Ga naar de inhoud

Donorarts KNMG (eerste fase M+G)

Over deze opleiding

Solliciteren

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je solliciteren via Arts M+G. De sollicitatierondes starten jaarlijks op 1 februari en 1 augustus.

Donorartsen zijn gespecialiseerd in de donatie van lichaamsmaterialen – bloed, cellen, weefsel en organen – voor het behandelen van patiënten en preventieve zorg. Alles wat met orgaandonatie en transplantatie te maken heeft, moet uiterst zorgvuldig worden geregeld. Als donorarts zorg je dat dit proces veilig en verantwoord verloopt.

Blik op het specialisme

Als donorarts ben je medisch verantwoordelijk voor het hele donatieproces. Je zorgt ervoor dat dit proces veilig en verantwoord verloopt voor zowel donor als ontvangende patiënt, je borgt de kwaliteit en houdt een eerlijke verdeling in de gaten. 

Je werkt bij Sanquin, Matchis, NTS, Eurotransplant, ETB/Bislife of TRIP. Er is een duidelijke vraag naar donorartsen: het aantal orgaandonaties in Nederland neemt toe. Net als de behoefte aan een goede, onafhankelijke beoordeling. Daarbij heb je met verschillende uitdagingen te maken: er zijn allerlei ethische, politieke en maatschappelijke vraagstukken rondom orgaandonatie.

De donorarts weet om te gaan met deze uitdagingen. Je bent analytisch en probleemoplossend. Je gaat kritisch en nauwkeurig te werk. Je kunt goed prioriteren en bent communicatief sterk. De opleiding tot donorarts biedt een stevige basis om je voor te bereiden.

De opleiding: dit kun je verwachten

De opleiding tot donorarts is één van de profielopleidingen binnen de eerste fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid. De opleiding duurt twee jaar bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. Praktijkleren staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH.

De opleiding is als volgt opgebouwd:

Eerste opleidingsperiode

Je start met een opleidingsperiode van negen maanden als arts in opleiding tot specialist (aios), bij een als opleidingsinstelling erkende organisatie binnen de donorgeneeskunde: Sanquin, Matchis, NTS of Eurotransplant. Ben je bij de start van de opleiding al werkzaam als donorarts bij een erkende opleidingsinstelling? Dan volg je de eerste opleidingsperiode in principe bij een andere instelling.

Stages

Je volgt twee stages van drie maanden: een klinische stage en een stage in de breedte van het werkveld van de arts Maatschappij + Gezondheid.

Tweede opleidingsperiode

Je volgt de tweede opleidingsperiode van zes maanden bij een andere opleidingsinstelling dan de organisatie van je eerste opleidingsperiode.

Keuzestage

Je sluit de opleiding af met een keuzestage van drie maanden, op basis van je individueel opleidingsplan.

Tijdens je opleiding word je begeleid door ervaren professionals: een praktijkopleider op je werk en een instituutsopleider bij NSPOH, gespecialiseerd in donorgeneeskunde. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste experts uit de wetenschap en praktijk. Zij hebben uitgebreide ervaring in donorgeneeskunde en bieden een gevarieerd, doordacht en actueel programma aan. 

Onderwerpen die aan bod komen

  • Donorgeschiktheid 
  • Ethiek 
  • Verkrijgen van lichaamsmaterialen
  • Kwaliteit en vigilantie 
  • Advies- en gespreksvaardigheden 

Daarnaast volg je een aantal basismodules sociale geneeskunde. Ook volg je keuzeonderwijs. Aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) kies je een aantal keuzemodules: modules uit de bij- en nascholingskalender van NSPOH of themadagen die wij organiseren. 

Na afloop van deze tweejarige opleiding ben je in staat om donoren op geschiktheid te beoordelen, lichaamsmateriaal te verkrijgen, het selectie- en matchingsproces te begeleiden, donorcomplicaties te herkennen en behandelen. Je kent de relevante (Europese) regelgeving. En je hebt ervaring binnen meerdere domeinen van de donorgeneeskunde (bloed, weefsels, organen en/of stamcellen).

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je inschrijven in het profielregister als donorarts KNMG. Wil je leren hoe je als medisch leider impact kunt maken en duurzame verandering teweeg kunt brengen binnen de publieke gezondheid? Of wil je je meer richten op beleid en wetenschappelijk onderzoek? Volg dan ook de tweede fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid bij NSPOH. Hiermee kun je je inschrijven in het specialistenregister van de RGS als arts maatschappij + gezondheid.

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die zich willen specialiseren in de donorgeneeskunde. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen.

Praktisch

Selectieprocedure

Om in opleiding te komen, moet je solliciteren naar een opleidingsplaats. Er is een landelijke selectieprocedure, gecoördineerd door de stichting SOGEON. Na de sollicitatie word je geplaatst binnen een landelijk opleidingsnetwerk. Meer informatie over de sollicitatieprocedure en opleidingsnetwerken vind je op www.artsmg.nl (opent in nieuw tabblad).

Dienstverband

Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH (opent in nieuw tabblad)

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot donorarts KNMG? Stel ze gerust! Neem contact op met Ellen van Hoorn.

Bekijk ook