030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Infectieziekten en werk Print

In het kort

Wil je als bedrijfsarts of arboverpleegkundige meer weten over de preventie en aanpak van het coronavirus / COVID-19 en andere outbreaks? En hoe het arboteam van het RIVM met infectieziekten omgaat? Wil je leren over preventie van infecties op het werk in risicovolle branches? Of hoe je collega van de GGD of de arts Maatschappij en Gezondheid gebruik maakt van een handige app en LCI richtlijnen? Volg dan deze twee dagen van de module Infectieziekten en werk.

Wat je leert

Leer de LCI richtlijnen van het RIVM over infectieziektebestrijding toepassen

Deze module is een (keuze-)onderdeel van de medische vervolgopleiding Bedrijfsgeneeskunde. Tevens is hij geschikt om incompany uit te voeren.

Een infectie oplopen tijdens het werk? Of het coronavirus / COVID-19 in de thuissituatie. Het kan voorkomen, vooral in de gezondheidszorg, de voedingsindustrie en de agrarische sector, of in slachthuizen en bij werk in het bos of ‘buitengebied’’ of in het buitenland.

Werk je in deze sectoren? En heb je te maken met infectieziekten op het werk?  Tijdens deze module krijg je inzicht in arbeidsgerelateerde infectierisico’s. Van een aantal infectieziekten, die veel voorkomen in risicovolle branches zoals de ziekte van Lyme en Q-koorts, behandelen we de pathogenese, epidemiologie, verspreiding, mogelijke vaccinatie en preventie.
Je leert de basisprincipes van infectieziektebestrijding en je verdiept je in het beleid en de organisatie van infectieziektebestrijding in Nederland en Europa. Daarbij krijg je inzicht in de rol en verantwoordelijkheden van verschillende actoren bij outbreak management (OMT).

Ten slotte leer je wat de arbozorg doet aan bestrijding en preventie en wat jouw rol daarin is. Daarbij verdiep je je in de toepassing van de multidisciplinaire richtlijnen over infectieziektebestrijding.

Na afloop van deze tweedaagse module:

  • krijg je inzicht in arbeidsgerelateerde infectierisico’s en vaccinatiebeleid.
  • weet je hoe de organisatie daarvan in Nederland is georganiseerd en welke rol jij daarin hebt.
  • kun je de richtlijnen voor infectieziektebestrijding toepassen.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door experts van het RIVM en uit het werkveld.

Voor wie

Voor bedrijfsartsen (geregistreerd of in opleiding), arboverpleegkundigen en andere arboprofessionals, die werken in risicovolle branches zoals de zorg, de agrarische sector, de tuin- en bosbouw of groenvoorziening en in slachthuizen of afvalverwerking.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.