Ga naar de inhoud

Arts medische milieukunde KNMG (eerste fase M+G)

Over deze opleiding

Solliciteren

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je solliciteren via Arts M+G. De sollicitatierondes starten jaarlijks op 1 februari en 1 augustus.

De arts medische milieukunde (MMK) is gespecialiseerd in de impact van milieufactoren op de gezondheid. Het werkveld is breed: van bodem- of waterverontreiniging, fijnstof, PFAS en asbest tot geur- en geluidhinder, effecten van klimaatverandering, straling en het binnenmilieu in huizen en scholen.

Blik op het specialisme

Als arts MMK beoordeel je het risico voor de gezondheid en adviseer je bewoners en gemeentes over maatregelen en preventief beleid. Dat doe je op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten, of naar aanleiding van eigen onderzoek.

Breed werkveld

De opleiding tot arts medische milieukunde is gericht op de praktijk van de publieke gezondheid, de GGD en het RIVM. Na de opleiding vind je artsen MMK ook bij onder meer het ministerie van VWS, bij adviesbureaus, onderzoeksinstellingen zoals een universiteit, het RIVM en TNO, in het onderwijs of als zelfstandige. Daarnaast zijn er artsen MMK die verder specialiseren als gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen (GAGS).

Dit breng je mee

Je bent communicatief sterk. Een belangrijk onderdeel van je werk is de communicatie over risico’s: niet alleen de risico’s van langdurige blootstelling, maar ook ongerustheid hierover. Verder is samenwerken essentieel. Binnen je organisatie maar vooral ook daarbuiten, met specialisten uit de medische sector en specialisten op het gebied van milieu, toxicologie, geluid of ruimtelijke ordening. De opleiding tot arts medische milieukunde biedt een stevige basis om je voor te bereiden, zowel via onderwijs als met praktijkstages.

De opleiding: dit kun je verwachten

De opleiding tot arts medische milieukunde is één van de profielopleidingen binnen de eerste fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid. De opleiding duurt twee jaar bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. Praktijkleren staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

Twee praktijkperiodes

Er zijn twee praktijkperiodes bij een GGD of het RIVM. Je start met een praktijkperiode van negen maanden, later in de opleiding volgt nog een praktijkperiode van zes maanden.

Drie stages

Naast de praktijkperiodes volg je drie stages van elk drie maanden: een stage M+G waarbij verbreding voorop staat, een keuzestage gericht op verdieping, en een aanpalende stage waarin het draait om de klinische aspecten van het vak. Voor de eerste twee stages zoek je zelf een plek. De aanpalende stage ligt vast en is voor iedereen hetzelfde.

Tijdens je opleiding word je begeleid door ervaren professionals: een praktijkopleider op je werk en een instituutsopleider bij NSPOH. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste experts uit de wetenschap en praktijk. Zij hebben uitgebreide ervaring in medische milieukunde en ze bieden een gevarieerd, doordacht en actueel programma aan. 

Onderwerpen die aan bod komen

  • Risico- en crisiscommunicatie
  • Toxicologie
  • Luchtkwaliteit
  • Milieu-epidemiologie

Daarnaast volg je een aantal basismodules sociale geneeskunde. Ook volg je keuzeonderwijs. Aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) kies je een aantal keuzemodules: modules uit de bij- en nascholingskalender van NSPOH of themadagen die wij organiseren. 

Na afloop van deze tweejarige opleiding ben je opgeleid als specialist in medische milieukunde, zowel regionaal als bovenregionaal. Je hebt kennis van essentiële zaken zoals (milieu)epidemiologie, toxicologie, stralingshygiëne, risicobeoordeling, milieurecht en risico- en crisiscommunicatie. Je weet binnen welk kader jouw werk valt en welke netwerken nodig zijn. Ook weet je hoe je samen met anderen succesvol beleid ontwikkelt en uitvoert.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je inschrijven in het profielregister als arts medische milieukunde. Wil je leren hoe je als medisch leider impact kunt maken en duurzame verandering teweeg kunt brengen binnen de publieke gezondheid? Of wil je je meer richten op beleid en wetenschappelijk onderzoek? Volg dan ook de tweede fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid bij NSPOH. Hiermee kun je je inschrijven in het specialistenregister van de RGS als arts maatschappij + gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Medische Milieukunde (NVMM) adviseert artsen medische milieukunde om ook deze tweede fase af te ronden. 

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die een gezond leefmilieu willen bewaken en bevorderen door het tegengaan van ongewenste blootstelling aan onder meer giftige stoffen, straling of de uitstoot van CO2. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen.

Praktisch

Selectieprocedure

Om in opleiding te komen, moet je solliciteren naar een opleidingsplaats. Er is een landelijke selectieprocedure, gecoördineerd door de stichting SOGEON. Na de sollicitatie word je geplaatst binnen een landelijk opleidingsnetwerk. Meer informatie over de sollicitatieprocedure en opleidingsnetwerken vind je op www.artsmg.nl (opent in nieuw tabblad).

Dienstverband

Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH (opent in nieuw tabblad)

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot arts medische milieukunde KNMG? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Gea de Meer.

Bekijk ook

Jeugdarts KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Arts Maatschappij + Gezondheid (tweede fase)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Jeugdverpleegkundige – M+G

  • Utrecht
  • 15 september 2025
  • 1,5 jaar