve medische blik. Welk letsel is er bij een slachtoffer van geweld? Is er sprake van een niet-natuurlijke dood? Kan een arrestant onder invloed een nacht in de politiecel doorbrengen? Je dient als forensisch arts een groot gemeenschappelijk belang: je levert een bijdrage aan het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Een afwisselend en avontuurlijk vak, buitengewoon boeiend.
De zelfstandige Profielopleiding arts forensische geneeskunde is sinds 2022 een 3-jarige opleiding. De opleiding is duaal: de praktijk neemt de belangrijkste plaats in. De praktijk is een goede leerplek omdat je daar, begeleid door je praktijkopleider, competenties kunt oefenen en ontwikkelen in een authentieke situatie.
De opleiding is erkend en gevisiteerd door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Deze toetst onder andere op onafhankelijkheid en professionaliteit van alles wat met de opleiding te maken heeft.
NSPOH is als opleidingsinstituut verantwoordelijk en draagt zorg voor de kwaliteit van de opleiding volgens de kaders van de RGS. NSPOH onderhoudt voor de verdere professionalisering van de forensische geneeskunde nauwe contacten met het werkveld, voor de forensische geneeskunde relevante organisaties en de wetenschappelijke vereniging.
Het praktijkdeel bestaat uit:
Naast de praktijkopleiding en stages volg je het instituutsonderwijs bij NSPOH. De opleiding bij het instituut verbindt de praktijk met de theorie. Beide onderdelen zijn wezenlijk en vullen elkaar integraal aan. Uitgaande van een fulltime dienstverband werk je vier dagen in de praktijk en volg je één dag instituutsonderwijs.
Het instituutsonderwijs is onderverdeeld in een zevental thema’s of leerlijnen:
Als forensisch arts wordt je opgeroepen bij een verscheidenheid aan doodsoorzaken. Denk hierbij aan: euthanasie, overlijden in een zorginstelling, suïcide, moord, ongelukken, overlijden in detentie, medische fouten, laat gevonden overledenen, etc. Tijdens de opleiding leer je onder andere hoe je een lijkschouw uitvoert, een schouwverslag schrijft, postmortaal onderzoek inzet. Daarnaast leer je hoe je hierover communiceert met verschillende partijen zoals politie, justitie en nabestaanden.
Mensen op het politiebureau vallen onder de verantwoordelijkheid van de staat. De forensisch arts levert medische zorg op het niveau van reguliere eerstelijns zorg, en houdt daarbij rekening met de bijzondere omstandigheden van de cliënt.
Arrestantenzorg is zeer divers, denk hierbij onder andere aan verschillende typen letsel, psychiatrie, intoxicatie en verslaving en chronische ziekten. Tijdens de opleiding leer je meer over de meest voorkomende ziektebeelden in de politiecel, hoe je een gedegen inschatting maakt en een consult voert in de cel.
Forensisch Medisch Onderzoek is het verzamel begrip voor meerdere vormen van onderzoek die door de forensisch arts worden uitgevoerd ten behoeve van het strafrecht. Denk hierbij aan het afnemen van bloed en urine, DNA afnames en het onderzoeken van slachtoffers of verdachten van een zedendelict. Een grote nadruk bij het Forensisch Medisch onderzoek ligt op het forensisch-medisch letselonderzoek. Het letsel van slachtoffers en verdachten van een geweldsmisdrijf dient goed en deskundig te worden vastgelegd. Dit zul je leren door te oefenen met het beschrijven, typeren en duiden van letsels. Ook leer hoe je letsels de juiste wijze fotografeert.
Vervolgens leer je rapporteren op de wijze die in de rechtsgang gebruikelijk is en bijdraagt aan de waarheidsvinding. Je ontwikkelt je tot Forensisch Arts in Strafzaken, wat betekent dat je in staat bent om als deskundige een rapport in een rechtszitting te onderbouwen en toe te lichten.
