Onderwerpen op deze pagina
In het kort
Als praktijkopleider van een aios Sociale Geneeskunde (SG) ben je een ervaren bedrijfsarts, verzekeringsarts of arts maatschappij + gezondheid. Je hebt een sociaalgeneeskundige registratie en kent de beroepspraktijk van binnenuit. Bovendien ben je goed op de hoogte van het reilen en zeilen van de opleidingsinstelling waar je werkt. Vakinhoudelijk en praktisch heb je dus alles in huis om een aios te begeleiden bij het ontwikkelen van zijn of haar competenties. Maar om dat optimaal te doen, heb je ook didactische kennis nodig.
NSPOH ondersteunt je hierbij. We bieden je een basisopleiding, didactische scholingen en overige bijeenkomsten.
De basisopleiding: dit kun je verwachten
KAMG, NVAB en NVVG hebben het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders (LPP) vastgesteld. Hierin staat de opzet van de basisopleiding. De meest actuele versie van het LPP vind je op de website van deze verenigingen.
De basisopleiding duurt in totaal ongeveer twee jaar en bestaat uit twee delen. Reken per lesdag op anderhalf uur voorbereiding. Reken voor het werken aan je portfolio ongeveer 25 uur.
Deel 1: de basis
Twee lesdagen plus een online bijeenkomst
Je krijgt concrete informatie over de opleiding die je toekomstige aios gaat volgen. Daarnaast bereid je je voor op het begeleiden van een aios via een mix van online voorbereiding, interactief onderwijs en concrete oefeningen. Onze opleiders en docenten zijn enthousiaste professionals uit het werkveld, van artsen en psychologen tot gezondheidswetenschappers. Zij leggen steeds de link met je ervaringen op de werkplek.
Na afloop van het eerste deel ben je bekend met de hoofdlijnen van de opleiding van je aios en weet je waar je de praktijktoetsen van de aios kunt vinden. Je weet hoe je een startgesprek voert en hoe je goede feedback geeft. Je hebt een Individuele OntwikkelingsPlan als opleider opgesteld.
Je kunt deze module volgen als je nog geen aios begeleidt. Met het certificaat van het eerste deel kun je erkenning als opleider aanvragen bij de RGS. In de periode daarna ga je een aios begeleiden.
Deel 2: vervolgmodule
Vier lesdagen
Tijdens de onderwijsdagen deel je je ervaringen bij het begeleiden van je aios, oefen je met begeleidingsstijlen, ga je na hoe je aios het best helpt om leerdoelen te realiseren en hoe je de praktijktoetsen daar zo goed mogelijk voor inzet. Daarnaast werk je verder aan de leerdoelen van je Individuele OntwikkelingsPlan, vul je je portfolio, spar je met je buddy en volg je intervisiebijeenkomsten als opleider.
Na afloop van de opleiding kun je kennis en vaardigheden toetsen en beoordelingsgesprekken voeren. Ook kun je een gefundeerde bijdrage leveren aan het beoordelen van het niveau van je aios. Je weet hoe je je aios helpt leerdoelen te realiseren en wanneer je meer of minder ondersteuning biedt. Je signaleert tijdig onverhoopte stagnatie en draagt bij aan de kwaliteit van de opleiding van de aios.
Als je deel 1 en deel 2 hebt afgerond én als je portfolio voldoende laat zien van je leren op de werkplek, ontvang je van NSPOH een eindverklaring. Meer informatie vind je in het Landelijk Professionaliseringsplan Praktijkopleiders.
Didactische scholingen na de opleiding
Na de opleiding ontwikkel je je competenties als praktijkopleider verder door regelmatig didactische scholingen te volgen. NSPOH biedt deze aan over uiteenlopende onderwerpen.
Balans voor de aios tijdens de tropenjaren
Veel aios hebben tijdens de opleiding een jong gezin of verwachten een kind. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. In deze scholing leer je hoe je aios helpt zoeken naar balans tijdens de tropenjaren.
Spannende gesprekken met je aios
Het kan voorkomen dat de communicatie tussen jou en je aios niet soepel verloopt.
In deze scholing leer je in een veilige setting vaardigheden die horen bij het geven van feedback en het aansturen van je aios.
Systemisch werken als praktijkopleider
Deze onderwijsdag biedt je de basisbeginselen van systemisch werken en de directe toepassing daarvan bij het begeleiden van aios. Er is ruimte voor inbreng en uitwerking van verschillende vraagstukken aan de hand van eigen casuïstiek en praktijkvoorbeelden.
Ondersteunen van
onderzoek
Het kan voorkomen dat de communicatie tussen jou en je aios niet soepel verloopt.
In deze scholing leer je in een veilige setting vaardigheden die horen bij het geven van feedback en het aansturen van je aios.
Basisprincipes van lesgeven
Als praktijkopleider instrueer en begeleid je vaak je aios individueel, maar soms ook in groepen en andere collega’s. In deze scholing krijg je handvatten voor het ontwikkelen en geven van onderwijs.
De Roos van Leary
De Roos van Leary maakt de interpersoonlijke impact van gedrag zichtbaar. Inzicht daarin kan je helpen om belemmerende patronen in je relatie als opleider met je aios te doorbreken.
Intervisie met nieuw elan
Je neemt als praktijkopleider deel aan een intervisiegroep. In deze didactische scholing verdiep je je in verschillende intervisiemethoden en maak je kennis met minder gebruikelijke werkwijzen. Dit om intervisie leuk, leerzaam en verrijkend te houden.
Ingewikkelde casuïstiek
Wat als je de begeleiding van je aios als ingewikkeld ervaart? In deze didactische scholing krijg je aan de hand van je eigen casuïstiek handvatten hoe je ingewikkelde casuïstiek in de begeleiding van je aios kunt hanteren.
Ook is er het jaarlijkse SOGEON congres.
Daarnaast nodigen we je van tijd tot tijd uit:
- om aanwezig te zijn bij opleidingsonderdelen van je aios
- voor inhoudelijke scholing gerelateerd aan de opleiding van je aios
- voor bijeenkomsten van het Educatief Partnerschap van NSPOH met de opleidingsinstellingen waar de aios hun praktijkopleiding volgen
Voor wie?
De basisopleiding is er voor beoogde praktijkopleiders van aios Sociale Geneeskunde. Je bent minimaal 3 jaar geregistreerd en werkt tenminste 2 dagen per week als uitvoerend bedrijfsarts, verzekeringsarts of (profiel)arts M+G. Vóórdat je aan deel 2 van de basisopleiding begint, ga je een aios begeleiden.
De didactische scholingen zijn bedoeld voor praktijkopleiders die de basisopleiding hebben afgerond.
Praktisch
De opleidingsdagen vinden plaats in Utrecht. Een enkel onderdeel vindt online plaats. Logischerwijs meld je je eerst aan voor het eerste deel van de opleiding en ga je tijdens dit deel na wanneer je het tweede deel volgt.
Aanmelden voor een of meer van de didactische scholingen na de opleiding kan op de bijbehorende webpagina’s.

Goed om te weten
Ben je opleider in een opleidingsinstelling waar de aios in dienst is van SBOH (Landelijk Werkgeverschap M+G)? Dan brengen we geen kosten in rekening voor jouw deelname aan de basisopleiding. We verzoeken je bij factuurgegevens de naam van jouw opleidingsinstelling plus ‘SBOH’ te vermelden. Dan maken we het in orde.
Heb je vragen?
Heb je vragen over de scholing voor praktijkopleiders? Stel ze gerust! Neem contact op met Jelle Jan de Schipper.