030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

De nieuwe NVAB richtlijn Conflicten in de werksituatie Print

In het kort

Ben jij (aspirant-)bedrijfsarts? Dan krijg je te maken met de richtlijn Arbeidsconflicten die in 2019 is gepubliceerd. Wil je leren wat de verschillen zijn met de STECR-werkwijzer uit 2014? En wat de rol van de bedrijfsarts is bij arbeidsconflicten? Doe dan deze tweedaagse module.

Wat je leert

Richtlijn Arbeidsconflicten en oefening driegesprek

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing, of als keuzeonderwijs. Tevens is deze module incompany uit te voeren.

Vrijwel iedere bedrijfsarts krijgt in de uitoefening van zijn of haar praktijk te maken met conflicten in de werksituatie bij klantbedrijven. In toenemende mate worden ook bedrijfsartsen gedaagd binnen het tuchtrecht  Daarom is het belangrijk dat je de nieuwe richtlijn goed volgt.

Opvallend aan de richtlijn Arbeidsconflicten is de grotere rol van de bedrijfsarts in het vroegtijdig signaleren van arbeidsconflicten. Deze module is daarom opgebouwd uit twee delen: je krijgt allereerst informatie over de richtlijn. Daarna oefen je met interventies. Dat doe je door een bewuste rolkeuze te maken, deze rol voor te bereiden en uit te voeren. We wisselen het hoorcollege af met interactieve werkvormen, zoals spellen en een oefenquiz. Ook kun je eigen casuïstiek inbrengen.

In de ochtend bespreken de verschillen en overeenkomsten tussen de richtlijn Arbeidsconflicten en de STECR-werkwijzer Arbeidsconflicten. Je leert welke verwachtingen er aan de bedrijfsarts worden gesteld en wat de rol van de bedrijfsarts is bij arbeidsconflicten.

Aan de hand van consulten bespreken we twee uitdagingen waar je als bedrijfsarts tegenaan kunt lopen. Als eerste leggen we je de vraag voor wanneer reacties en klachten overgaan in ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daarna discussiëren we wanneer er sprake is van ziekte (en wanneer niet) en hoe je dat bepaalt.

In de middag krijg je een introductie in mediation. We bespreken wat de indicatoren zijn om tot een driegesprek te komen, hoe je dit gesprek voert en welke indicatoren voor jou van toepassing zijn. Je leert naar wie of wat je kunt verwijzen en hoe je zorg draagt voor optimale acceptatie (commitment) van jouw advies. Tijdens dit onderdeel oefen je actief jouw rol als bedrijfsarts bij arbeidsconflicten.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • ben je bekend met de laatste inzichten rondom de richtlijn Arbeidsconflicten.
  • weet je wat de verschillen zijn met de STECR-werkwijzer.
  • ben je bekend met de modellen van Scarf en Ofmaan Thomas-Kilmann.
  • heb je geoefend met selectiecriteria van de vroegtijdige mediation-rol.
  • weet je welke rol (meervoudig partijdig) jij als bedrijfsarts kunt spelen bij arbeidsconflicten.

Heb je na deze tweedaagse module behoefte aan een vervolg? Klik dan op Dag 3 – De nieuwe NVAB richtlijn Conflicten in de werksituatie.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Jan Plevier en Frank Emmelot, beide jurist en mediator en opleider voor mediatoren, in samenwerking met Ger Kaldenberg, bedrijfsarts.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen en artsen in opleiding tot bedrijfsarts.

Toelatingseisen

Academisch werk- en denkniveau.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2021 en in 2020 kreeg deze module van de deelnemers een 8,6.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.