030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Anticonceptie, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld Print

In het kort

Als doktersassistent kun je vragen krijgen over anticonceptie en zwangerschapsonderbreking. Ook kun je te maken krijgen met vermoedens van seksueel geweld. Wil jij hier optimaal op voorbereid zijn, zodat je cliënten zo goed mogelijk kunt adviseren en verwijzen? Doe dan deze eendaagse module.

Wat je leert

Leer hoe je als doktersassistent handelt

Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.

In deze module behandelen we drie onderwerpen. Allereerst anticonceptie. Om de werking ervan te begrijpen, staan we eerst stil bij de fysiologie van de voortplanting. Daarna bespreken we de verschillende vormen van anticonceptie die in Nederland beschikbaar zijn. Hoe werken ze, voor wie zijn ze geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Het tweede onderwerp betreft ongewenste zwangerschap. Als hier sprake van is, zal vaak gekozen worden voor een zwangerschapsonderbreking. Je leert welke opties voor zwangerschapsafbreking beschikbaar zijn.

Ten slotte bespreken we hoe je omgaat met een vermoeden van seksueel geweld. Soms heb je een niet pluis-gevoel aan de telefoon of balie. Is hier sprake geweest van seksueel geweld? Je leert op welke signalen je alert moet zijn en hoe je dan kunt handelen. We staan stil bij de opvang van slachtoffers van seksueel geweld en hoe aangifte en zedenonderzoek in zijn werk gaan.

Tijdens deze module wisselen we presentaties, praktijkvoorbeelden en discussies met elkaar af.

Na afloop van deze eendaagse module:

  • kun je de verschillende vormen van anticonceptie benoemen.
  • kun je de verschillende vormen van zwangerschapsafbreking benoemen.
  • weet je hoe te handelen bij ongewenste zwangerschap.
  • weet je hoe te handelen bij een vermoeden van seksueel geweld. kun je beoordelen welke adviezen je zelf kunt geven en bij welke adviezen je  moet verwijzen naar een arts over verpleegkundige.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door Colette van Bokhoven, arts Maatschappij en gezondheid en Seksuoloog NVVS.
Bij de NSPOH was zij in 2017 de hoogst gewaardeerde docent door de deelnemers!

Voor wie

Doktersassistenten die werken bij een centrum voor seksuele gezondheid. Deze module is ook interessant voor medewerkers van Gezondheidszorg asielzoekers of andere professionals die in hun werk te maken hebben met vragen over seksualiteit.

Ervaringen

Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,8.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.