Als zorgaanbieder voor eigen personeel, is defensie verplicht om kwalitatief goede zorg aan te bieden. Dit is niet alleen belangrijk vanuit preventief en curatief perspectief, maar ook vanuit arbeidsgeneeskundig oogpunt: gezonde militairen zijn ook beter in het uitvoeren van hun taak. De gezondheid van al het personeel is hierdoor belangrijk voor de inzetbaarheid van de krijgsmacht als geheel, inclusief gender specifieke zorg.
Samenvatting
Inleiding
Goede zorg is onontbeerlijk om goed inzetbare militairen te krijgen. Dit geld dan ook de zorg rondom vrouw gerelateerde condities (VGC). Goed inzetbare militairen zorgen voor een sterke krijgsmacht. Het belang van goede zorg voor vrouwelijke militairen wordt versterkt door de doelstelling van defensie om het aandeel vrouwelijke militairen te vergroten.
Deze studie inventariseert hoe de zorg en zelfzorg rondom VGC, zoals overgang, menstruatie en rondom zwangerschap, verbeterd kan worden voor vrouwelijke militairen.
Methode
Een kwalitatieve studie met vier focusgroepen werd hiertoe uitgevoerd onder vrouwelijke militairen van alle 4 de Operationele Commando’s (OPCO’s).
Resultaten
De resultaten tonen 4 kernthema’s voor aandacht binnen de zorg rondom VGC: gebrekkige kennis en ervaring van militair artsen in de eerste lijn, ervaren gemis van gynaecologen binnen het zorgaanbod van defensie, moeilijkheid voor zelfzorg mbt VGC en informatie(voorziening) aan de hand van de onderwerpen overgang en zwangerschap.
De focusgroepen hebben geleid tot gerichte adviezen voor aanpassingen in de zorg voor deze condities. Om deze zorg aan te passen in aandacht nodig op 4 fronten: agenderen, informeren, normaliseren en implementeren. VGC als onderwerp moet middels kartrekkers en rolmodellen onder de aandacht worden gebracht van de chain of command.
Conclusie
VGC staan op dit moment niet voldoende op de agenda binnen defensie. Verbetering van zorg rondom deze vrouwelijk condities is noodzakelijk om defensie als goede werkgever voor vrouwen te waarborgen. Aanpassing voor deze doelgroep vraagt om veranderingen in zowel beleid, uitvoering als toezicht.
Dit onderzoek is gepubliceerd in het Engels in Military Medicine