Ga naar de inhoud

Wanneer verricht de verzekeringsarts lichamelijk onderzoek bij een cliënt?

Over dit artikel

Middels deze kwalitatieve studie zijn de overwegingen van verzekeringsartsen om wel of geen lichamelijk onderzoek te verrichten tijdens beoordelingen onderzocht

Samenvatting

Inleiding: Lichamelijk onderzoek wordt door verzekeringsartsen regelmatig achterwege gelaten. We onderzochten wat redenen zijn van verzekeringsartsen om wel of geen lichamelijk onderzoek te verrichten.

Methode: Negen verzekeringsartsen en a(n)ios werden middels semigestructureerde interviews gevraagd naar hun redenen om wel of geen lichamelijk onderzoek te verrichten en wanneer zij twijfelen.

Resultaten: De belangrijkste redenen om wel lichamelijk onderzoek te verrichten, zijn: het vaststellen van de beperkingen, voor de klant en het beschikken over weinig gegevens. De belangrijkste redenen om geen lichamelijk onderzoek te verrichten, zijn: onnodige belasting voor de klant, de afwezigheid van lichamelijke klachten en het beschikbaar zijn van voldoende informatie in het dossier. Er wordt weinig getwijfeld wanneer lichamelijk onderzoek nut heeft en dan met name wanneer er al een eerder onderzoek gedaan is door henzelf, een collega of een behandelaar.

Conclusie: Verzekeringsartsen hebben uiteenlopende redenen om wel of geen lichamelijk onderzoek te verrichten, maar twijfelen weinig.

Dit artikel is verschenen in Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2021;29(6-7):28-33.

Bekijk ook

Huiselijk geweld en kindermishandeling

Janet Mook - OH192

Wetenschappelijke publicatie

Een kwalitatief verkenningsonderzoek naar het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling door verzekeringsartsen bij het UWV en de...

Slaapdeprivatie in de vroege tienerjaren als voorspeller voor psychosociale problemen op 15- tot 16-jarige leeftijd bij Nederlandse jongeren

Veronique van Ham-Borawitz - PH171

Wetenschappelijke publicatie

Samenvatting Achtergrond: Er is onderzocht of slaapdeprivatie bij Nederlandse kinderen van 11 tot 12 jaar kan voorspellen of er op 15-...

Meten en reguleren van de voedselomgeving op gebiedsniveau.

Tijs Rutgers - PH252

Wetenschappelijke publicatie

Een gezonde voedselomgeving stimuleert gezond eten. Met een pilotstudie is bekeken in hoeverre een afwegingskader gemaakt kan worden om een...