030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding arts beleid en advies (1e fase M+G) Print

In het kort

Als arts beleid en advies ben je “de bewaker” van de collectieve én individuele toegang tot de zorg. Iedereen in Nederland heeft recht op kwalitatief goede zorg, maar de middelen zijn beperkt. Wil jij leren hoe je beleid ontwikkelt en advies formuleert binnen een medisch, juridisch en financieel kader? Doe dan deze opleiding arts beleid en advies.

Wat je leert

Leer vanuit organisatie, beleid en inhoud adviseren

De opleiding Beleid en advies is onderdeel van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid (1e fase M+G). Je kunt de volledige opleiding tot arts B en A volgen, maar ook één of meerdere losse onderdelen. De opleiding duurt in principe twee jaar, maar het instituutsonderwijs en de praktijkopleiding worden afgestemd op de omvang van jouw dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over.

Deze eerste fase rond je af met een KNMG-registratie in het profiel beleid en advies. Na afronding kun je doorstromen naar fase twee van de opleiding. Op die manier verwerf je je registratie tot arts maatschappij + gezondheid. De Vereniging Artsen Volksgezondheid gaat ervan uit dat een volwaardige arts B en A zowel de eerste als de tweede fase van de opleiding heeft afgerond.

De achtergrond

Als arts beleid en advies leg je de verbinding tussen organisatorische en beleidsmatige vraagstukken aan de ene, en medisch inhoudelijke vraagstukken aan de andere kant.

Wanneer je bijvoorbeeld als medisch adviseur bij een zorgverzekering werkt, toets je of een verzekerde in aanmerking komt voor vergoeding van een bepaalde behandeling. Je adviseert ook op collectief niveau over de kwaliteit van de ingekochte zorg. Daarbij neem je epidemiologische, financiële, gezondheids-economische, maatschappelijke en politieke aspecten in overweging.

De arts beleid en advies kan in veel verschillende rollen aan het werk. Bij een verzekeringsmaatschappij, bij Defensie of als staflid in een organisatie of in een advieslichaam van de overheid. Maar ook als manager bij een zorginstelling. Welke rol je ook kiest, deze opleiding tot arts beleid en advies bereidt je erop voor.

Na afloop van deze tweejarige opleiding tot arts beleid en advies:

  • kun je bij een individueel sociaal medisch advies komen tot een goede medische oordeelsvorming en dat gericht en doeltreffend formuleren
  • ken je de wettelijke kaders
  • kun je omgaan met financiële, organisatorische en ethische aspecten van medische advisering
  • herken je de organisatorische, beleidsmatige en vakinhoudelijke vraagstukken die samenhangen met je rol
  • weet je welke netwerken er zijn en hoe je met hen samenwerkt.
  • weet je hoe je advies ontwikkelt en overtuigend formuleert.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door ervaren specialisten en deskundigen. Daarnaast word je begeleid door een instituutsopleider van NSPOH.

arts beleid en advies - NSPOH

De opleiding arts beleid en advies is als volgt opgebouwd:

De meeste deelnemers aan deze opleiding werken al in de gezondheidszorg. Zij maken een overstap of groeien door. Maar als basisarts ben je ook harte welkom.
Je volgt, in wisselende volgorde, de volgende modules:

Deze modules volg je samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen Maatschappij + Gezondheid (o.a. Infectieziektebestrijding, medische milieukunde, beleid en advies, tuberculose). Je verkent het vakgebied van de public health en leert belangrijke basisvaardigheden.

Tijdens deze dagen krijg je inzicht in de doelgroepen, de aard van de voorziening en de betekenis van gemeentelijke beleidsvrijheid. We behandelen het proces van medische oordeelsvorming en advisering, en van overige sociaal-medische advisering aan gemeenten.

Driedaagse module Sociaal medische advisering in het kader van de Wlz

Kennis van de actuele wetgeving en de relevante jurisprudentie is cruciaal voor een juist sociaal-medisch advies. In drie dagen spijker je je kennis bij over de Wlz, en de ZVW.

Tijdens deze module ontwikkel je inzicht in culturele verschillen. Met die kennis kun beter rekening houden met de culturele en etnische achtergrond van je cliënt.

Je ontwikkelt in deze module je eigen moraal perspectief. Daarmee kun je de morele juistheid inschatten van keuzes in je eigen praktijk.

In deze module leer je hoe je zonder plankenkoorts jouw boodschap kernachtig en boeiend over brengt en hoe je adequaat reageert op lastige vragen.

Tijdens deze module krijg je kennis van de spelers in het werkveld. Wie zijn er? Vanuit welk belang acteren zij? En met wie moet ik rekening houden?

In drie dagen leer je je eigen adviesstijl ontwikkelen. Daarnaast leer je het proces van adviseren doorgronden, zodat je overtuigender wordt.

Leer hoe je een gestructureerde en onderbouwde tekst schrijft. En hoe je de kernboodschap van jouw tekst mondeling formuleert, zodat die duidelijk over de bühne komt.

Tijdens deze module leer je processen managen. Daarbij ga je uit van de kracht van een goede samenwerking. Je leert hoe je hecht partnernetwerk tot stand brengt en onderhoudt.

Deze module leert je hoe je weerstand signaleert en herkent. Hoe kun je blokkades en impasses doorbreken? En met welke interventietechnieken kun je weerstand omzetten in positieve energie?

Aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) kies je een aantal keuzemodules, bijvoorbeeld:

  • Strategie en beleid in de publieke gezondheid
  • Stages bij ketenorganisaties of niet-gezondheidsorganisaties. Bijvoorbeeld bij Heineken of KLM health services.
  • Voor deelnemers werkzaam bij Defensie is standaard voorzien in een toegespitst programma.

Voor wie

Artsen die werkzaam zijn op het gebied van beleid en management van de gezondheidszorg en zich verder willen specialiseren op dit vakgebied. Je werkt bijvoorbeeld bij een zorgverzekeraar, Defensie, GGD, college van zorgverzekeringen, in de staf van een zorginstelling, bij een ministerie of bij de inspectie Gezondheidszorg.

Competentiegericht

Tijdens onze medische vervolgopleidingen staat de praktijk centraal. Het instituutsonderwijs sluit daarop aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk. Ze creëren een gastvrije sfeer. Daarbinnen werk je samen, vaak multidisciplinair met andere deelnemers en met je opleider, aan de ontwikkeling van jouw competenties. Daarnaast volg je keuzeonderwijs, dat je selecteert op basis van je individueel opleidingsplan.

Praktische informatie

Wil je meer weten over de kosten van de opleiding en het keuzeonderwijs? Klik op opleidings- en moduleprijzen.

Wil je meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Klik op Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen.

Contact

Heb je een vraag over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen?  Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder!