030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

In gesprek over racisme op de werkvloer Print

In het kort

Is racisme weleens ter sprake gekomen tijdens één van jouw spreekuren? Als het antwoord ‘nee’ is, dan is de kans groot dat je het al een paar keer hebt gemist. Racisme heeft een grote impact op de gezondheid, de arbeidskansen en het werkplezier van mensen. Tegelijkertijd blijft racisme vaak onzichtbaar en onbesproken, zowel op de werkvloer als in de spreekkamer bij de verzekerings- en bedrijfsarts. In deze module leer je die stilte doorbreken. Je reflecteert op je eigen rol en ontvangt handvatten om racisme bespreekbaar te maken en tegen te gaan in eigen praktijk.

Wat je leert

WAT JE NIET ZIET: In gesprek over racisme en discriminatie op de werkvloer

Internationaal groeit de aandacht voor racisme en de impact op gezondheid en werk. Ook in Nederland verschenen de afgelopen jaren een aantal onderzoeken over uitsluiting, racisme en discriminatie op de werkvloer en de arbeidsmarkt. Al deze onderzoeken komen tot dezelfde conclusie: werken aan gezondheid – en aan gezond werken – behoeft oog te hebben voor racisme en discriminatie op de werkvloer.

Tijdens deze module leer je hoe je racisme bespreekbaar maakt en tegen kunt gaan. We doen dat op basis van wetenschappelijk onderzoek en middels kritische reflectie op je eigen rol en de context waarin je werkt. Zo leer je bijvoorbeeld welke rol je kunt hebben in het signaleren en agenderen van racisme en discriminatie in relatie tot samenwerkingspartners en opdrachtgevers.

Er worden verschillende interactieve werkvormen toegepast. Aan de hand van portretten worden de bevindingen verkend, van een vierjarig onderzoek naar gezondheid van laagbetaalde medewerkers in de ouderenzorg (2018-2022). Dit onderzoek is uitgevoerd door Amsterdam UMC en is onderdeel van het programma Gender & Gezondheid van ZonMw.

Na afloop van deze module

  • heb je ervaren waarom het van belang is om racisme in relatie tot gezondheid op het werk te herkennen en te erkennen.
  • kun je uitleggen op welke manier racisme impact heeft op gezondheid en werk, op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.
  • heb je inzicht op de manier waarop de eigen perceptie en sociale identiteit invloed heeft op de arts-patiënt relatie en de manier waarop racisme (on)zichtbaar wordt in je eigen praktijk.
  • beschik je over concrete en evidencebased vaardigheden om racisme bespreekbaar te maken en tegen te gaan in je eigen praktijk.

Voor wie

Professionals op het gebied van (publieke) gezondheidsbevordering, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en medisch adviseurs. De module is ook relevant voor praktijkondersteuners bedrijfsarts (POB) en arboverpleegkundigen.

Docenten

  • Dr. Petra Verdonk, arbeid- en organisatiepsycholoog, universitair hoofddocent aan het Amsterdam UMC.
  • Saskia Duijs (MSc), onderzoeker en universitair docent aan het Amsterdam UMC.

Verder lezen

Dat racisme een onbesproken oorzaak van verzuim is, blijkt uit onderzoek van promovenda Saskia Duijs.

Ervaringen

Score in evaluatie: in 2022 waardeerden deelnemers een eerdere uitvoering van deze module met een 8,3.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.