NSPOH

Basisopleiding forensische geneeskunde (8 basismodules)

Eerstelijns forensisch arts

 • Print
 • Send a friend
 • Basiscompetenties

  De basisopleiding Forensische Geneeskunde omvat acht basismodules en maakt deel uit van de profielopleiding Forensische Geneeskunde. Deze basisopleiding is echter ook los te volgen, waarna u voldoende competenties heeft om zelfstandig te werken als eerstelijns forensisch arts.

  Uw beroep

  Als forensisch arts bent u vaak in dienst van een GGD en werkt u in opdracht van politie en justitie. U heeft daarbij een onafhankelijke positie – u bent in de eerste plaats arts en géén opsporingsambtenaar. Uw taken zijn heel gevarieerd: medische beoordeling of behandeling van arrestanten en gedetineerden, het afnemen van lichaamsmateriaal (bloed, urine, DNA) bij slachtoffers of verdachten van een misdrijf en het opstellen van expertiserapporten voor het openbaar ministerie of de rechtbank over letsels/doodsoorzaak van een slachtoffer.

  Wat u leert

  U wordt opgeleid tot deskundige in de eerstelijns forensische geneeskunde.

  Voor wie

  Artsen die werkzaam zijn op het gebied van de forensische geneeskunde.

  Veelzijdig takenpakket

  In de basisopleiding forensische geneeskunde komen de belangrijkste activiteiten van de eerstelijns forensisch arts uitgebreid aan de orde. Om als forensisch arts professioneel te kunnen functioneren, volgt u minimaal de volgende acht basismodules:

  Dagelijkse praktijk

  In deze modules worden alle essentiële competenties voor het optreden als forensisch arts uitgediept. Deze acht modules kunt u binnen een jaar volgen. Het onderwijs sluit aan op de belangrijkste ontwikkelingen in het werkveld en is gericht op de dagelijkse praktijk van uw werk.

  Werkwijze

  Het onderwijs is afwisselend, mede door het competentiegerichte karakter. U sluit elke module af met een toets.

  Docenten

  U krijgt les van gespecialiseerde docenten die ruimschoots hun sporen hebben verdiend op het terrein van de forensische wetenschappen en in het werkveld van maatschappij & gezondheid.

  Registratie

  Afronding van de basisopleiding leidt tot inschrijving in het register van het Forensisch Medisch Genootschap.

  Wanneer

  De basisopleiding begint met de module "Forensische geneeskunde, introductie en organisatie". De eerstvolgende startmogelijkheid is januari 2017. 

  Aanmelding

  Heeft u belangstelling voor deze opleiding dan meldt u zich aan via de aanmeld-knop. De NSPOH neemt na het verwerken van de aanmelding contact met u op om de verdere inschrijfprocedure te voltooien. Meestal dient u extra informatie, zoals een CV, kopieën van diploma’s, op te sturen. Na ontvangst van de ingevulde documenten ontvangt u een uitnodiging voor een intakegesprek. Een intake kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak voor een gesprek dat bij de NSPOH plaatsvindt. Wanneer u na het intakegesprek besluit de opleiding daadwerkelijk te volgen, ontvangt u overeenkomsten die ondertekend dienen te worden. Vervolgens ontvangt u een definitieve plaatsingsbevestiging.

  Waar

  Utrecht

  Omvang

  38 dagen

  Aantal deelnemers

  Maximaal 25

  Kosten

  De prijs voor de opleiding bedraagt €13.500 (prijspeil 2017). Hierbij zijn koffie, thee, lunch en studiehandleiding inbegrepen. De prijs geldt alleen bij inschrijving in één keer voor alle acht modules in 2017.

  Belastingvoordeel

  Zijn uw studiekosten aftrekbaar van de belasting? Klik hier

  ‘Deze opleiding geeft de beginnende forensisch arts een uitstekende basis voor het werk in de forensische geneeskunde’
  René Stumpel, forensisch arts

  Interview

  Wie wordt er nog forensisch arts? 
  Forensisch arts/jurist Kees Das
  (Met toestemming overgenomen uit Medisch Contact nr. 16 dd. 22 april 2011)

  Filmpresentatie

  Bekijk hieronder het filmpje ‘Arts Maatschappij & Gezondheid, profiel forensische geneeskunde, middenin de samenleving’