030 810 05 00

Of stuur ons een e-mail

Menu

Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen Print

In het kort

Werk je als verpleegkundige op een Centrum seksuele gezondheid (CSG) van een GGD in de soa- en of seksualiteitshulpverlening en wil je meer leren over de diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende soa? En leren hoe je je cliënten ondersteunt bij gedragsverandering met behulp van het Soa Aids gespreksmodel? Maar ben je ook geïnteresseerd in de link tussen individuele hulpvragen en populatiegerichte risico’s en trends? Volg dan deze module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen.

Deze module is een onderdeel van het Opleidingstraject verpleegkundige seksuele gezondheid. De module is door de NSPOH en  Soa Aids Nederland (SANL) herontwikkeld en bestond eerder uit de Startmodule ASG: het public health perspectief en de Vervolgmodule ASG: soa-bestrijding voor verpleegkundigen.

De driedaagse basistraining Motiverende gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding van SANL maakt een geïntegreerd onderdeel uit van deze module.

Wat je leert

Tijdens een consult seksuele gezondheid kijk je verder dan je neus lang is.

Een cliënt zal vaak een spreekuur binnen komen met een soa-vraag. Maar jij als verpleegkundige seksuele gezondheid weet dat achter een soa-vraag vaak een andere vraag met betrekking tot seksueel gedrag of seksualiteit schuilgaat. Ook ben je als public health professional alert op trends die een risico voor de betreffende doelgroep of populatie kunnen vormen.  In de module Aanvullende seksuele gezondheidszorg (ASG) voor verpleegkundigen ontwikkel je deze blik verder.

In deze module staan we stil bij de context en het krachtenveld waarin de CSG opereren. Waarom is de ASG zo georganiseerd en wat betekent dit voor jouw werk? Welke taken en bevoegdheden heb jij en hoe werk jij hierin als verpleegkundige samen met andere professionals op het CSG? We gaan in op de verschillende doelgroepen van de ASG-regeling. Natuurlijk is er uitgebreid aandacht voor de achtergronden van de diagnostiek en behandeling van de belangrijkste soa. Ook gaan we in op wanneer en hoe je partnerwaarschuwing moet inzetten. Maar alles valt of staat hoe jij deze kennis inzet in het spreekuur en het gesprek aangaat met de cliënt. De training Motiverende Gespreksvoering in de soa- en hiv-bestrijding van Soa Aids Nederland is daarom geïntegreerd in deze module. Als je deze training of een andere driedaagse MI -training eerder al gevolgd hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor vrijstelling. Neem hiervoor contact ons op.

Vanuit het perspectief van de public health kunnen de preventie en behandeling van soa niet los gezien worden van seksualiteitshulpverlening. Deze module sluit daarom aan bij de Algemene Scholing Aanvullende Seksuele Hulpverlening (AS-ASH) van Rino Amsterdam en Rino groep Utrecht.

Je kunt de AS-ASH module voor of na deze module Aanvullende seksuele gezondheidszorg voor verpleegkundigen volgen. Beide modulen maken onderdeel uit van het Opleidingstraject verpleegkundige seksuele gezondheid.

Hoe je leert

Deze module is blended vormgegeven. In de voorbereiding maak je zelfstandig een start met het aanleren en verwerken van nieuwe kennis, onder andere door middel van het lezen van literatuur, het bekijken van video’s en het maken van opdrachten. Hierdoor is tijdens de les meer tijd voor verdieping, verbinding met de dagelijkse praktijk en uitwisseling met andere deelnemers. Dit betekent wel dat een goede voorbereiding van jou als deelnemer essentieel is, om daadwerkelijk in de les ook die verdiepingsslag te kunnen maken.

De totale studiebelasting inclusief contacturen bedraagt ca. 68 uur. Dit betekent dat je per onderwijsdag 2 – 3 uur besteed aan voorbereiding. Je sluit de module af met een kennistoets over soa en een moduleopdracht.

Maar leren gebeurt natuurlijk met name op de werkvloer. Daarom neemt een ervaren collega minimaal twee keer een Korte praktijkbeoordeling (KPB) bij je af tijdens het spreekuur.

Na het succesvol afronden van deze achtdaagse module kun je:

  • uitleggen hoe de ASG in Nederland is georganiseerd en welke betekenis dit heeft voor het triage- en testbeleid en de seksualiteitshulpverlening.
  • uitleggen welke samenhang er is tussen de soa- en seksualiteitshulpverlening.
  • individuele signalen in het bredere perspectief van de public health plaatsen.
  • de ziektebeelden, diagnostiek, behandeling en preventie van de meest voorkomende soa benoemen.
  • cliënten via counseling op maat motiveren voor gedragsverandering.
  • beoordelen wanneer je advies vraagt aan of verwijst naar een arts.
  • zelfstandig het verpleegkundig consult uitvoeren.

Docenten

Het onderwijs wordt verzorgd door docenten bekend met of werkzaam in de aanvullende seksuele gezondheidszorg.

  • Thijs Biemans, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.
  • Hanna Bos, arts maatschappij + gezondheid Soa Aids Nederland.
  • Mariëtte Hamers, trainer motiverende gespreksvoering Soa Aids Nederland.
  • dr. Dirk Posthouwer, internist-infectioloog MUMC
  • Laura Laan, verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC
  • Hans Bertens, trainer motiverende gespreksvoering
  • Hilda Miedema, sociaal verpleegkundige seksuele gezondheid GGD Kennemerland.
  • dr. Vigfús Sigurdsson, dermatoloog UMC Utrecht.
  • dr. Karlijn Kampman, arts M+G,  GGD Twente
  • Paul Zantkuijl, strategisch adviseur doelgroepen, Soa Aids Nederland
  • dr. Clarissa Vergunst, dermatoloog GGD Amsterdam
  • Patrick Dielissen, huisarts en lid NHG-expertgroep seksuele gezondheid.

Voor wie

Verpleegkundigen die werkzaam zijn op een Centrum seksuele gezondheid van de GGD. Deze module is ook interessant voor andere verpleegkundigen die in hun werk te maken hebben met soa-bestrijding en seksualiteitshulpverlening. Zij werken bijvoorbeeld binnen defensie, de JGZ, een penitentiaire inrichting of een commerciële soa-kliniek.

Verpleegkundig specialisten raden wij aan de module Seksuele gezondheid voor artsen te volgen.

Toelatingseisen

HBO verpleegkunde (niveau 5 of Bachelor of Nursing) met bij voorkeur post-hbo verpleegkundige M&G of sociaal verpleegkundige.

Rooster

Datum Starttijd Eindtijd Onderwerp Locatie

Incompany

Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.