Ga naar de inhoud

Forensisch arts KNMG

Over deze opleiding

Solliciteren

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je solliciteren via Arts M+G. De sollicitatieronde start op 1 augustus en loopt t/m 7 september.

De forensisch arts werkt op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Je werkt nauw samen met gemeenten, politie, justitie en medisch experts en zorgt voor een objectieve medische blik. Welk letsel is er bij een slachtoffer van geweld? Is er sprake van een niet-natuurlijke dood? Kan een arrestant onder invloed een nacht in de politiecel doorbrengen? Jij hebt als medisch specialist de kennis in huis om dit soort vragen te beantwoorden.

Forensisch arts: blik op het profiel

Het gemeenschappelijk belang van het werk is groot: als forensisch arts lever je een bijdrage aan het recht, de openbare orde en de publieke gezondheid. Het werk is niet voor iedereen weggelegd – je hebt regelmatig te maken met pittige casussen. Flexibiliteit is een voorwaarde, want je kunt altijd onverwachts opgeroepen worden.

Als forensisch arts kies je voor een dynamisch, uitdagend en fascinerend beroep. De opleiding tot forensisch arts biedt een gedegen voorbereiding op deze veelzijdige rol. 

De opleiding: dit kun je verwachten

De zelfstandige profielopleiding arts forensische geneeskunde duurt drie jaar. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH. De praktijk staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan.

De praktijkopleiding is als volgt opgebouwd:

Jaar 1

  • Je volgt een forensische praktijkperiode van negen maanden.
  • Daarna doe je een stage huisartsgeneeskunde of spoedeisende hulp van drie maanden.

Jaar 2

  • Je start met een stage psychiatrie of verslavingszorg van drie maanden.
  • Daarna volgt een forensische praktijkperiode van zes maanden.
  • Je doet een stage sociale geneeskunde van drie maanden.

Jaar 3

  • Je start met een wetenschapsstage van vierenhalve maand.
  • Daarna heb je een forensische praktijkperiode van vijf maanden.
  • Je sluit af met een keuzestage van tweeënhalve maand in een vakgebied dat raakvlakken heeft met de forensische geneeskunde.

Tijdens je praktijkopleidingsperiode word je begeleid door een praktijkbegeleider. Daarnaast word je vanuit NSPOH tijdens je hele opleiding begeleid door een instituutsopleider. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals met ruime ervaring op het gebied van de forensische geneeskunde. Denk hierbij aan forensisch artsen, psychiaters, verslavingsartsen, deskundigen van het NFI, docenten van de politieacademie, hoogleraren forensische geneeskunde en pathologen. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.

Leerlijnen

Als forensisch arts word je opgeroepen bij een verscheidenheid aan doodsoorzaken. Denk aan: euthanasie, overlijden in een zorginstelling, suïcide, moord, ongelukken, overlijden in detentie, medische fouten en laat gevonden overledenen. Tijdens de opleiding leer je hoe je een lijkschouw uitvoert, een schouwverslag schrijft en postmortaal onderzoek inzet. Ook leer je hoe je hierover communiceert met andere partijen zoals politie, justitie en nabestaanden.

Mensen op het politiebureau vallen onder de verantwoordelijkheid van de staat. De forensisch arts levert medische zorg op het niveau van reguliere eerstelijns zorg en houdt daarbij rekening met de bijzondere omstandigheden van de cliënt.

Arrestantenzorg is zeer divers, denk aan verschillende typen letsel, psychiatrie, intoxicatie en verslaving en chronische ziekten. Tijdens de opleiding leer je meer over de meest voorkomende ziektebeelden in de politiecel en hoe je een gedegen inschatting maakt en een consult voert in de cel.

Als forensisch arts voer je diverse onderzoeken uit voor het strafrecht. Onder andere het afnemen van bloed en urine, het verzamelen van DNA-materiaal en het onderzoeken van slachtoffers en verdachten bij zedendelicten. Een belangrijk onderdeel van het werk is het forensisch-medisch letselonderzoek. Hierbij is het essentieel om letsel van slachtoffers en verdachten van geweldsmisdrijven nauwkeurig en deskundig vast te leggen.

Tijdens de opleiding oefen je uitgebreid met het beschrijven, typeren en interpreteren van letsels, en met het correct fotograferen ervan. Daarnaast leer je hoe je op een juridisch correcte manier rapporteert en jouw bevindingen als deskundige tijdens een rechtszitting toelicht en onderbouwt.  

Minderjarigen vormen een bijzondere doelgroep vanwege hun kwetsbaarheid. De forensisch arts voert verschillende vormen van medisch onderzoek uit, zoals letselbeschrijvingen, zedenonderzoek en de afname van lichaamsmateriaal. Je leert over de aandachtspunten bij minderjarigen, hoe je samenwerkt met de verschillende ketenpartners en hoe je onderzoek doet bij het overlijden van een minderjarige.

De forensische geneeskunde is een dynamisch vakgebied dat voortdurend in ontwikkeling is. Het is essentieel om je rapporten en verslagen wetenschappelijk te onderbouwen. Tijdens de opleiding krijg je samen met aios uit andere disciplines binnen de sociale geneeskunde onderwijs over Evidence-Based Medicine (EBM) en Critically Appraised Topics (CAT). Daaarnaast leer je voorafgaand en tijdens de wetenschapsstage hoe je een gedegen onderzoek opzet en uitvoert.

Als forensisch arts werk je voortdurend op het snijvlak van geneeskunde en strafrecht. Juridische kaders spelen een rol in alle aspecten van de forensische geneeskunde en zijn verweven in elke leerlijn. Je maakt niet alleen kennis met de verschillende wetten en wetboeken die relevant zijn voor het vak, maar leert ook hoe het strafrecht als geheel is opgebouwd en functioneert.

Tijdens de hele opleiding tot forensisch arts staat je professionele ontwikkeling centraal. Zowel in de praktijkperiodes als tijdens de leerlijnen. Denk hierbij onder meer aan intervisie, coping en professioneel leiderschap.

Na afloop van deze driejarige opleiding beschik je over alle benodigde kennis en uitgebreide praktijkervaring om je vak als forensisch arts deskundig uit te oefenen.

Heb je de opleiding afgerond? Dan word je geregistreerd in het profielregister als forensisch arts KNMG. 

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die zich willen specialiseren in forensische geneeskunde. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen. Uitgangspunt is dat je een minimale deeltijdfactor van 50% hebt: je werkt minimaal negentien uur per week en volgt daarna een dag in de week onderwijs. Hou er rekening mee dat de opleiding bij deeltijd werken langer zal duren.

Praktisch

Wil je erachter komen of de opleiding wat voor jou is? Meld je aan voor een online informatiebijeenkomst (opent in nieuw tabblad). Of loop een dag mee met een forensisch arts – voor vragen en aanmelden: promotiefg@ggdghor.nl.

Om in opleiding te komen, moet je solliciteren naar een opleidingsplaats. Er is een landelijke selectieprocedure, gecoördineerd door de stichting SOGEON. Meer informatie over de selectieprocedure vind je op: www.artsmg.nl (opent in nieuw tabblad). Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH (opent in nieuw tabblad).

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot forensisch arts KNMG? Stel ze gerust! Neem contact op met het team Forensische Geneeskunde.

Bekijk ook

Forensisch verpleegkundige

  • Utrecht
  • 03 december 2025
  • 1,5 jaar

Donorarts KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar