Op woensdag 9 april 2025 vond een Symposium Onderzoek plaats bij NSPOH. Deelnemers aan de medische vervolgopleidingen tot arts Maatschappij en Gezondheid, Forensisch arts of Master of Public Health presenteren hier de resultaten van het eigen wetenschappelijke onderzoek.
Verslag
Tijdens dit symposium waren er 7 presentaties binnen de aandachtsgebieden forensische geneeskunde, infectieziektebestrijding en jeugdgezondheidszorg.
Forensische Geneeskunde
Duurzaamheid is een onderwerp dat bij vele disciplines belangrijk wordt gevonden. Zo ook in de Forensische geneeskunde. Forensisch onderzoek verbruikt veel materiaal en levert daardoor een behoorlijke bulk afval op. Om die reden onderzocht een aios Forensische geneeskunde met een vragenlijst mogelijke kansen voor het verminderen van het gebruik van grondstoffen en de productie van afval bij medewerkers in de forensische geneeskunde. Het onderzoek leverde een mooi overzicht van mogelijke initiatieven voor hergebruik van materialen, waarbij het contaminatierisico toch zo laag mogelijk gehouden wordt.
Heupfracturen komen vaak voor en leiden bij ouderen regelmatig tot sterfte. Röntgen en MRI zijn gebruikelijke diagnostische methoden, maar vervoer ernaar toe is niet altijd haalbaar. De stemvork-stethoscoop methode blijkt een accurate methodiek om heupfracturen, na overlijden, uit te sluiten. Met name de nabestaanden vonden het van belang om de juiste diagnose te kennen. Verder onderzoek is nodig om bruikbaarheid in de ouderengeneeskunde, onder nog levende ouderen, vast te stellen.
Infectieziekten bestrijding
Waar geprikt wordt ontstaan prikaccidenten. Maar hoe gaan we daar als medewerkers van de GGD mee om? Kennen we de risico’s? Weten we wat de regels zijn en hoe we moeten handelen? Een onderzoek met dit onderwerp liet zien dat het kennisniveau best goed in orde is, maar dat het vinden van de juiste informatie voor de medewerkers overmatig veel moeite kost.
Chronische hepatitis B en C vormen een bedreiging voor de volksgezondheid in Europa, vooral in Centraal- en Oost-Europese landen. In Nederland wonen meer dan 400.000 migranten uit deze regio, vaak in kwetsbare omstandigheden. Dit onderzoek richtte zich op het identificeren en testen van deze migranten om hen de juiste zorg te bieden. Uit de gegevens blijkt dat 50% van de cliënten een vertraagde diagnosebevestiging had; maar er konden geen specifieke factoren worden gevonden die deze vertraagde clientgroep kon identificeren.
Jeugdgezondheidszorg
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Deze kosten kunnen soms behoorlijk oplopen, soms tonnen per persoon. In een onderzoek zette een van onze deelnemers op een rijtje op welke manier de kosten van dure jeugdzorgcliënten van een Nederlandse gemeente zijn opgebouwd. Deze jeugdigen gebruiken niet alleen veel verschillende zorgorganisaties, maar ook veel verschillende materialen. Toch wordt het grootste gedeelte van de kosten veroorzaakt door ‘verblijfskosten’.
Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma neemt de laatste jaren af, waardoor we vaker uitbraken zien van de infectieziekten waarvoor vaccinatie mogelijk is. Middels een vragenlijst onder ouders van 9- en 10-jarige kinderen, die niet hadden deelgenomen aan de reguliere groepsvaccinatie van respectievelijk DTP/BMR en HPV, werden de redenen voor niet verschijnen geïnventariseerd. Praktische problemen met de vastgestelde datum en tijd van de groepsvaccinatie werd het vaakst aangegeven als reden om niet deel te nemen.
Het Van Wiechenonderzoek is een methode om de motorische ontwikkeling van jonge kinderen te volgen. Door TNO is een continue Development-score (D-score) ontwikkeld om de motoriekscore te kwantificeren. Een aios onderzocht of deze score een toegevoegde waarde heeft in de JGZ praktijk en wat nodig is voor implementatie ervan. De resultaten tonen positieve bereidheid, noodzaak voor scholing en aanpassingen aan de D-score applicatie. Conclusie is dat de D-score nuttig kan zijn, mits er voldoende tijd en scholing is.
Wil je meer weten over een van deze onderzoeken? Neem dan contact op met team Onderzoek via onderzoek@nspoh.nl.