Het nemen van een tatoeage of piercing is voor veel Nederlanders heel gewoon. Bij de veiligheid daarvan staan we niet vaak stil, maar het zetten van een tatoeage of piercing brengt wél risico’s met zich mee. Voordat een studio een vergunning krijgt, moet worden voldaan aan strenge voorwaarden voor materialen, inrichting en werkwijze. Beslis jij of een studio veilig geopend kan worden? Durf jij in te grijpen als de veiligheid in het geding is? Volg dan deze module die wordt uitgevoerd door het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) in samenwerking met NSPOH.
Het vergunningstelsel valt onder de Warenwet en de vergunning wordt namens de minister verleend. De inspecteur gaat zorgvuldig te werk en weet welke verantwoordelijkheden hij heeft op basis van de wet. Je leert risico’s inschatten en je kunt beoordelen of de situatie die je aantreft, voldoet aan de richtlijnen van het LCHV. Aan de ondernemers, tatoeëerders, piercers en uitvoerders van permanente make-up kun je toelichten wat risico’s zijn en waarom je besluit iets wel- of niet goed te keuren.
Het toezicht op tatoeëren en piercen is een multidisciplinair geheel. Je leert hoe je bij overtredingen kunt samenwerken met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om actie te kunnen ondernemen. In de module besteden we extra tijd aan onderwerpen die bij tatoeage en piercing bijzondere aandacht nodig hebben, zoals methoden van sterilisatie, tatoeageapparatuur, nazorg, lichamelijke klachten en wetgeving.
Het cursorisch onderwijs bestaat uit onderwijsdag A en onderwijsdag B. Je kunt zowel op onderwijsdag A als op onderwijsdag B instromen bij de opleiding. Tijdens onderwijsdag A komen de volgende onderwerpen aan bod: bevoegdheden van zowel de inspecteur vergunningverlening en van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, aandachtspunten bij het zetten van piercings en de nazorg bij tatoeages en piercings. Tijdens onderwijsdag B komen de inrichting van een studio, desinfecteren en aandachtspunten bij het zetten van tatoeages aan bod. Ter voorbereiding op twee onderwijsdagen maak je praktijkopdrachten. Enkele van deze opdrachten voer je uit onder begeleiding van een ervaren inspecteur bij je eigen GGD of bij een GGD in de regio. Het geniet sterk de voorkeur om voor aanvang van de eerste onderwijsdag al een keer mee te lopen met een inspectie.
Sociaal verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie en andere public health professionals werkzaam bij de GGD die de taak van de inspecteur vergunningverlening tatoeage en piercing (binnenkort gaan) uitvoeren. Je hebt basiskennis van infectieziekten.
Het onderwijs wordt verzorgd door een team van deskundigen en inspecteurs van RIVM en GGD waaronder Leo van der Laan, Tanja Hartog en Thijs Veenstra.
Score in eerdere evaluatie: in 2023 kreeg deze module van de deelnemers een 9,0.
Datum | Starttijd | Eindtijd | Onderwerp | Locatie |
---|
Data onder voorbehoud van voldoende deelnemers.
Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.