De arboverpleegkundige is een adviseur die gespecialiseerd is in arbeid en gezondheid. Je ondersteunt de bedrijfsarts bij verzuimbegeleiding en bij preventie, duurzame inzetbaarheid en de verankering hiervan in het arbo-, verzuim- en personeelsbeleid. In taakdelegatie van de bedrijfsarts voer je zelfstandig bedrijfsgeneeskundige taken uit.
Blik op het vak
Je gesprekken met werknemers die zijn uitgevallen gaan bijvoorbeeld over psychische problematiek zoals burn-out klachten of pesten op de werkvloer. Maar ook over werk gerelateerde problematiek zoals een hoge werkdruk, het ervaren van stress, of conflicten met collega’s of leidinggevenden.
Als arboverpleegkundige beperk je je niet tot de individuele cliënt, maar denk je preventief en probeer je beleidsmatige verbeteringen door te voeren. In gesprek met leidinggevenden streef je naar structurele verbeteringen in de bedrijfsvoering. De opleiding arboverpleegkundige bereidt je hierop voor.
De opleiding: dit kun je verwachten
De opleiding tot arboverpleegkundige duurt vijftien maanden: 27 lesdagen en een praktijkdeel. De opleiding is als volgt opgebouwd:
- De eerste tien tot twaalf weken volg je één dag per week cursorisch onderwijs (inclusief openboektoets en masterclass verzuimgespreksvoering).
- Daarna doorloop je een praktijkleerperiode van ongeveer één jaar. Je voert diverse opdrachten uit in de praktijk, en een integrale adviesopdracht voor een klantbedrijf. Bij deze adviesopdracht word je begeleid door een ervaren arboverpleegkundige of bedrijfsarts. Daarnaast werk je minimaal één dag per week in de arbodienstverlening. En om de twee tot drie weken is er een terugkomdag.
- Aan het einde van de opleiding presenteer je jouw advies.

Goed om te weten
In deze arboverpleegkundige opleiding zit de opleiding praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) volledig geïntegreerd. Heb je deze opleiding al gedaan? Dan hoef je alleen nog het laatste deel van de opleiding Arboverpleegkundige te doen: zeven lesdagen en een adviesopdracht bij een klantbedrijf in zes maanden.
De praktijk staat voorop; ons onderwijs sluit er naadloos op aan. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit het werkveld van de arbopraktijk. Samen bieden ze je een gevarieerd en doordacht programma aan.
Onderwerpen die aan bod komen
- Consultvoering (gesprekken voeren met werknemers die zijn ziekgemeld) over verzuim en re-integratie
- Motiverende gespreksvoering, schriftelijke terugkoppeling en dossiervorming
- Verzuimbegeleiding volgens diverse NVAB-richtlijnen zoals rond psychische problemen, lage rugklachten en Klachten Arm, Nek en/of Schouder (KANS)
- Wettelijk kader: taakdelegatie, Wet verbetering Poortwachter, WIA, Arbowet, privacywetgeving, conflicthantering
- Ergonomie en fysieke belasting
- Preventie en signalering: Preventief Medisch Onderzoek, beroepsziekten, preventief spreekuur, werkplekbezoek
- Psychosociale arbeidsbelasting, preventie(beleid) en duurzame inzetbaarheid volgens de capability-benadering
- Adviesvaardigheden: de positionering van de arboverpleegkundige in het krachtenveld en het functioneren als een ‘trusted advisor’
- Intervisievaardigheden
- Arbo- en verzuimbeleid & organisatiekunde
- Management van veiligheidsrisico’s
Na afloop van deze opleiding kun je niet alleen de bedrijfsarts ondersteunen maar juist ook faciliteren op het gebied van preventie en duurzame inzetbaarheid.
Je levert vanuit je eigen expertise een zelfstandige bijdrage aan de advisering over een betere verankering en integratie van het arbo- en verzuimbeleid in het personeelsbeleid van een (klant)bedrijf.
Heb je de opleiding afgerond? Dan ontvang je twee diploma’s: die van praktijkondersteuner bedrijfsarts en die van arboverpleegkundige. Je kunt je aanmelden voor registratie in het Kwaliteitsregister voor arboverpleegkundigen via de Beroepsvereniging van arboverpleegkundigen (V&VN Arbo (opent in nieuw tabblad)). De opleiding is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&VN voor 162 punten. Ook kun je je aanmelden voor het kwaliteitsregister voor POB’s via de beroepsvereniging NVPOB (opent in nieuw tabblad).
Voor wie?
Deze opleiding is er voor verpleegkundigen met BIG-registratie maar ook voor professionals die als arboverpleegkundige willen gaan werken.
Je kunt de opleiding doen als:
- je een verpleegkundige achtergrond en een registratie in het BIG-register hebt. Heb je dat niet? Vraag ons dan naar de mogelijkheden.
- je een hbo-werk-en-denkniveau hebt. Kun je het dit niet met een erkend diploma aantonen? Dan kun je via ons een assessment doen. Neem gerust contact op voor meer informatie over de mogelijkheden en kosten.
- je voor de eerste tien maanden (POB-deel) een relevante werkplek hebt onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts, voor minimaal een dag en bij voorkeur twee dagen per week.
- je voor de laatste zes maanden (praktijkopdrachten en adviesopdracht) een werkplek hebt onder begeleiding van een geregistreerde bedrijfsarts of ervaren arboverpleegkundige.
Praktisch
De opleidingsdagen vinden plaats bij NSPOH in Utrecht. Enkele dagen vinden online plaats. De lesdagen duren van 9.30 tot 16.30 uur.
We vragen je bij aanmelding om je cv en kopieën van diploma’s. In een telefonische of live intake maak je nader kennis met de opleider.
Heb je vragen?
Heb je nog vragen over de opleiding tot arboverpleegkundige? Neem gerust contact op! Voor meer informatie kun je terecht bij Laura de Kubber.