Ga naar de inhoud

Digitale-mediagebruik en slaap bij jongeren

Over dit artikel

Een dwarsdoorsnede-onderzoek naar de relatie tussen ouderlijke regels over digitale-mediagebruik en de slaap van Nederlandse jongeren, gebaseerd op data uit de ABCD-studie.

Samenvatting

Doel

Onderzoeken of het stellen van regels door ouders over de hoeveelheid digitale-mediagebruik geassocieerd is met de slaap van Nederlandse jongeren, en of dit indirect komt door daadwerkelijk minder gebruik van digitale media.

Opzet

Dwarsdoorsnede-onderzoek

Methode

In 2019 hebben jongeren en ouders van de ‘Amsterdam born children and their development’(ABCD)-studie vragenlijsten ingevuld rond de leeftijd van 15-16 jaar (n = 1369; 56% meisjes). Ouders en jongeren rapporteerden of er thuis regels golden omtrent de hoeveelheid digitale-mediagebruik. Jongeren rapporteerden tevens hun dagelijkse hoeveelheid digitale-mediagebruik, slaapduur, bedtijd en slaapkwaliteit volgens de ‘Pittsburgh sleep quality index’ (PSQI). Met multivariabele regressie-analyse onderzochten we de associatie tussen regels in huis en de slaapduur, bedtijd en slaapkwaliteit van jongeren. Ook keken we met mediatie-analyse of de regels in huis ook indirect geassocieerd waren met de slaap door de invloed op de hoeveelheid digitale-mediagebruik.

Resultaten

Het stellen van regels omtrent digitale-mediagebruik was gerelateerd aan slaapduur; jongeren sliepen gemiddeld 6,8 minuten langer (95%-BI: 0,1-13,5) bij ‘inconsistent ervaren regels’ en 18,5 minuten langer (95%-BI: 9,2-27,8) bij ‘consistent aanwezige regels’ dan in gezinnen zonder regels. Ook was het stellen van regels gerelateerd aan bedtijd; jongeren sliepen gemiddeld 10 minuten vroeger (95%-BI: -17 – -4) bij inconsistent ervaren regels en 29 minuten vroeger (95%-BI:-38 – -2) bij consistent aanwezige regels. Het stellen van regels was niet direct geassocieerd met slaapkwaliteit. Indirect waren regels in huis geassocieerd met een langere slaapduur, vroegere bedtijd én betere slaapkwaliteit door een daadwerkelijke vermindering van het dagelijkse digitale-mediagebruik.

Conclusie

Het stellen van regels door ouders over de hoeveelheid digitale-mediagebruik is geassocieerd met een betere slaap van jongeren. Dit wordt deels verklaard door een daadwerkelijke vermindering van het digitale-mediagebruik.

Het artikel is verschenen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde 2022;166:D6618.

Bekijk ook

Militaire oorlogsjournalisten; een vergeten groep?

Ryan Abdoelkarim - OH206

Wetenschappelijke publicatie

Onderzoek middels vragenlijsten onder Combat Mediateams naar de belastende en beschermende factoren voor de gezondheid. Samenvatting Doel: Combat mediateams (CMT)...

Besluitvorming rondom BCG-vaccinatie voor zuigelingen.

Inge van Jaarsveld - PH286

Wetenschappelijke publicatie

Een kwalitatief onderzoek in de regio GGD Gelderland-Zuid De opkomst voor de kosteloze BCG-vaccinatie bij zuigelingen in Nederland is met...

Lung Diffusing Capacity in Dutch Special Operations Forces Divers Exposed to Oxygen Rebreathers over 18 Years

Tom den Ouden - OH195

Wetenschappelijke publicatie

Een longitudinale studie onderzocht de langetermijneffecten van hyperoxische blootstelling door zuurstofrebreathers op de longfunctie van duikers van de Special Operation...