Ga naar de inhoud

Jeugdverpleegkundige – M+G

Over deze opleiding

De jeugdgezondheidszorg is voortdurend in ontwikkeling, en daarmee verandert ook de rol van de jeugdverpleegkundige. In dit dynamische en complexe werkveld ondersteun je kinderen en ouders bij uiteenlopende thema’s, zoals obesitas, verslavingen en een dalende vaccinatiegraad. Daarnaast krijg je te maken met maatschappelijke en persoonlijke uitdagingen, zoals echtscheiding, kindermishandeling, trauma’s en het vinden van passend onderwijs. Om de best mogelijke zorg te bieden, werk je samen met verschillende partijen, met soms uiteenlopende belangen.

Blik op het vak

Als jeugdverpleegkundige ben je zelfbewust, neem je positie in en sta je sterk in je schoenen. Je signaleert en interpreteert gezondheidsgerelateerde problemen bij jouw doelgroep. Je communiceert daar soepel over en zet waar nodig diverse gesprekstechnieken in. Je kijkt verder dan de spreekkamer en weet hoe je goed samenwerkt met netwerkpartners. De opleiding jeugdverpleegkundige – Maatschappij en Gezondheid bereidt je hierop voor.

De opleiding: dit kun je verwachten

De vervolgopleiding jeugdverpleegkundige duurt ruim anderhalf jaar. Je volgt circa zes uur per week onderwijs en besteedt gemiddeld vier uur per week aan zelfstudie. Tijdens de opleiding staat jouw werkpraktijk centraal: je brengt cases in, waar je gezamenlijk aan werkt. Naast cursorisch onderwijs en praktijkopdrachten volg je e-onderwijs en is er een meeloopdag.

Een groot deel van de opleiding volg je samen met deelnemers van de opleiding tot AGZ-verpleegkundige (verpleegkundige M + G – profiel algemene gezondheidszorg). In de praktijk hebben jullie namelijk veel met elkaar te maken en moet je deels hetzelfde weten en kunnen.

Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste experts uit het werkveld met ruime ervaring in de publieke gezondheid. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

De opleiding bestaat uit de volgende modules:

Tijdens deze bijeenkomst maak je kennis met elkaar, de medewerkers en de opleiders. Ook krijg je toelichting over de opbouw en verschillende onderdelen van de opleiding. 

Je leert hoe je aansluit bij de beleving van een cliënt, zodat je hem kunt stimuleren om gezonder te leven. Je maakt kennis met recente modellen en concepten van gedragsbeïnvloeding en leert die gebruiken in de wijk of in de spreekkamer. 

We gaan aan de slag met een aantal gezinnen uit de wijk Boschveld, die van alles meemaken in hun leven. Aan de hand van casussen zoek je in subgroepen uit met welke wetten zij te maken krijgen en op welke hulp zij recht hebben. Ook bekijk je hoe de wijk is opgebouwd, welke gezondheidsproblemen er voorkomen en hoe de wijk zich verhoudt tot de gemeente Struinen. Je leert breed te kijken, over de grenzen van je eigen vakgebied.

Je leert zelf kleinschalig onderzoek te doen en onderzoek van anderen op waarde te schatten. Van goede onderzoekbare vragen formuleren tot (wetenschappelijke) literatuur vinden en beoordelen en richtlijnen gebruiken. We besteden ook aandacht aan klinische besluitvorming. 

Welke theorieën, functies en stappen zijn er als het gaat om opvoedingsondersteuning en pedagogisch adviseren? Je krijgt overzicht, traint je technieken en leert deze te gebruiken.

Je krijgt meer inzicht in je persoonlijke kwaliteiten en je houding en vaardigheden als professional. Je leert hoe je die kwaliteiten verder ontwikkelt. Ook leer je hoe je cliënten, collega’s en samenwerkingspartners overtuigt en in de eerste tien seconden meetrekt in jouw verhaal. 

Je verdiept je kennis over de ontwikkeling van kinderen, over hechten en over pubers. We gaan ook in op de transities en op samenwerken in wijkteams rondom het begeleiden van kinderen en pubers. Daarnaast leer je adviseren, profileren en netwerken.

Je richt je blik naar buiten en leert hoe je nog beter kunt samenwerken met anderen om een doel te bereiken. Wat is jouw rol en die van jouw organisatie in relatie tot andere partijen? Hoe werk je samen om een gemeenschappelijk doel te bereiken? 

Gedurende de hele opleiding voer je praktijkopdrachten uit én werk je aan een eindopdracht: in een groepje van circa vier deelnemers werk je aan een actueel probleem/onderwerp uit de praktijk en maak je een implementatieplan. Het onderwerp kan inhoudelijk zijn (zoals de preventie van scabiës), maar ook een positioneringsvraagstuk (bijvoorbeeld wat is de rol van de verpleegkundige bij forensisch onderzoek). 

Na afloop van deze opleiding ben je bekend met de actuele ontwikkelingen in de jeugdgezondheidszorg. Je weet hoe je gezondheidsgedrag effectief beïnvloedt door aan te sluiten bij de beleving van cliënten en hen te stimuleren om gezonder te leven. Je kunt de lichamelijke en psychosociale ontwikkeling van kinderen en pubers beschrijven. Je kunt individuele en collectieve problemen signaleren, ouders en kinderen daarbij adviseren en opvoedkundige methodieken toepassen. Je hebt je verder ontwikkeld in communicatie, voorlichting, advisering en ondersteuning bij opvoeding. Je weet hoe je effectief en proactief samenwerkt binnen je eigen organisatie én met verschillende partijen in het werkveld. En je kunt een actieve rol spelen in de vernieuwing en onderbouwing van je beroep.

Heb je de opleiding afgerond? Dan ontvang je een diploma jeugdverpleegkundige M+G. De opleiding is geaccrediteerd voor (her)registratie door het Accreditatie Kwaliteitsregister V&V. 

Voor wie?

Deze opleiding is er voor hbo-verpleegkundigen die werkzaam zijn in de public health of daar graag willen werken, en zich verder willen verdiepen in de algemene gezondheidszorg. Mbo-verpleegkundigen die op hbo-niveau werken komen soms ook in aanmerking. Deelnemers aan de opleiding moeten minimaal achttien uur werkzaam zijn in de public health om de opdrachten uit te kunnen voeren. Dit mag ook een stage zijn. 

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot jeugdverpleegkunde – M+G? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Viola Crooijmans.

Bekijk ook

Jeugdarts KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Verpleegkundige M+G – AGZ

  • Utrecht
  • 15 september 2025
  • 1,5 jaar