030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Kinderen en emoties Print

In het kort

Als kinderen opgroeien leren we ze hoe ze moeten lopen en zindelijk worden, maar hoe ze met emoties om moeten gaan, wordt vaak vergeten. Er wordt vanuit gegaan dat ze dat wel weten. Terwijl ze juist hierbij veel begeleiding van ouders nodig hebben. Als professional in de jeugdgezondheidszorg krijg je veel vragen van ouders over het gedrag van hun kind, zoals een boze driftbui of angsten. Vind je het lastig om ouders goed te adviseren en tips te geven hoe ze hun kind kunnen begeleiden? En wil jij je verdiepen in het thema kind en emoties? Volg dan deze korte online training Over kinderen en emoties gesproken waarin je ook praktische tips krijgt.

Wat je leert

Praktische handvatten om direct in de praktijk toe te passen

Stel je komt thuis uit je werk en je hebt een aanvaring gehad met je baas en begint erover te vertellen tegen je partner. Je vertelt hoe boos hij jou gemaakt heeft en hij jouw werk niet accepteert. Stel dat je partner zegt: ‘ach dat valt wel mee’ of ‘doe eens rustig joh, dit boze gedoe heb ik nou echt helemaal geen zin in. Ga maar even naar je kamer om af te koelen en als je rustig bent kom je nog maar terug’. Hoe zou jij je dan voelen? Grote kans dat je het heel vervelend vindt en je niet gehoord voelt, terwijl deze reactie naar kinderen toe vaak voorkomt.

Tijdens deze training onderzoeken we met elkaar wat de functie van emoties is en waarom we ze eigenlijk hebben. Als je bewust wordt van de functie ervan, dan snap je ook beter wat je te doen staat.

Vaak snappen ouders niet goed wat de behoefte van het kind is dat onder bepaald gedrag zit. Zij reageren primair op een driftig kind in de supermarkt of een kind dat rond stuitert van blijdschap. Meestal wordt het gedrag afgewezen, terwijl op zulke momenten kinderen juist wat te leren hebben. Als ouders leren verder kijken dan het (vaak ongewenste) gedrag van een kind, zien we wat de onderliggende emotie wil vertellen. Door een kind te helpen deze emotie op een meer gewenste manier te uiten kan het zich ontwikkelen tot een zelfbewuste volwassene vol zelfvertrouwen.

Per emotiegroep (blij, boos, bang, bedroefd) gaan we dieper in op de functie ervan en wat het van de ouder vraagt. Na het volgen van de training kun je ouders psycho-educatie over emoties én praktische tools bieden om de omgang met hun kind te verbeteren.

Na afloop van de training:

  • Kun je benoemen wat primaire en secundaire emoties zijn.
  • Kun je benoemen welke functies emoties hebben.
  • Kun je uitleggen wat kinderen te leren hebben op het gebied van emoties.
  • Kun je uitleggen wat ouders kunnen doen om hun kinderen te kunnen helpen met emotieregulatie.
  • Heb je per emotie (blij, boos, bang, bedroefd) praktische handvatten gekregen wat je ouders kan adviseren om te doen.

Voor wie

Jeugdverpleegkundigen en startende jeugdartsen die met ouders in gesprek zijn over opvoeding en gedrag van kinderen en meer willen leren over hun emoties. Het accent ligt op de leeftijdsgroep 0-12.

Ben je in opleiding tot jeugdarts? Dan is deze module waarschijnlijk minder geschikt vanwege overlap met de opleiding. Neem in dat geval contact op met je opleider.

Vooropleiding

Hbo of wo werk- en denkniveau.

Docent

Ingrid Diepstraten: “Met veel plezier heb ik 12 jaar gewerkt als jeugdverpleegkundige bij de GGD regio Utrecht. Ik heb daar alle facetten van de JGZ leren kennen. Destijds heb ik zelf de opleiding sociaal verpleegkundige M&G gedaan op de Hogeschool Leiden. Vervolgens heb ik o.a. de opleiding tot Opvoed- en gezinscoach en Train de trainer en videohometrainer gedaan. Tijdens mijn werk heb ik altijd veel interesse in opvoeden en ouderschap gehad en ben ik mij hierin gaan specialiseren. Hieruit is mijn bedrijf Inkura ontstaan. Hier train ik professionals hoe ze ouders kunnen versterken in het ouderschap en geef ik les over verschillende opvoedthema’s.”

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,2.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.