NSPOH

Basis Sociale Geneeskunde voor Algemeen Militair Arts (AMA)

Militair arts

 • Print
 • Send a friend
 • Werken bij defensie

  Een veldhospitaal in de modder. Een medische hulppost in de jungle. Een gewonde aan boord van een “stampend schip” midden op de oceaan. Als militair arts bij Defensie weet u één ding zeker: u gaat een unieke ervaring tegemoet. Niet alleen medische vakkennis telt, maar vooral uw organisatie- en improvisatie-talent. Als AMA plaatst u uw medisch handelen altijd in de context van de omgeving.

  Het beroep

  Als militair arts werkt u in de militaire gezondheidszorg met een geïntegreerd zorgmodel. U levert zowel curatieve zorg (huisartsenzorg) als bedrijfsgeneeskundige zorg. De medische verrichtingen moeten soms onder moeilijke en geïsoleerde omstandigheden plaatsvinden. Een militair arts kan daarbij niet terugvallen op goed uitgeruste ziekenhuizen zoals die in Nederland beschikbaar zijn. Juist dan komt het aan op het vermogen om te improviseren en aan te passen.

  Wat u leert

  U verdiept uw kennis op een breed medisch terrein. U leert — zowel in theorie als praktijk— sociaalgeneeskundige, huisartsgeneeskundige, traumatologische, militair geneeskundige en algemeen militaire principes. De opleiding resulteert in een AMA diploma (Algemeen Militair Arts) en via de basiscursus Sociale Geneeskunde verwerft u vrijstellingen voor vervolg opleidingen in de Sociale Geneeskunde, waaronder die voor bedrijfsarts en arts Maatschappij & Gezondheid.

  Voor wie

  Deze opleiding is bedoeld voor alle startende artsen binnen Defensie (Marine, Landmacht en Luchtmacht).

  Opzet sociaal geneeskundig programma

  De basiscursus Sociale Geneeskunde vormt een integraal deel van uw AMA opleiding. Tijdens de verschillende fasen van de AMA opleiding volgt u 1 tot 3 dagen per week cursorisch onderwijs. De kennis die u hierbij verwerkt, helpt u bij het uitvoeren van praktijkopdrachten en u leert over de context waarbinnen u deze uitvoert. Daarnaast reflecteert u over eigen ervaringen, bespreekt u casuïstiek uit de praktijk en traint u relevante vaardigheden. Daarbij ontwikkelt u uiteraard ook uw professionele blik en attitude. Het sociaal geneeskundig programma kent bij de AMA opleiding 3 leerlijnen, die nauw met elkaar verbonden zijn.

  Occupational Health voor de AMA

  Tijdens deze leerlijn passeren vele onderwerpen op het gebied van arbeid en gezondheid de revue en hierbij staat de militaire praktijk centraal. De module omvat 17 onderwijsdagen en wordt afgesloten met een toets en de presentatie van de moduleopdracht.

  Public Health voor de AMA

  De leerlijn Public Health biedt de introductie tot de public health, waaronder de basisbeginselen voor infectieziekten bestrijding, epidemiologie, preventiebeleid en de verbinding tussen de curatieve en openbare gezondheidszorg. Het cursorisch onderwijs vindt plaats gedurende 12 onderwijsdagen verspreid over de gehele AMA-opleiding. In deze fasen werkt u ook aan de gekoppelde module en praktijkopdrachten.

  Forensische Geneeskunde voor de AMA

  Voor de uitvoering van de AMA taak is enige kennis en vaardigheden van de forensische geneeskunde nodig. Deze zaken komen aan bod tijdens de laatste leerlijn van het sociaal geneeskundige deel van de AMA opleiding. Zie ook de website van defensie over de opleiding algemeen militair arts. 

   

  Wanneer

  De eerstvolgende opleiding start in februari 2016

  Waar

  Hilversum, DGOTC, Defensie Geneeskundig Opleidings- en Trainings-Centrum.

  Omvang

  Twee jaar, als integraal onderdeel van de AMA-opleiding.

  Aantal deelnemers

  Maximaal 12

  Toelatingseisen

  • Diploma basisarts BIG- geregistreerd;
  • Aanstelling bij Defensie.

  Filmpresentatie

  Klik op Werken bij defensie.