030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Didactische scholing – Balans voor de aios tijdens de tropenjaren Print

In het kort

Veel aios hebben tijdens de opleiding een jong gezin of verwachten een kind. Dit brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Wil je leren hoe je als praktijkopleider de aios helpt zoeken naar balans tijdens de tropenjaren? Volg dan deze eendaagse didactische scholing Balans voor de aios tijdens de tropenjaren.

Wat je leert

Wat kun je als praktijkopleider doen?

Veel artsen vinden het een uitdaging om werk en gezin op een fijne manier te combineren. Veel aios worden zwanger tijdens de opleiding of hebben een jong gezin. Tijdens deze tropenjaren wordt er veel gevraagd; thuis, op het werk en vanuit de opleiding. Aios ervaren vaak een hoge werkdruk, stress en burn-outklachten.

Wat kun je als praktijkopleider doen in het begeleiden van aios in deze drukke levensfase? Tijdens deze dag gaan we dieper in op hoe je in gesprek gaat en blijft met je aios over balans, energiegevers en energienemers. Een onderdeel hiervan is om je bewust te worden van je voorbeeldfunctie en hoe jij zelf omgaat met balans. Daarnaast staan we stil bij het belang van de eerste 1000 dagen, wet- en regelgeving, jouw rol als praktijkopleider en ook de grenzen hiervan.

Het is een actieve onderwijsdag met discussie, kennisoverdracht, oefening, casuïstiek en zelfreflectie.

Na afloop van deze module:

  • kun je verschillende methoden om in te checken met je aios inzetten.
  • ben je je bewust van je eigen voorbeeldgedrag.
  • heb je meer kennis opgedaan over (het belang van) de eerste 1000 dagen en een gezonde start.
  • ben je op de hoogte van de rechten van artsen op de werkvloer tijdens en na de zwangerschap (inclusief partner).
  • kun je het gesprek aangaan met aios over het zoeken naar balans, energiegevers en energienemers.
  • heb je geoefend met je coachende rol als praktijkopleider en ben je je bewust van de grenzen van deze rol.
  • ken je de mogelijkheden van keuzeonderwijs en coaching waar je de aios naar kan verwijzen.

Voor wie

Je kunt deze dag volgen als je praktijkopleider bent van een aios SG en de opleiding voor praktijkopleiders hebt gevolgd of als je betrokken bent bij de begeleiding van een aios sociale geneeskunde onder verantwoordelijkheid van een praktijkopleider.

Ben je praktijkopleider van een aios 1e of 2e fase van één van de gesubsidieerde opleidingen M+G of Forensische Geneeskunde? Ook in 2025 betaalt SOGEON naar verwachting voor jouw deelname aan het SOGEON congres voor opleiders M+G in september 2025 plus één andere dag didactische scholing. Als deze dag didactische scholing die andere dag is, vul dan s.v.p. de factuurgegevens van je werkgever in en vermeld bij factuur-referentie ‘SOGEON’. We zorgen er dan voor dat er geen kosten in rekening worden gebracht voor jouw deelname aan dit onderwijs.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door dr. Sanne de Laat. Zij is arts maatschappij + gezondheid en praktijkopleider bij de GGD Hart voor Brabant. Ze werkt als jeugdarts en beleidsadviseur met extra aandacht voor de eerste 1000 dagen en Kansrijke Start. Ook coacht ze artsen tijdens de zwangerschap en in de periode daarna met jonge kinderen.
Sanne heeft drie kinderen en verwacht in oktober 2023 een vierde. Het zoeken naar balans tijdens de tropenjaren is ook haar niet vreemd.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.