Ga naar de inhoud

Achtergronden van het Rijksvaccinatieprogramma

Ouders hebben tegenwoordig veel vragen over het vaccineren van hun kind. Veel mensen twijfelen of vaccinaties wel nodig zijn of dat ze misschien gevaarlijk zijn. In deze e-learning leer je hoe je deze ouders optimaal kunt voorlichten, hun vragen kunt beantwoorden en hun zorgen kunt adresseren.

Deze e-learning is ontwikkeld voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit zijn met name jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen die werken in de Jeugdgezondheidszorg. Deze e-learning is ook te volgen door bijvoorbeeld kinderartsen en huisartsen. Voor deze e-learning heb je basiskennis van het Rijksvaccinatieprogramma nodig.

Wat je leert

Deze gratis e-learning is een verdiepende scholing. Om aan deze e-learning deel te nemen dien je voldoende basiskennis van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) te hebben. Deze basiskennis wordt getoetst in een entreetoets. De toets kan tevens worden gebruikt als kennistoets over het RVP voor periodieke (her)autorisatie. Zie ook hieronder op deze pagina onder het kopje ‘Praktische informatie’.

Deze module bestaat uit de volgende zeven modules:

Introductie

(15 minuten)

Vaccins: van ontwikkeling tot RVP

(30 minuten)

Bestanddelen van vaccins

(30 minuten)

De 12 RVP-ziekten

(30 minuten)

Vaccinatieschema’s 

(30 minuten)

Bijwerkingen

(30 minuten)

Praten met ouders

(15 minuten)

Het doorlopen van de e-learning duurt ongeveer 3 uur. Dit hoeft niet aaneengesloten te zijn: je kunt de e-learning tussentijds stoppen en op een later moment voortzetten. De module wordt afgesloten met een toets.

Na afloop

Nadat je deze e-learning hebt gevolgd

Heb je de e-learning gevolgd en de toets met goed gevolg afgerond? Dan kun je automatisch het certificaat downloaden.

Accreditatie

De e-learning is geaccrediteerd voor 3 punten door:

  • AbSg (sociaal geneeskundigen, jeugdartsen KNMG)
  • Kwaliteitsregister V&VN (verpleegkundigen)

Na afloop worden de accreditatiepunten bijgeschreven in je persoonlijke dossier. In de toekomst zal ook accreditatie worden aangevraagd bij andere relevante beroepsverenigingen.

CanMeds

Deze e-learning bestaat uit de volgende competentiegebieden binnen de CanMeds:

  • Maatschappelijk handelen en preventie: 40%
  • Medisch handelen: 40%
  • Communicatie: 20%

Praktische informatie

Om deel te nemen aan deze e-learning log je in, of registreer je je, op MijnNSPOH (opent in nieuw tabblad). Nadat je bent ingelogd klik je boven in de balk op Gratis E-learnings. Klik vervolgens in de startpagina op de e-learning die je zoekt.

De e-learning opnieuw maken

Voor het maken van de entreetoets kun je desgewenst wel vaker een certificaat downloaden. De entreetoets toetst de basiskennis over het RVP, zoals beschreven in de richtlijnen RVP. Deze richtlijnen worden jaarlijks geactualiseerd. Om deze reden is er jaarlijks een nieuwe versie van de entreetoets. Je kunt, als je dat wil, de entreetoets jaarlijks maken en zo je basiskennis over de actuele richtlijnen RVP opnieuw toetsen. Vervolgens kun je een nieuw certificaat downloaden.

Let op: het maken van de entreetoets is op zichzelf geen (bij)scholing en levert geen accreditatiepunten op.

Kom je er niet uit?

Ervaar je problemen met de e-learning? Bekijk of je vraag in onze veelgestelde vragen staat. Kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op.

Bekijk ook

Richtlijn uitvoering RVP 2023

In deze e-learning gaan we in op een aantal belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd in de richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprogramma (RVP) 2023.

Richtlijn uitvoering RVP 2024

In deze e-learning gaan we in op een aantal belangrijke wijzigingen die zijn doorgevoerd in de richtlijn uitvoering Rijksvaccinatieprogramma (RVP) 2024.

RVP schemawijzigingen

Deze e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de schemawijzigingen van het Rijksvaccinatieprogramma. Hierbij kan gedacht worden aan jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, doktersassistenten, maar ook huisartsen en kinderartsen.