Dit kwalitatieve onderzoek brengt in kaart hoe inwoners van Nesselande de nabijheid van een hoogspanningslijn ervaren en welke aspecten bijdragen aan een verhoogde risicoperceptie.
Samenvatting
Inleiding
Midden door de Rotterdamse wijk Nesselande loopt een hoogspanningslijn. Wonen in de buurt van een hoogspanningslijn geeft mogelijk een verhoogd risico op leukemie bij kinderen. De GGD heeft een rol in de risicocommunicatie aan de inwoners en adviseert de gemeente over dit onderwerp. Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen risico’s van straling hoog inschatten en dat vertrouwen in de overheid een rol speelt in de risicoperceptie.
Methode
Dit kwalitatieve onderzoek richt zich op de vraag hoe inwoners van Nesselande het wonen in de buurt van de hoogspanningslijn ervaren in relatie tot hun gezondheid. Er zijn dertien mensen geïnterviewd aan de hand van een topiclijst. Analyse heeft plaatsgevonden door axiale codering.
Resultaten
Deze respondenten schrijven geen gezondheidsklachten aan de hoogspanningslijn toe. Wel zijn er uiteenlopende ideeën en zorgen over mogelijke ziekten die de hoogspanningslijn kan veroorzaken. Alle respondenten geven aan behoefte te hebben aan meer informatie vanuit de gemeente. De GGD is nauwelijks bekend als informatiebron.
Conclusie
Door betere informatievoorziening is gezondheidswinst te behalen. Naast een reëler beeld van de gezondheidseffecten komen openheid en transparantie het vertrouwen in de overheid ten goede. Dat draagt volgens de theorie van de risicoperceptie bij aan het verminderen van het ervaren gezondheidsrisico.
Het artikel is verschenen in het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (2022) 100:85–91.