Ga naar de inhoud

Arts beleid en advies KNMG (eerste fase M+G)

Over deze opleiding

De arts beleid en advies KNMG werkt niet in de directe patiëntenzorg, maar ontwerpt plannen en regelingen. Wie komt voor welke zorg in aanmerking? En wat betekent dit op individueel-, organisatie- en maatschappelijk niveau?

Blik op het specialisme

Je kijkt als arts beleid en advies KNMG slim naar wetgeving, financiering en de consequenties voor individuele patiënten. Je stuurt projecten en veranderingsprocessen aan, analyseert krachtenvelden en doet onderzoek naar het functioneren van de gezondheidszorg als systeem.  

Je werkt vaak bij een zorgverzekeraar, overheidsinstelling, GGD, defensie of de openbare geestelijke gezondheidszorg. Maar je kunt ook werkzaam zijn als manager bij een zorginstelling. Op welke plek je ook aan de slag bent: jij weet de verbinding te leggen tussen organisatorische en beleidsmatige vraagstukken aan de ene kant, en medisch-inhoudelijke vraagstukken aan de andere.  

Over de opleiding

De opleiding tot arts beleid en advies KNMG is één van de profielopleidingen binnen de eerste fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid. De opleiding duurt twee jaar bij een fulltime dienstverband. Bij een parttime aanstelling doe je er dus langer over. Praktijkleren staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Je volgt gemiddeld één dag per week onderwijs bij NSPOH. 

Op je werk word je begeleid door een praktijkbegeleider. Bij NSPOH door een instituutsopleider beleid en advies. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit wetenschap en praktijk, met ruime ervaring op het gebied van beleid en advies. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan. 

De opleiding bestaat uit de volgende modules

Je krijgt inzicht in de doelgroepen, de voorzieningen en de betekenis van gemeentelijke beleidsvrijheid. We behandelen het proces van medische oordeelsvorming en advisering, en van overige sociaal-medische advisering aan gemeenten.

Meer informatie

Kennis van de actuele wetgeving en de relevante jurisprudentie is cruciaal voor een juist sociaal-medisch advies. In drie dagen spijker je je kennis bij over de Wlz, en de ZVW.

Meer informatie

Je ontwikkelt inzicht in culturele verschillen. Met die kennis kun beter rekening houden met de culturele en etnische achtergrond van je cliënt.

Meer informatie

Je ontwikkelt je eigen moraal perspectief. Daarmee kun je de morele juistheid inschatten van keuzes in je eigen praktijk.

Meer informatie

Je leert hoe je zonder plankenkoorts jouw boodschap kernachtig en boeiend over brengt en hoe je adequaat reageert op lastige vragen.

Meer informatie

Je krijgt kennis van de spelers in het werkveld. Wie zijn er? Vanuit welk belang acteren zij? En met wie moet ik rekening houden?

Meer informatie

In drie dagen leer je je eigen adviesstijl ontwikkelen. Daarnaast leer je het proces van adviseren doorgronden, zodat je overtuigender wordt.

Meer informatie

Leer hoe je een gestructureerde en onderbouwde tekst schrijft. En hoe je de kernboodschap van jouw tekst mondeling formuleert, zodat die duidelijk over de bühne komt.

Meer informatie

Leer processen managen. Daarbij ga je uit van de kracht van een goede samenwerking. Je leert hoe je een hecht partnernetwerk tot stand brengt en onderhoudt.

Meer informatie

Leer hoe je weerstand signaleert en herkent. Hoe kun je blokkades en impasses doorbreken? En met welke interventietechnieken kun je weerstand omzetten in positieve energie?

Meer informatie

Daarnaast volg je een aantal basismodules over sociale geneeskunde. Ook volg je keuzeonderwijs. Aan de hand van jouw individueel opleidingsplan (IOP) kies je een aantal keuzemodules: bijvoorbeeld Strategie en beleid in de publieke gezondheid, of stages bij ketenorganisaties of niet-gezondheidsorganisaties zoals Heineken en KLM health services. Voor deelnemers werkzaam bij Defensie is er standaard een toegespitst programma.

Na afloop van deze tweejarige opleiding kun je bij een individueel sociaal medisch advies tot een goed medisch oordeel komen en dat gericht en doeltreffend formuleren. Je kent de wettelijke kaders en weet om te gaan met financiële, organisatorische en ethische aspecten van medische advisering. Je herkent je de organisatorische, beleidsmatige en vakinhoudelijke vraagstukken die samenhangen met je rol. Je weet welke netwerken er zijn, hoe je met hen samenwerkt en hoe je advies ontwikkelt en overtuigend formuleert.

Heb je de opleiding afgerond? Dan kun je je aanmelden voor een KNMG-registratie als profielarts beleid en advies. Volg je ook de tweede, profieloverstijgende fase van de medische vervolgopleiding Maatschappij + Gezondheid? Dan verwerf je een volledige registratie in het BIG-register als arts maatschappij + gezondheid. De Vereniging Artsen Volksgezondheid gaat ervan uit dat een volwaardige arts beleid en advies ook de tweede fase van de opleiding heeft afgerond.

Voor wie?

Deze opleiding is er voor artsen die werkzaam zijn op het gebied van beleid en management van de gezondheidszorg en zich willen specialiseren. De meeste deelnemers aan deze opleiding werken al in de gezondheidszorg. Je werkt bijvoorbeeld bij een zorgverzekeraar, defensie, GGD, college van zorgverzekeringen, in de staf van een zorginstelling, bij een ministerie of bij de Inspectie Gezondheidszorg. Maar als basisarts ben je ook harte welkom.

Praktisch

Je kunt je rechtstreeks bij NSPOH aanmelden voor deze opleiding. Financiering verloopt via je je werkgever.

Meer weten over flexibele scholing, intake en leerroute, toelatingseisen, toetsing en kwaliteitsbewaking en financiering? Lees dan: Algemene informatie over de medische vervolgopleidingen (opent in nieuw tabblad).

Heb je vragen?

Heb je nog vragen over de opleiding tot arts beleid en advies KNMG? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Cecile de Ruiter.

Bekijk ook