Een prospectieve studie met historische controles, met respons op een sms reminder en het testen van herinfecties
Samenvatting
Doel: Het doel van deze studie is om het effect van herinneringssms’jes 6 maanden na de eerste behandeling op hertest- en chlamydia-herinfectiepercentages bij jonge heteroseksuelen te beoordelen in vergelijking met een historische controlegroep en om factoren te beoordelen die verband houden met beide uitkomsten.
Methode: Heteroseksuele personen (16-23 jaar) die positief testten op urogenitale chlamydia, kregen na 6 maanden een hertest aangeboden. Deelnemers ontvingen 6 maanden na de eerste chlamydia-diagnose een herinnering per sms. De percentages van deelname aan de hertest en de uitslag van de
hertest werden geanalyseerd met behulp van Cox-regressie. Prevalentieratio’s (PR’s) werden berekend om factoren te identificeren die verband hielden met deze uitkomsten.
Bovendien werd het hertestpercentage vergeleken met het hertestpercentage van een historische controlegroep.
Resultaten: 30,6% (253/838) van de studiegroep keerde binnen 5-8 maanden terug, vergeleken met 9,2% (140/1530) in de historische controlegroep.
Vrouwen en personen die bij inclusie niet op de hoogte waren gesteld van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) kwamen vaker terug voor een hertest.
20,4% (56/275) van de deelnemers testte positief voor chlamydia bij de hertest. Herinfectie was hoger bij deelnemers die STI-gerelateerde
symptomen rapporteerden (PR 3,2, 95% BI 1,8 tot 5,6) en bij deelnemers die bij hertest op de hoogte werden gesteld van een STI (PR 5,3, 95% BI 2,4 tot 11,5).
Conclusie: Een herinnering via sms leek een duidelijke, positieve impact te hebben op het resulterende hertestpercentage. Deze resultaten geven ook aan dat hertesten noodzakelijk is om chlamydia-herinfecties te identificeren.
Dit onderzoek is gepubliceerd in Sexual Transmitted Infections