In de Wet publieke gezondheid staat dat instellingen in bepaalde gevallen een meldingsplicht hebben voor infectieziekten. Hoe kijken professionals in de regio Amsterdam-Amstelland hier tegen aan en hoe verloopt het proces?
Samenvatting
Inleiding:
Voor instellingen geldt een meldplicht aan de GGD op basis van artikel 26 van de Wpg als er een ongewoon aantal zieken onder de (kwetsbare) populatie of medewerkers is met mogelijk een infectieuze oorzaak. De GGD kan de ernst van de situatie inschatten en maatregelen treffen om verdere transmissie te voorkomen om zo de volksgezondheid te beschermen. In de afgelopen decennia hebben zich ontwikkelingen voorgedaan in de maatschappij, in de verpleeghuissector en bij de GGD, die er mogelijk toe hebben geleid dat de werkwijze rondom de meldingsplicht niet meer goed past en verbeterd zou kunnen worden.
Doel:
In dit onderzoek heb ik onderzocht wat de visie is van SO’s werkzaam in de verpleeghuissector in de regio Amsterdam-Amstelland op de meldingsplicht. Met de uitkomsten zou de GGD mogelijk beter kunnen inspelen op de behoefte van de sector en dat zou tot een verbetering van de samenwerking tussen GGD en verpleeghuissector kunnen leiden.
Methode:
Er is gebruik gemaakt van semigestructureerde interviews. Hiervoor werden specialisten ouderengeneeskunde gevraagd deel te nemen. De interviews hebben digitaal of fysiek plaatsgevonden en werden opgenomen d.m.v. Microsoft Teams of een geluidsopname via dictafoon (telefoonapplicatie) en werden volledig getranscribeerd en geanonimiseerd. Analyse is uitgevoerd middels het programma MAXQDA.