030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Depressie en werk Print

In het kort

Onderzoek wijst uit dat depressie de hoogste veroorzaker is van arbeidsverzuim. Werk je in de occupational health en heb je te maken met werknemers die uitvallen of dreigen uit te vallen door deze aandoening? Wil je leren hoe je de signalen herkent, beoordeelt en hoe je er over adviseert? Doe dan deze eendaagse module Depressie en werk.

Wat je leert

Leer werknemers adviseren over re-integratie en verwijzing

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Al jaren staat depressie in de top vijf van aandoeningen met de hoogste ziektelast. De aandoening zorgt voor hoge ziektekosten. Bovendien is het de hoogste veroorzaker van verzuim. Daarom liep tot en met 2017 het Nationaal Programma Preventie, waarin overheid, verzekeraars, zorgaanbieders en maatschappelijke partijen samenwerkten aan het verbeteren van ziektepreventie. En daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) begin 2017 een ‘deal’ getekend met 19 organisaties uit de preventieve en curatieve gezondheidszorg. Het doel: een afname van mensen met een depressie in 2030 met 30%. Om dat doel te behalen, is signalering, preventie en behandeling van depressies nodig. Deze dag brengt je de laatste visies op depressie en een evidence based aanpak bij re-integratie.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • ben je op de hoogte van de meest recente richtlijnen en leidraden rond depressie en werk.
  • kun je depressieve klachten herkennen én ze onderscheiden van andere psychische problemen.
  • kun je adequaat advies geven over re-integratie en verwijzing van werknemers.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door:

  • Daphne Metsemakers is registerpsycholoog NIP Arbeid & Gezondheid en Arbeid & Organisatie en opleider/adviseur bij de NSPOH. Daphne werkt als zelfstandig psycholoog in haar eigen praktijk en als freelancer, waarbij ze zich vooral richt op arbeid gerelateerde mentale klachten. Hierbij werkt ze op individueel, team en organisatieniveau. Daphne heeft jarenlang in het hoger beroepsonderwijs gewerkt. Eerst als docent en trainer en later als manager.
    Nu werkt ze als opleider/adviseur bij de NSPOH, waarbij ze o.a. de postmasteropleiding psycholoog Arbeid & Gezondheid heeft opgezet en lesgeeft bij diverse opleidingen, waaronder de verzekeringsgeneeskunde en verpleegkundige opleidingen.
  • Martin Verkuil is sinds 1989 werkzaam als bedrijfsarts voor verschillende organisaties. Naast zijn werkzaamheden als bedrijfsarts, heeft Martin als keuringsarts, duikerarts, scheepvaartarts en forensisch geneeskundige gewerkt en is hij vakgroepleider keuringen en vaccinaties geweest. Hij verzorgt onderwijs aan artsen en coassistenten en verricht regelmatig second opinions.

Voor wie

Professionals in occupational health, die direct te maken hebben met werknemers met depressieve klachten.

Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NvvA die er 4 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.

Ben je werkzaam als A&G of als A&O psycholoog en heb je interesse in deze module? Stuur dan minimaal 8 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon, zodat er accreditatie bij het NIP aangevraagd kan worden.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2022 kreeg deze module van de deelnemers een 8,0.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.