Er is steeds meer bekend over autisme spectrum stoornissen (ASS). Ben jij arts of arbeidsdeskundige en wil je meer weten over autisme en werk? Zodat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, belastbaarheid en behandeling? Doe dan deze eendaagse module.
Je kunt deze module ‘Autisme en werk’ volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.
Tijdens deze eendaagse module staan autisme spectrumstoornissen (ASS) centraal. In de ochtend bespreekt docent Kathelijne Rammeloo wanneer je bij verzuim moet denken aan autisme als mogelijke onderliggende stoornis die de werkproblematiek kan verklaren. Er is aandacht voor de verschillen in presentatie van ASS tussen mannen en vrouwen. Ook gaan we in op de beperkingen van werkenden met autisme. Daarnaast wordt de DSM 5- diagnostiek en het neuropsychologisch onderzoek bij autisme belicht. Je leert welke specifieke voorwaarden in FML-termen je kunt aangeven ten aanzien van belastbaarheid en re-integratie. Hiermee kun je aanpassingen in taken, werkomgeving en werkplanning concreet en praktijkgericht formuleren in een re-integratie advies aan werkgever en werknemer.
In de middag behandelt docent Paul Geijtenbeek de cognitieve problemen die gepaard gaan met autisme. Een ervaringsdeskundige op het gebied van autisme en werk (bedrijfs- of verzekeringsarts) zal ingaan op de praktische omgang met werkenden waarbij een ASS wordt vermoed. Tot slot ga je aan de hand van casuïstiek aan de slag met het formuleren van begeleidingsadviezen.
We wisselen interactieve colleges, discussies en oefeningen met elkaar af. Samen met de inbreng van eigen casuïstiek zorgt deze opzet voor een maximaal leerrendement.
Het onderwijs wordt verzorgd door
Bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen en andere professionals die meer willen weten over autisme en werk. Voor arbeidsdeskundigen is deze module opgenomen in het overzicht met geaccrediteerde activiteiten van de NvvA die er 4 PE punten aan heeft toegekend. Wil je voor deze module graag accreditatiepunten ontvangen van de NVvA? Stuur dan uiterlijk 6 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon van deze module.
Ben je werkzaam als A&G of als A&O psycholoog en heb je interesse in deze module? Stuur dan minimaal 8 weken voor aanvang van de module een mail naar de contactpersoon, zodat er accreditatie bij het NIP aangevraagd kan worden.
Hbo werk- en denkniveau
Score in eerdere evaluatie: in 2023 waardeerden deelnemers deze module met een 8,2.
Mocht je accrediterende instelling er niet tussen staan en wil je wel graag punten voor jouw specialisme, neem dan minstens 6 weken voor de startdatum contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Datum | Starttijd | Eindtijd | Onderwerp | Locatie |
---|
Het kan zijn dat je een volledige afdeling wilt laten bijscholen. Of je wilt heel specifieke vaardigheden aanleren. In die gevallen biedt incompany onderwijs uitkomst. Lees verder over onze scholing op maat.