NSPOH

Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18

 • Print
 • Send a friend
 • U verdiept zich in de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind en in de problemen die hierbij kunnen optreden. De module biedt u als arts, de basis om te starten in de jeugdgezondheidszorg.

  Vanaf geboorte tot jongvolwassenheid

  U volgt de gezondheid en ontwikkeling van kinderen vanaf hun geboorte tot hun 19e jaar. Gaat alles goed? Meestal wel. Zo nee, dan bent u daar om ouders en/of de kinderen met raad en daad bij te staan. Maak kennis met de eerste grondbeginselen van de professionele jeugdgezondheidszorg.

  Wat u leert

  U verdiept zich in de problematiek die zich kan voordoen bij de groei, ontwikkeling en opvoeding van een kind. U verwerft basiskennis om als jeugdarts of jeugdverpleegkundige in opleiding te werken in een jeugdgezondheidszorgorganisatie. Na het volgen van deze introductiecursus

  • kunt u screeningen en onderzoeken als jeugdprofessional lege artis uitvoeren in de spreekkamer van de JGZ;
  • kent u  de richtlijnen JGZ en u weet ze te gebruiken bij uw werkzaamheden in de jeugdgezondheidszorg.

  Voor wie

  Basisartsen die starten met werken in de Jeugdgezondheidszorg. En verpleegkundigen, die deelnemen aan de Opleiding Jeugdverpleegkundige in de JGZ en de module in het kader van hun opleiding volgen. De module is ook toegankelijk voor huisartsen, kinderartsen (in opleiding) en artsen die om een één of andere reden tijdelijk werken binnen de jeugdgezondheidszorg en niet in opleiding gaan.

  Soort scholing

  U kunt de module volgen als open bij- en nascholing. De module is een onderdeel van de profielopleiding jeugdgezondheidszorg (1e fase M&G) en de Opleiding Jeugdverpleegkundige in de JGZ. Bovendien is deze module geschikt om in-company uit te voeren.

  Jeugdgezondheid: uw dagelijkse zorg

  In deze 6 daagse module komen inhoudelijke onderwerpen aan bod die belangrijk zijn in de dagelijkse praktijk van de jeugdgezondheidszorg. De aandachtspunten variëren van ontwikkelingsonderzoek,eetgedrag, genotmiddelen, mondgezondheidszorg, overgewicht, psychosociale problematiek, kindermishandeling, zintuigscreening, opvoedondersteuning, huid- en hart afwijkingen, basiscommunicatievaardigheden in de spreekkamer, zorgstructuren tot het rijksvaccinatieprogramma.

  Werkwijze

  Voorbereidende opdrachten, te lezen literatuur en een actieve inbreng tijdens het onderwijs zorgen voor een groot en actueel kennis niveau aan het einde van deze cursusdagen.

  Docenten

  Ervaren artsen binnen de JGZ 0-18, voor zover mogelijk werkzaam in de regio waar de module wordt gegeven.

  Data, locaties en inschrijven

  Klik hier voor de kalender met de verschillende uitvoeringen van de Introductiecursus Jeugdgezondheidszorg 0-18. Daar vindt u ook een knop om in te schrijven. Er zijn meerdere uitvoeringen per jaar, ook in verschillende regio's.

  Vooropleiding/Toelatingseisen

  HBO verpleegkunde of diploma basisarts.
  Om in aanmerking te komen voor een volledig certificaat (toegang tot de Opleiding Jeugdarts (1e fase M&G) is een aanstelling noodzakelijk van minimaal 16 uur per week.

  Hoe lang

  De module duurt 6 dagen (12 dagdelen); 12-24 uur zelfstudie. 

  Meerdere uitvoeringen per jaar, ook in verschillende regio's.

  Komen data en/of de regio u niet uit, dan kunt u ook op andere data/locaties de introductiecusus volgen. Klik hier voor de planning. U kunt probleemloos de dagen op een later tijdstip, op een andere locatie inhalen.