Voor de forensisch arts vormen minderjarigen een bijzondere doelgroep vanwege een mate van kwetsbaarheid. De forensisch arts voert verschillende vormen van medisch onderzoek uit zoals letselbeschrijvingen, zedenonderzoek en de afname van lichaamsmateriaal bij minderjarigen. Tijdens de opleiding leer je onder andere de aandachtspunten van bovenstaande bij minderjarigen, samenwerken met de verschillende ketenpartners en onderzoek te doen bij het overlijden van een minderjarige.
De forensische geneeskunde is een vak dat nog volop in ontwikkeling is. Het is van belang om als forensisch arts je rapporten en verslagen wetenschappelijk te onderbouwen. Om je je hierbij te ondersteunen krijg je onderwijs rondom Evidence Based Medicine (EBM) en Critically Appraised Topic (CAT). Dit onderwijs staat ook in het teken van professionele ontwikkeling en volg je samen aios van andere opleidingen binnen de sociale geneeskunde. Daarnaast zal er ook onderwijs zijn over hoe je een onderzoek opzet in aanloop naar je wetenschappelijke stage.
Als forensisch arts ben je altijd bezig te balanceren tussen de geneeskunde en het strafrecht. Juridische kaders komen in alle onderwerpen van de forensische geneeskunde aan bod en worden dan regelmatig binnen alle leerlijnen onderwezen. De theorie in het onderwijs ondersteunt je in je dagelijkse werkzaamheden als forensisch arts. Niet alleen de diverse wetten en wetboeken waar je als forensisch arts mee te maken krijgt komen aanbod, maar er wordt ook uitleg gegeven over hoe het strafrecht in elkaar zit.
Tijdens de gehele opleiding tot forensisch arts staat je professionele ontwikkeling centraal. Zowel in de praktijkopleiding als het instituutsonderwijs komt dit aan bod. Denk hierbij onder andere aan intervisie, coping en professioneel leiderschap.
Na het afronden van de opleiding kun je geregistreerd worden in het profielregister als forensisch arts KNMG.
Het onderwijs wordt verzorgd door experts uit verschillende discipline. Denk hierbij aan forensisch artsen, psychiater, verslavingsarts, deskundigen van het NFI, docenten van de politieacademie, hoogleraren forensische geneeskunde en pathologen.
Naast de gastdocenten zijn er twee forensisch artsen verbonden als instituutsopleider aan de opleiding.
Artsen die zich willen specialiseren in de forensische geneeskunde. Je kunt parttime deelnemen, maar we verwachten dat je minimaal een 80%-aanstelling in de forensische geneeskunde hebt.
De sollicitatieronde voor het cohort maart start ieder jaar op 1 augustus t/m 7 september. Solliciteren voor de opleiding en een opleidingsplek kan via de online sollicitatiemodule van SOGEON, waarbij je je CV en motivatie uploadt. In het sollicitatieformulier geef je minimaal drie en maximaal zes voorkeuren aan voor opleidingsinstellingen. Zie hier de planning per ronde.
De sollicitatieprocedure en de voorwaarden zoals beschreven op de website van ArtsMG zijn nog steeds van toepassing voor de opleiding forensische geneeskunde.
Wil je erachter komen of de opleiding echt wat voor jou is? Loop dan een dag mee met een forensisch arts. Voor vragen en aanmelden kan je contact opnemen via: promotiefg@ggdghor.nl
Voor overige zaken of dringende vragen over deze opleiding neem je contact op via fg@nspoh.nl.
Heb je een algemene vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!
Radio programma spraakmakers: Twee forensisch artsen gaven een inkijk in hun werkzaamheden als forensisch arts en hebben enkele uitdagingen besproken waarmee hun vakgebied te maken heeft. Beluister het fragment (17:51 minuten) via de onderstaande knop.
Wil je meer informatie? Meld je aan voor een informatiebijeenkomst.
Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.
Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties.