Ga naar de inhoud

Forensisch verpleegkundige

Over deze opleiding

Als verpleegkundige kun je op je werk te maken krijgen met mensen die slachtoffer of dader zijn van geweld. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis (Spoedeisende Hulp of kinderafdeling), in de ambulancezorg, wijkverpleging, psychiatrie, ouderenzorg, in een penitentiaire instelling of in een asielzoekerscentrum. Medische zorg blijft je eerste prioriteit. Maar voor waarheidsvinding kan forensisch-medisch onderzoek nodig (FMO) zijn.

Blik op het vak

De forensisch verpleegkundige heeft een belangrijke rol binnen het forensisch-medisch onderzoek. Je stelt in samenwerking met de politie sporen veilig en verzamelt feiten die als bewijsmateriaal voor justitie nodig kunnen zijn. Je hebt een belangrijke rol in de afstemming tussen medische behandeling en forensische zorg. En je werkt intensief samen met ketenpartners, zoals de politie en Veilig Thuis.  

De opleiding tot forensisch verpleegkundige bereidt je voor op dit innovatieve vak.

De opleiding: dit kun je verwachten

De opleiding tot forensisch verpleegkundige duurt zestien maanden. Je volgt gemiddeld twee dagen per week onderwijs bij NSPOH. De praktijk staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit het werkveld met ruime forensische, medische en juridische ervaring. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

De opleiding bestaat uit de volgende modules:

Je krijgt inzicht in de taakgebieden van de forensische geneeskunde en in strafrechtelijke, civielrechtelijke en tuchtrechtelijke procedures.

Je leert over de juridische aspecten van het forensisch-medisch onderzoek en over het top-teen onderzoek. Ook leer je letsels te herkennen, beschrijven en fotograferen. We bespreken het begrip ‘sporen’ en je verwerft kennis over lijkschouw.

Alles over arrestantenzorg, van bijzondere groepen in de cel tot het gedrag van de arrestant. En ook: psychiatrie, verslaving en infectieziekten. Daarnaast krijg je uitleg over het juridisch kader.

Je leert over huiselijk geweld, ouderenmishandeling en kindermishandeling – inclusief de verschillen tussen letsels bij kinderen en die bij volwassenen. We gaan in op het belang van communiceren met kinderen en op de verschillende ketenpartners in het veld die zorgdragen voor de veiligheid van kinderen. Ook is er aandacht voor kinderrechten, kinderbeschermingsmaatregelen en de NODOK-procedure (nader onderzoek doodsoorzaak minderjarigen).

Je leert over juridische kaders en specifieke forensische technieken. Het gebruik van de forensische lichtbron, colposcoop en het gebruik van de zedenset komen zowel in theorie als in praktijk aan bod.

Na afloop van deze opleiding heb je de kennis en vaardigheden opgedaan die je als forensisch verpleegkundige nodig hebt bij de behandeling van zowel kinderen als volwassenen. Heb je de opleiding afgerond? Dan ontvang je een diploma. De opleiding is geaccrediteerd door de beroepsvereniging V&VN.

Voor wie?

Deze opleiding is er voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen met minimaal vijf jaar relevante werkervaring en een signalerende rol in het herkennen van geweld. Je wordt geplaatst op basis van de beoordeling van je cv en motivatie door de opleidingscommissie.

Praktisch

Na aanmelding voor de opleiding volgt de beoordeling op basis van je cv en motivatie. Word je positief beoordeeld maar zit de opleiding inmiddels vol? Dan plaatsen we je op de wachtlijst (toelating op chronologische volgorde). Als het niet meer mogelijk is om je te plaatsen voor de eerstvolgende leergang, word je automatisch geplaatst in het eerstvolgende cohort van de opleiding forensische verpleegkunde.

Groep202516

2025

December 2025
Woensdag 3 december 
Donderdag 4 december  

2026

Januari 2026
Dinsdag 13 januari 
Woensdag 14 januari  
Donderdag 30 januari (reserve dag FMO online)
Februari 2026
Dinsdag 3 februari 
Woensdag 4 februari 
Maart 2026
Dinsdag 24 maart 
Woensdag 25 maart 
April 2026
Maandag 13 april 
Dinsdag 14 april 
Mei 2026
Woensdag 27 mei 
Donderdag 28 mei  
Juni 2026
Dinsdag 2 juni (reserve dag AZ online) 
Maandag 15 juni   
Dinsdag 16 juni 
September 2026
Dinsdag 8 september 
Woensdag 9 september 
Oktober 2026
Dinsdag 6 oktober 
Woensdag 7 oktober  
November 2026
Maandag 23 november  
Woensdag 25 november reserve dag module Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (online) 
December 2026
Dinsdag 8 december  
Woensdag 9 december

2027

Januari 2027
Dinsdag 12 januari
Woensdag 13 januari 
Februari 2027
Dinsdag 2 februari 
Woensdag 3 februari reserve dag module Zeden (online) 
Maart 2027
Dinsdag 23 maart 
April 2027
Woensdag 21 april 
Mei 2027
Donderdag 13 mei  
Juni 2027
Maandag 14 juni 
Woensdag 16 juni diploma-uitreiking  
(Wijzigingen voorbehouden)

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot forensisch verpleegkundige? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Sandra Nootenboom.

Bekijk ook

Basisopleiding VoorZorgverpleegkundige

  • Utrecht
  • 15 mei 2025
  • 6 dagen

Master of Public Health

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Vertrouwensarts

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar