Ga naar de inhoud

Arts infectieziektebestrijding KNMG (eerste fase M+G)

Over deze opleiding

Solliciteren

Om je aan te melden voor deze opleiding kun je solliciteren via Arts M+G. De sollicitatierondes starten jaarlijks op 1 februari en 1 augustus.

De arts infectieziektebestrijding speelt een cruciale rol in het beschermen van de volksgezondheid. Uitbraken van infectieziekten zoals COVID-19, mpox (voorheen bekend als monkeypox) en antibioticaresistentie kunnen grote gevolgen hebben voor de samenleving. Hoe voorkomen we uitbraken? En hoe wapenen we ons tegen nieuwe bedreigingen, zoals opkomende dierziekten (denk aan vogelgriep) of muggenoverdraagbare ziekten?

Blik op het specialisme

De arts infectieziektebestrijding bewaakt, beheerst en beschermt. Je bestrijdt infectieziekten, zet preventieactiviteiten op, monitort ziektegevallen, geeft beleidsadviezen en doet onderzoek. Vaak werk je bij een GGD, een landelijke instelling zoals het RIVM of een onderzoeksinstituut. 

Dynamisch werkterrein

De dynamiek in je werkveld is groot. Nieuwe media en mondige burgers zorgen sneller voor onrust en er is meer verspreiding van (des)informatie dan ooit. Daarnaast vraagt de toenemende globalisering en mobiliteit om een sterke internationale samenwerking. Je werkt binnen complexe netwerken van gemeenten, laboratoria, huisartsen, medisch specialisten, scholen, zorginstellingen en andere professionals. Je bent niet alleen een expert op het gebied van infectieziekten, maar ook een verbinder tussen verschillende sectoren en disciplines. Jouw expertise is onmisbaar om situaties te duiden, risico’s in te schatten en praktische oplossingen te bieden. 

Wat heb je in huis?

Als arts infectieziektebestrijding ben je doortastend: je weet onder druk beslissingen te nemen. Je bent besluitvaardig, ook in situaties met veel onzekerheden. Je oordeelt onafhankelijk, met een scherp oog voor feiten en maatschappelijke belangen. Je bent communicatief sterk en weet complexe informatie begrijpelijk te maken voor professionals, beleidsmakers en het publiek. Ook ben je flexibel: zo speel je in op snel veranderende situaties en nieuwe bedreigingen. 

De opleiding tot arts infectieziektebestrijding biedt een stevige basis om je voor te bereiden. Het curriculum combineert medische kennis, epidemiologie en praktijkervaring met vaardigheden in risicocommunicatie, beleidsvorming en interdisciplinaire samenwerking. 

De opleiding: dit kun je verwachten

De opleiding tot arts infectieziektebestrijding is één van de profielopleidingen binnen de eerste fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid. De opleiding duurt twee jaar bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. Praktijkleren staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH.

Opbouw van de opleiding

Start opleidingsperiode

Je start met een opleidingsperiode van negen maanden, waarbij je aan de slag gaat binnen een GGD als opleidingsinstelling.

Stage RIVM en medische micobiologie

Je loopt stages in een aanpalend specialisme buiten de publieke gezondheidszorg: een stage van een maand bij het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, en een stage van twee maanden bij de medische microbiologie. 

Stage M+G

Je volgt een M+G stage van drie maanden, waarin je de verbreding zoekt. Bijvoorbeeld een stage binnen de jeugdgezondheidszorg, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) of een M+G-brede stage bij het RIVM. 

Vervolg opleidingsperiode

Je vervolgt de opleidingsperiode van zes maanden binnen een andere GGD als opleidingsinstelling.

Afsluitende stage

Je sluit af met een keuzestage van drie maanden op basis van je individuele opleidingsplan.

Ook stages in het buitenland zijn mogelijk. En heel belangrijk, gezien de toenemende internationalisering en de noodzaak om infectieziekten vanuit een wereldwijd perspectief te benaderen. 

Tijdens je opleiding word je begeleid door ervaren professionals: een praktijkopleider bij de GGD’s waar je jouw stages volgt. En een instituutsopleider bij NSPOH, gespecialiseerd in infectieziektebestrijding. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste experts uit de wetenschap en praktijk. Zij hebben uitgebreide ervaring in infectieziektebestrijding en bieden een gevarieerd, doordacht en actueel programma aan. 

Onderwerpen die aan bod komen

  • Risicocommunicatie 
  • Antibioticaresistentie en antimicrobiële stewardship 
  • Outbreak-onderzoek en bron- en contactonderzoek 

Daarnaast volg je een aantal basismodules sociale geneeskunde en heb je ruimte voor keuzeonderwijs aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP). Keuzemodules kun je volgen via NSPOH of via externe organisaties, zoals themadagen en nascholingen.

Na afloop van deze tweejarige opleiding heb je kennis van de eigenschappen van verschillende infectieziekten. Je weet hoe je de bron en de transmissieroute achterhaalt. Je bent bekend met diagnostiekbehandeling en interventie- en preventiemogelijkheden. Je kent jouw rol en verantwoordelijkheden in outbreak-onderzoek, -management en surveillance. Je kent het belang van goede risicocommunicatie. En je hebt je verdiept in beleidsmatige onderwerpen zoals de organisatie van de infectieziektebestrijding op regionaal, Europees en mondiaal niveau.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je inschrijven in het profielregister als arts infectieziektebestrijding. Wil je leren hoe je als medisch leider impact kunt maken en duurzame verandering teweeg kunt brengen binnen de publieke gezondheid? Of wil je je meer richten op beleid en wetenschappelijk onderzoek? Volg dan ook de tweede fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid bij NSPOH. Hiermee kun je je inschrijven in het specialistenregister van de RGS als arts maatschappij + gezondheid. De Nederlandse Vereniging voor Infectieziektebestrijding (NVIB) adviseert artsen infectieziektebestrijding om ook deze tweede fase af te ronden. 

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die zich willen specialiseren in het voorkomen van infectieziekten en de bestrijding van uitbraken van besmettelijke ziekten. Zowel pas afgestudeerde basisartsen als artsen die meerdere jaren werkervaring hebben, kunnen de opleiding volgen.

Praktisch

Selectieprocedure

Om in opleiding te komen, moet je solliciteren naar een opleidingsplaats. Er is een landelijke selectieprocedure, gecoördineerd door de stichting SOGEON. Na de sollicitatie word je geplaatst binnen een landelijk opleidingsnetwerk. Dit netwerk organiseert jouw stages bij de verschillende GGD’en. Meer informatie over de sollicitatieprocedure en opleidingsnetwerken vind je op www.artsmg.nl (opent in nieuw tabblad).

Dienstverband

Als aios in deze profielopleiding kom je in dienst van SBOH (opent in nieuw tabblad).

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot arts infectieziektebestrijding KNMG? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Cecile de Ruiter, of kijk op artsMG.nl (opent in nieuw tabblad).

Bekijk ook

Master of Public Health

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Donorarts KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar

Arts beleid en advies KNMG (eerste fase M+G)

  • Utrecht
  • 01 september 2025
  • 2 jaar