030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Opleiding donorarts Print

In het kort

De opleiding tot donorarts KNMG is er voor artsen die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid van donoren en ontvangers van lichaamsmateriaal – bloed, cellen, weefsel en organen. Je zorgt ervoor dat het donatieproces veilig en verantwoord verloopt, borgt de kwaliteit en houdt de eerlijke verdeling in de gaten. Basisartsen, maar ook artsen die al meerdere jaren werkervaring hebben in een ander specialisme, kunnen de opleiding volgen.

Wat je leert

De opleiding tot donorarts

Eerste fase

Start je met de eerste fase van de opleiding tot donorarts KNMG, dan ziet het curriculum er als volgt uit:

  • Je start als arts in opleiding tot specialist (aios) met een opleidingsperiode van negen maanden bij een als opleidingsinstelling erkende organisatie binnen de donorgeneeskunde: Sanquin, Matchis, NTS of Eurotransplant. Ben je bij start van de opleiding al minstens een jaar werkzaam als donorarts bij een erkende opleidingsinstelling? Dan start je de eerste opleidingsperiode in principe bij een andere opleidingsinstelling.
  • Daarna volg je twee stages van drie maanden: een klinische stage en een stage in de breedte van het werkveld van de arts Maatschappij + Gezondheid. De stages zijn gericht op verbreding en verdieping van je expertise en worden afgestemd op je individuele opleidingsplan.
  • Vervolgens ga je door met een opleidingsperiode van zes maanden. Dit doe je bij een andere opleidingsinstelling dan de organisatie waar je je eerste opleidingsperiode hebt gevolgd.
  • Je sluit de opleiding af met een keuzestage op basis van je individuele opleidingsplan. Deze stage duurt drie maanden.

Gedurende de hele opleiding volg je gemiddeld één dag per week cursorisch onderwijs bij de NSPOH. Je volgt onderwijs over de diverse thema’s die van belang zijn voor het werk van de donorarts. Ook de juridische grondslag van je werk en advies- en gespreksvaardigheden komen aan bod. Voor verdieping volg je keuzeonderwijs (op basis van je individuele opleidingsplan). Daarnaast volg je – samen met de deelnemers van de andere eerste faseopleidingen M+G – sociaalgeneeskundige onderwijsmodules bij NSPOH.

De opleiding tot donorarts KNMG is duaal ingestoken: deels theoretisch, maar vooral ook praktijkgericht. Je krijgt opdrachten die je toepast in je dagelijkse werk bij je opleidingsinstelling.

Afhankelijk van de omvang van je dienstverband, duurt de opleiding tot donorarts KNMG twee jaar. Je rondt de opleiding af met een RGS-registratie als donorarts KNMG.

Tweede fase

Na afronding van de eerste fase kun je doorstromen naar de tweede fase arts M+G. . In de tweede opleiding word je opgeleid tot arts Maatschappij + Gezondheid. Je hoeft de tweede fase niet dírect na de eerste fase (profielopleiding) te volgen. Je kunt ook eerst een tijd aan de slag als donorarts. Lees meer over de 2e fase arts M+G.

arts Donorgeneeskunde - NSPOH

Het vak van de donorarts

Lees meer over het werk en de werkomgeving van de donorarts.

Vragen over de opleiding?

Voor inhoudelijke vragen over deze opleiding kun je terecht bij de opleiders/adviseurs van de NSPOH.

Donorarts worden? Blijf op de hoogte!

Het vak

Donorgeneeskunde richt zich op de donatie van lichaamsmaterialen – bloed, cellen, weefsel en organen – voor de behandeling van patiënten en preventieve zorg. Alles wat met donatie en transplantatie te maken heeft, moet uiterst zorgvuldig worden geregeld. Als donorarts ben je medisch verantwoordelijk voor het hele donatieproces. De veiligheid en bescherming van de donor, eerlijke verdeling en de veiligheid en effectiviteit van het lichaamsmateriaal voor de ontvangende patiënt staan centraal in je werk.

Werkveld

Donorartsen werken bij Sanquin, Matchis, NTS, Eurotransplant, ETB/Bislife en TRIP. In Nederland zijn ongeveer 190 donorartsen medisch verantwoordelijk voor de donatieprocedures bij ongeveer een half miljoen donoren per jaar met meer dan een miljoen donaties. Het aantal patiënten dat lichaamsmateriaal ontvangt is een veelvoud daarvan. Het betreft patiënten die een transfusie of transplantatie krijgen en personen die behandeld worden met plasmageneesmiddelen bereid uit lichaamsmateriaal. Zoals stollingsfactoren en immunoglobulinen als anti Rhesus-D, Tetanus, hepatitis B, Varicella Zoster en recent ook anti-COVID19 plasma.

Stijgende behoefte aan donorartsen

Het aantal donaties en de behoefte aan onafhankelijke beoordeling door donorartsen neemt toe. Niet alleen door stijging van de toepassing van bekende donatievormen, maar ook door de ontwikkeling van nieuwe en soms nog experimentele vormen van de toepassing van specifieke donaties, zoals hematopoëtische stamcellen. Daarbij spelen donorartsen een cruciale rol in de uitbreiding van de donorpoel.

Maatschappelijke vraagstukken

In het hele gebied van de donorgeneeskunde liggen vele ethische, politieke en maatschappelijke vraagstukken en zijn er veel onderzoeksmogelijkheden die elke keer vertaald zullen moeten worden naar de dagelijkse praktijk. Naast de vertaling naar de dagelijkse praktijk is het maken van beleid van trends, nieuwe medische inzichten of ziekten een belangrijk onderdeel van het werk van de donorarts.

Voor wie

Basisartsen met interesse in het vakgebied van de donorgeneeskunde en gemotiveerd zijn om zich hierin te professionaliseren. Ook artsen met een ander specialisme en ervaring en interesse in de donorgeneeskunde, kunnen de opleiding volgen.

Contact

Heb je vragen? Op de website van artsmg.nl vind je informatie over de planning, selectieprocedure, plaatsingsprocedure en de opleidingsplaats.

Heb je andere vragen over onze opleidingen, bij- en nascholing of incompany trainingen? Neem dan contact met ons op, dan houden wij je op de hoogte.